Олег Ляшко на Хмельниччині: передвиборча агітація та мова ворожнечі (ВІДЕО)

1
Фото: oporaua.org

Під час візиту на Хмельниччину кандидат на посаду Президента України Олег Ляшко агітував виборців голосувати за його кандидатуру. При цьому головний радикал використовував висловлювання, що можуть спричинити розпалювання расової ворожнечі. Про це повідомляє сайт Громадянської мережі ОПОРА.

У ході візиту на Хмельниччину 16 лютого Олег Ляшко відвідав місто Деражню та селище Летичів. Виступаючи перед виборцями, кандидат на посаду Президента України розповідав про зміни в країні, яких слід очікувати в разі його перемоги. Зокрема, обіцяв на законодавчому рівні знизити ціни за комунальні послуги, підняти вдвічі пенсії, здешевити газ та впровадити окремі виплати селянам на худобу.

2

oporaua.org

З-поміж іншого, у Летичеві Олег Ляшко зазначив: «Чому мало корів у селі? Тому що багато свиней при владі. От я зроблю навпаки: менше свиней при владі і більше корів у селі, поросят, гусей, індиків, курей, кролів і усякої іншої живності. І щоб нормальна ціна була на молоко. Забороню ввезення пальмоолії, хай пальмову олію негри їдять, чи мавпи. А українські люди повинні якісну молочну продукцію їсти, щоб не працювали потім все життя на аптеку. Тому відновлення харчування діточок у школах за рахунок державного бюджету. Щоб дитинка кожна стаканчик молочка, ложечку медку кожен день».

«Висловлювання Олега Ляшка містить всі ознаки так званої «мови ворожнечі» чи «мови ненависті». Під цим терміном зазвичай розуміють висловлювання, що поширюють  расову ненависть, ксенофобію, антисемітизм та інші форми ненависті, принижують або дискредитують людину чи групу осіб за певною ознакою, у зазначеному випадку – расовою. – Говорить Андрій Попик, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області. – Ми вважаємо таку риторику неприпустимою для кандидата, оскільки вона може спризвести до розпалювання  расової ворожнечі».

Висловлювання кандидата мають ознаки мови ворожнечі

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Юзвяк зазначає, що вказані висловлювання кандидата в Президенти мають ознаки мови ворожнечі. Мова ворожнечі згідно з  Рекомендаціями NR(97)  полягає в поширенні, підбурюванні, заохоченні чи виправдовуванні расової ненависті, ксенофобії, антисемітизму або іншої форми ненависті, що ґрунтується на нетерпимості. До того ж згідно з ч. 2 ст. 20 Міжнародного пакту ООН про громадянські і політичні права  будь-який  виступ  на  користь  національної,  расової  чи релігійної ненависті повинен бути заборонений.

У національному законодавстві відсутнє детальне регулювання терміну «мова ворожнечі», проте є ч. 1 ст. 28 Закону України «Про інформацію», яка встановлює, що  інформація  не  може  бути використана задля пропаганди  війни,  насильства,  жорстокості, розпалювання расової чи релігійної ворожнечі. Статтею 161 Кримінального кодексу України передбачено кримінальну відповідальність за умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне