На Хмельниччині протягом 2018 року збільшився обсяг міжнародної торгівлі

11
Фото: km.sfs.gov

За даними Хмельницької митниці ДФС, загальний товарообіг подільського бізнесу з міжнародними партнерами у вартісному вимірі минулого року склав 26 мільярдів 681 мільйонів гривень. Це на 24 відсотки більше, ніж у 2017 році.

При цьому вартість експортованих товарів склала 9 мільярдів 721 мільйон гривень. Це на 23 відсотки більше порівняно з 2017-м роком. Вартість імпорту сягнула 16 мільярдів 960 мільйонів гривень, що на 25 відсотків більше, ніж роком раніше. Таким чином різниця між експортними та імпортними операціями зовнішньої торгівлі (сальдо) залишилася від’ємною.

Але у ваговому виразі подільський експорт виявився значно «важчим» за імпорт. Загальна вага відвантажених за кордон товарів протягом року зросла з 843 тисяч тонн до 1 мільйона 48 тисяч тонн, завезеного – з 306 до 376 тисяч тонн.

З усього широкого спектру торгівельних партнерів Хмельниччини місце найважливішого посіла Польща. Ця країна за рік спожила п’яту частину усього відправленого за кордон – на суму 1,92 мільярда гривень. Передусім поляки вподобали подільські мед, морожені ягоди, дерев’яні меблі, тонколистовий прокат, полімерну пакувальну плівку, санітарно-технічні вироби, соєві боби тощо.

На третину за рік зріс також обсяг експорту до Росії (1,35 мільярда гривень, або 14 відсотків у загальній структурі експорту). До цієї країни продавалися трансформатори, полевошпатна сировина, килимові вироби, сталеві котли та частини до них, цукор, пакети з поліетилентерефталату та інше.

Також до топу найважливіших торгових партнерів подолян увійшли Об’єднані Арабські Емірати (8%), Молдова (6%), Великобританія, Румунія та Узбекистан (по 4%), Азербайджан, Німеччина й Білорусь (по 3%).

Нагадаємо, що  у Хмельницькому відзначили День Соборності. 22 січня відзначається 100-річчя проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. 22 січня 1918 року IV Універсалом Центральної Ради було проголошено незалежність УНР. Роком пізніше, 22 січня 1919-го, у Києві на Софійській площі був оприлюднений Універсал про Акт Злуки про об’єднання українських земель в єдину Україну.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне