Арт-село у Самчиках. 10 осель прикрасять самчиківським розписом

Фото: podillyastar.top

До кінця листопада десятеро волонтерів-художників створять арт-село у Самчиках Старокостянтинівського району. Метою проекту є популяризація Самчиківського розпису  та привернення уваги громадськості до проблематики цього зникаючого розпису.  В рамках проекту буде здійснено розпис 10 будинків села Самчики за допомогою художніх волонтерів під керівництвом майстрів Самчиківського розпису: Олександра Пажимського, Віктора Раковського та Сергія Касьянова. Також буде видано посібники для навчання Самчиківського розпису, календарі, плакати та листівки з ілюстраціями Самчиківського розпису.  Перебіг проекту буде активно висвітлюватися у ЗМІ, а наприкінці проекту буде проведено презентацію щодо результатів та підсумків проекту у Хмельницькому.

Село Самчики, що на Хмельниччині, в регіоні відоме завдяки палацу 18ст, де проводяться екскурсії та весільні церемонії, але мало хто знає, що Самчики – батьківщина унікального колоритного декоративного розпису.

Самчиківський розпис — вид українського декоративно-прикладного мистецтва. Переважно сюжетний, виконується великим зубчастим малюнком, схожим на гобеленовий. Зародився у південно-східній Волині, на межі з Поділлям. Хати цього регіону здавна розмальовувалися рослинними візерунками, які вважались оберегами. На даний момент у техніці Самчіківського розпису працюють лише 4 майстри в країні (Олександр Пажимський, Віктор Раковський, Сергій Касьянов, Михайло Юзвук).

Самчиківський розпис

Проблема відсутності молодих послідовників мистецтва та великого ризику втратити це унікальне народне мистецтво привернула увагу Мистецької ініціативи UAMAZE більше року тому. Виникла ідея розписати будинки села Самчики унікальними розписами та перетворити його на арт-село і туристичний центр.

Завдяки партнерству UAMAZE з Хмельницьким обласним науково-методичним центром культури і мистецтв, та підтримці Українського Культурного Фонду  реалізація цього проекту стала можливою. Отже до початку 2019 року буде розписано перші 10 будинків села та видано поліграфічну продукцію з використанням Самчиківських ілюстрацій.

За інформацією Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне