Регіональний енергетичний кластер: діалог з Хмельницькою ОДА

Фото:

На шляху до створення Хмельницького енергетичного кластеру, спілкуюсь з різними потенційними учасниками цієї платформи. Сьогодні 40 хвилин свого часу цій темі виділив голова Хмельницької ОДА Вадим Лозовий, з яким ми узгодили напрямки співпраці з міжнародною кліматичною організацією 350.org. На запрошення сайту newskm.net дописувати в блог новини зі сфери енергетики, коротко накидав нотатки.

Основна мета зустрічі – ознайомити керівництво області з концепцією Хмельницького енергетичного кластеру, визначити точки дотику та перейти від слів до дій. В першій статті приділю увагу опису моделі кластеру та напрямків, які були запропоновані для співпраці обласній владі.

В умовах нестабільної економічної ситуації, інвестиції у ВДЕ є одними з найбезпечніших. Зелений тариф в Україні затверджено на законодавчому рівні та його дія триватиме до 2030 року, тому найближчий час можна прогнозувати розвиток сфери, а його темпи будуть залежати від ефективної комунікації бізнесу та влади. Проаналізувавши поле гравців ринку у сфері енергоефективності та ВДЕ, зобразили їх схематично.

 

У Хмельницькій області діє 29 малих гідроелектростанцій, що дорівнює 21% від загальної кількості в Україні. Крім того, з’являються великі об’єкти, які позитивно впливають на економічний, екологічний та соціальних розвиток регіону – відкриття в Теофіполі біогазової установки потужністю 5,1 МВт (у процесі відкриття другої черги на 10,5 МВт), у селі Печеське на стадії планування проект біогазової електростанції електричною потужністю 44,2 МВт та тепловою – 130 МВт. Нещодавно у Кам’янець-Подільському запрацювала біопаливна теплоелектростанція потужністю понад 40 МВт теплової та 4 МВт електричної енергії. На початок року в межах області було розташовано 108 міні-сонячних електростанцій у домогосподарствах та 7 станцій промислового масштабу, загальною потужністю 25 МВт, проте до кінця 2018 року потужність сонячної енергетики у регіоні зросте щонайменше вдвічі.

За даними Держенергоефективності, річний технічно-досяжний потенціал відновлюваних джерел енергії в Хмельницькій області становить 2,12 млн. т у. п., що складає 2,15 % від загального енергетичного потенціалу ВДЕ в Україні, в т. ч.:

  • сонячної енергії – 0,2 млн. т у. п. (3,3 % від потенціалу сонячної енергії в Україні);
  • вітрової енергії – 0,2 млн. т у. п. (0,07 % від потенціалу вітрової енергії в Україні);
  • малої гідроенергетики – 0,07 млн. т у. п. (2,3 % від потенціалу малої гідроенергії в Україні);
  • геотермальної енергії – 0,25 млн. т у. п. (2,1 % від потенціалу геотермальної енергії в Україні);
  • енергії біомаси – 1,11 млн. т у. п. (3,6 % від потенціалу біомаси в Україні);
  • енергії довкілля – 0,29 млн. т у. п. (1,6 % від потенціалу енергії довкілля в Україні).

Не маючи аудиту ресурсів Хмельницької області важко сказати, що ці прогнози є межею, тому першим кроком в кластері слід зробити аналіз вивчення потенціалу розвитку ВДЕ в області.

Хмельницький енергетичний кластер – група взаємопов’язаних організацій, які взаємодіють один з одним, посилюючи конкурентні переваги окремих компаній, кластера і території Хмельницької області в цілому. Створення енергетичного кластеру відповідає Стратегії регіонального розвитку Хмельницької області та посилює обласний бренд «Перехрестя стихій та історій», який підкреслює значимість стихій і ресурсів. Візуально логотип кластеру та обласний бренд взаємодоповнюють один одного:

В підсумку зустрічі, вирішили:

  1. Сформувати Меморандум про намір Хмельницької ОДА щодо досягнення амбітних цілей у розвитку ВДЕ та енергоефективності в регіоні;
  2. Визначили радника голови ХОДА контактною особою для оперативної комунікації з питань формування змісту Меморандуму;
  3. Обговорили можливість запровадження механізмів для розвитку енергоефективності та ВДЕ в області, зокрема через:Енергетичні кооперативи;
  • Револьверні фонди;
  • Програму компенсації частки витрат на СЕС до 30 кВт (20% з бюджету області, але не більше 50 000 грн. на одну СЕС);
  • Енергоменеджмент;
  • Інше.
  1. Проведення аналізу потенціалу розвитку ВДЕ в Хмельницькій області;
  2. Написання проектів на залучення грантової допомоги;
  3. Створення кліматичної стратегії для Хмельницької області;
  4. Формування іміджу регіону відповідно затвердженого бренду з акцентом на чисті джерела енергії:
  • Проведення у вересні Міжнародного дня кліматичних дій;
  • Участь в інших заходах.
  1. Підготовка до формування нової Стратегії регіонального розвитку Хмельниччини з урахуванням пріоритетності розвитку ВДЕ та енергоефективності;
  2. Сприяння щодо повноцінної діяльності Хмельницького енергетичного кластеру.

 

Чи дійсно очільник області готовий сформувати амбітні цілі для Хмельниччини щодо розвитку чистих джерел енергії, можна буде дізнатись скоро, а поки перша ознайомча зустріч в загальному сприймалась конструктивно. Сподіваюсь, що новопризначений Президентом України голова Хмельницької ОДА здивує нас інноваційним підходом до побудови енергетичної політики області, тим паче проблемних питань у нас вистачає – це і теплопостачання в Шепетівці, добудова блоків на ХАЕС, скарги бізнесу щодо діяльності Хмельницькобленерго, коли йде мова про будівництво сонячних електростанцій, інше.

 

Степан Кушнір, 

енергетичний амбасадор 350.org

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне