П`ять фактів справи Рудика: реакція патрульних на судове рішення щодо екс-нардепа

9
Фото: ngp-ua.info

У патрульній поліції Хмельницької області відреагували на судове рішення про закриття адмінсправи стосовно хмельницького бізнесмена Івана Рудика.

Правоохоронці підозрювали чоловіка у водінні автомобіля в нетверезому стані. Щоправда, так і не змогли у суді довести вину екс-нардепа.

За словами Алли Плінської, на судовий розгляд справи патрульні поліцейські не давали всіх епізодів відеофіксації події та не пояснили причини зупинку водія.

 

У відповідь речник Патрульної поліції Роман Мартинюк, на своїй сторінці у Facebook, написав 5 фактів  щодо цієї справи.

Факт1: Чоловік відмовився пройти огляд на стан сп’яніння, як на місці зупинки так і в медичному закладі.

Факт2: Не існує примусового механізму чи обов’язку доставки водія на освідування до медичного закладу.  Якщо водій відмовляється — він несе відповідальність відповідно до ст.130 КУпАП за порушення п.2.5.ПДР України.

Факт3: Водій сам вирішив “пройти” огляд після оформлення на нього протоколу. Причому без присутності патрульних та після спливу 2-х годин часу з моменту виявлення ознак алкогольного сп’яніння (всупереч нормам чинного законодавства!!! ОТЖЕ СУД ВЗАГАЛІ НЕ МАВ ПРАВА ДОЛУЧАТИ ДО МАТЕРІАЛІВ СПРАВИ ВИСНОВОК ЛІКАРЯ, БО ВІН Є НЕДОПУСТИМИМ ДОКАЗОМ, АДЖЕ ЗДОБУТИЙ З ПОРУШЕННЯМ ЧИННОГО ЗАКОНОДАВСТВА.)

Факт4: Патрульні склали протокол за відмову від проходження огляду на стан алкогольного сп’яніння (що є самостійним складом порушення за частиною 1 статті 130 КУпАП), а не за керування в стані сп’яніння. Тому доводити факт сп’яніння водія і не потрібно, а факт відмови підтвердили два свідка та відеозапис.

Факт5: Причина зупинки — інформація від очевидців, що водій порушує ПДР, що є підставою для зупинки відповідно до ЗУ “Про національну поліцію”. Більше того, недоведеність причини зупинки не виключає складу іншого адміністративного правопорушення в діях водія виявленого після зупинки.

Звертаю увагу, що НЕ ІСНУЄ жодного нормативно-правового акту, що зобов’язує патрульного здійснювати безперервну відеофіксацію. Відеофіксація здійснюється у випадках фіксації дії чи бездіяльності особи, що містить, або може містити ознаки правопорушення. Інспектором в даному випадку зафіксовано усі необхідні елементи складу правопорушення: 1.Факт керування автомобілем та 2.факт відмову від проходження огляду на стан алкогольного сп’яніння при двох свідках. Все інше не є доцільним для фіксації, адже не стосується справи по суті.

Отже, на дорогах нашого міста продовжують їздити “недоведені нетверезі водії”, які продовжують наражати на небезпеку усіх учасників дорожнього руху.

 

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне