Адмінресурс в дії: на Хмельниччині двоє голів РДА відкрито агітують за чинного Президента

Фото: polittech

На Хмельниччині голова райдержадміністрації у районній газеті наводить аргументи на користь голосування за чинного Президента. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Сервілізм по-летичівськи

Матеріал під назвою «Чому я голосуватиму за діючого Президента?» й за підписом голови Летичівської районної державної адміністрації Ірини Матлаєвої опублікувала 10 січня «Летичівська газета».

З-поміж успіхів, яких Україні вдалося, на думку авторки публікації, досягти завдяки нинішньому Президенту, вона, відштовхуючись від президентського гасла «Армія! Мова! Віра!», називає, зокрема, здобуття автокефалії для Української православної церкви, зміцнення державного статусу української мови, формування боєздатної армії.

«Нам потрібен такий Президент, як Петро Порошенко, ми твердо знаємо, що він ніколи і нікому не продасть Україну та український народ! Коли ми проголосуємо за Порошенка вдруге, це означатиме, що ми даємо йому шанс довести початі реформи до їх завершення, а собі даємо майбутнє у новій, сучасній, європейській країні», – завершує чиновниця свій текст у районній газеті.

Фото: ОПОРА

Спроба догодити від Старокостянтинівського голови РДА

Треба зазначити, що це не перший випадок на Хмельниччині, коли голова РДА висловлюється на користь чинного Глави держави у місцевій пресі. Так, минулого тижня, 4 січня, в газеті «Життя Старокостянтинівщини» опублікували звернення голови Старокостянтинівської РДА. «Сергій Фесун: «Маю велику честь та відповідальність працювати в команді Президента України Петра Порошенка». Звітуючи про успіхи в розвитку району, посадовець зазначає:

«А в цілому – це позитивна динаміка розвитку держави, на чолі якої стоїть Президент України. І я маю велику честь, а разом із тим, велику відповідальність, працювати у команді Президента України Петра Порошенка. 2019 рік буде не простим – це рік президентських і парламентських виборів, продовження протистояння з Росією, зміцнення економіки держави. Тому, як ніколи раніше, нам сьогодні потрібна наша єдність, консолідованість у питанні створення сильної України. Пам’ятаймо, що тільки об’єднавши зусилля, ми спільно побудуємо сильну, демократичну, європейську державу».

Фото: ОПОРА

На межі законності

«На сьогодні Петро Порошенко не є зареєстрованим кандидатом на пост Президента України. Тож трактувати висловлювання посадовців райдержадміністрацій в межах вимог Закону України «Про вибори Президента України» ми не можемо, – говорить Андрій Попик, координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Хмельницькій області. – Але очевидно, що публікація таких матеріалів у місцевій пресі, порушує принцип рівності кандидатів. Дії і самих чиновників, і редакцій газет є недоброчесними по відношенню до уже зареєстрованих кандидатів, щодо яких діють всі пов’язані з агітацією заборони і обмеження».

Зважаючи на описані ситуації, ОПОРА закликає чиновників дотримуватися у своїй діяльності принципу політичної неупередженості, який визначено у Законі України «Про державну службу». Цей принцип передбачає недопущення впливу політичних поглядів на дії та рішення державного службовця, а також утримання від демонстрації власних політичних поглядів під час виконання посадових обов’язків.

Що каже закон?

Як зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, голови державних адміністрацій не є за чинним законодавством державними службовцями. Проте Кодекс належної практики у виборчих справах Венеціанської комісії прямо пов’язує принципи рівності можливостей та вільного волевиявлення із безстороннім ставленням державної влади щодо виборчої кампанії. Політична безсторонність посадових та службових осіб є одним з невід’ємних стандартів як виборів, так і публічної  служби. Законодавче регулювання поведінки всіх публічних  службовців на сьогодні потребує вдосконалення. Доцільно повернутися до дискусії про необхідність розширення переліку посад публічної служби, на яких особа не може бути членом партії. А також повертутися до впровадження заборони посадовими та службовим особам проводити  передвиборну агітацію протягом усього періоду виконання повноважень, а не лише у неробочий час.

Передвиборна  агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів (ч.1 ст. 57 Закону України «Про вибори Президента України»). Органам виконавчої влади, їх посадовим забороняється в робочий час брати участь у передвиборній агітації (п. 2 ч. 1 ст. 64 цього Закону).

 

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне