На Хмельниччині через “провокативні запитання” до спостерігача Опори викликали поліцію

1
Фото: oporaua.org

У Хмельницькій області в смт Понінці директор Будинку культури викликав поліцію до спостерігача ОПОРИ, який начебто «задавав провокативні запитання», а насправді цікавився, що за захід відбувався напередодні в місцевому клубі. Про це інформує сайт Громадянської мережі ОПОРА.

31 січня 2019 року приблизно о 18 годині вечора спостерігач ОПОРИ у 190 виборчому окрузі дізнався, що у Будинку культури селища Понінки відбуваються велелюдні збори. Ймовірно, вони були пов’язані із виборчим процесом. Треба зазначити, що спостерігачі ОПОРИ здійснюють моніторинг усіх публічних заходів, пов’язаних з виборами. Відбувається це з метою виявлення проявів незаконної агітації, створення оплатних агітаційних мереж, фіксування випадків непрямого та прямого підкупу виборців.

Щоб з’ясувати ситуацію, представник ОПОРИ вирушив до Понінки. Коли він прибув у селище, було близько 20 години. Захід вже завершився, лише невелика група людей спішно залишала будівлю, один із чоловіків замикав клуб на навісний замок. На запитання спостерігача про те, що це був за захід та що там відбувалося, ніхто з тих, хто вийшов з будівлі, не відповів.

Наступного дня, 1 лютого, спостерігач знову прибув до селища, де домовився про зустріч із директором Будинку культури Миколою Левчинським. На запитання представника ОПОРИ про захід директор відповідати відмовився та скерував спостерігача до Понінківської селищної ради. Однак і там не захотіли коментувати ситуацію. Ні керуюча справами виконавчого комітету селищної ради Лариса Левчук, ні перший заступник селищного голови Валентин Свінціцький нічого не повідомили. Натомість порадили написати інформаційний запит та чекати письмової відповіді.

Виклик копів

Поки спостерігач ОПОРИ писав у сусідньому кабінеті запит, щоб дізнатися, що за збори відбувалися 31 січня у селищному клубі, хто їх організовував та хто оплачував оренду приміщення з 18 по 21 годину, директор Будинку культури Микола Левчинський викликав поліцію. Обидві сторони інциденту надали екіпажу поліції письмові пояснення щодо ситуації. Представник ОПОРИ, зокрема, описав події, які відбувалися 31 січня та пояснив причину свого візиту до Понінки. Директор Будинку культури, у свою чергу, пояснив, що ОПОРІвець «задавав провокативні питання», і саме тому він зателефонував на 102.

За словами юридичної радниці Громадянської мережі ОПОРА Тетяни Юзвяк, отримання публічної інформації відповідно до вимог Закону Україну «Про доступ до публічної інформації» та Закону України «Про інформацію» не може вважати протиправними діями. Навпаки, вказані закони надають особі право на отримання суспільно необхідної  інформації як на усний, так і на письмовий запит. Інформація про проведення у селі масових зборів у виборчий період є суспільно необхідною, тому має бути безперешкодно надана запитувачу.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне