Хмельницьку міську раду запідозрено в антиконкурентних діях

282864
Фото: khm.depo.ua

 Хмельницьке обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України розпочало розгляд справи за ознаками антиконкурентних дій виконавчого комітету Хмельницької міської ради

Як інформує прес-служба відомства, рішенням виконавчого комітету Хмельницької міської ради від 08.02.2018 року №82 “Про затвердження конкурсної документації з призначення управителя багатоквартирних будинків у місті Хмельницькому та внесення змін в рішення виконавчого комітету від 25.05.2017 № 375” були затверджені кваліфікаційні умови проведення конкурсу, що встановили обмеження стосовно наявного досвіду роботи з надання послуг у сфері обслуговування не менше 2 років та утримання будинків та прибудинкових територій та обсягів наданих послуг обслуговування не менше 50% від загальної площі будинків, вказаних у об’єкті.

Без можливості прийняти участь у конкурсі

Через встановлення таких обмежень окремі суб’єкти господарювання, як з міста Хмельницького, так і з інших регіонів України, що здійснювали чи планували здійснювати свою господарську діяльність на ринку надання послуг з управління будинком, не мали можливості прийняти участь у конкурсі.

Відповідно до конкурсної документації на торги було винесено 11 лотів. Загальна площа будинків за лотами складала від 488451 м. кв. (лот №1) до 53237 м. кв. (лот №11). При цьому у лоті №2 кількість будинків складала 180 одиниць, у лоті №8 їх чисельність дорівнювала лише 2. Рішенням виконавчого комітету Хмельницької міської ради від 23.05.2018 №385 “Про призначення управителів багатоквартирних будинків у місті Хмельницькому” у 10 лотах були призначені управителями наступні суб’єкти господарювання:

КП «Управляюча муніципальна компанія “Центральна”;
КП «Управляюча муніципальна компанія “Проскурівська”;
КП «Управляюча муніципальна компанія “Південно-Західна”;
КП «Управляюча муніципальна компанія “Дубове”;
ТОВ «Керуюча Компанія «ДомКом Хмельницький»;
КП «Управляюча муніципальна компанія “Озерна”;
КП «Управляюча муніципальна компанія “Центральна”.

У м. Хмельницькому, крім житлово-експлуатаційних контор, здійснюють свою діяльність суб’єкти господарювання, які обслуговують відомче житло: ЖЕК “Термопласт-Житловик”, ЖЕК “Темп”, ЖЕК кооперативних будинків, Будинкоуправління №2 КЕЧ та приватні житлово-експлуатаційні контори (ПФ “Табу”, ЖЕК “Ковчег” тощо).

Ознаки порушення законодавства

Включення виконавчим комітетом Хмельницької міської ради до кваліфікаційних критеріїв для участі у конкурсі обов’язкових умов стосовно наявного досвіду роботи з надання послуг у сфері управління та обсягів наданих послуг містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді антиконкурентних дій органів місцевого самоврядування, внаслідок яких окремим суб’єктам господарювання надаються переваги, які ставлять їх у привілейоване становище стосовно конкурентів, що може призвести до спотворення конкуренції.

У 2018 році Відділення внесло рекомендації виконавчому комітету Хмельницької міської ради з метою усунення ознак порушення законодавства про захист економічної конкуренції, проте виконком не погодився з висновками Відділення.

Наразі триває збір доказів у справі.

Нагадаємо, що до бюджету міста Хмельницького стягнуто майже 800 тис грн на створення та розвиток інфраструктури.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне