Червонокнижні види риб, які водяться у водоймах Хмельниччини

Фото: YouTube

У водних об’єктах Хмельницької області окрім аборигенних та рослиноїдних видів риб, є ще види риб, що занесені до Червоної книги України. Управління Держрибагентства у Хмельницькій області наголошує, що червонокнижні риби охороняються державою та заборонені для вилову.

До червонокнижних видів риб Хмельниччини відносяться: осетер російський, севрюга звичайна, ялець звичайний, вирезуб причорноморський, марена звичайна (вусач) та карась звичайний (карась золотий).

За незаконний вилов червонокнижних риб передбачена адміністративна відповідальність за ст. 90 КУпАП. Дана стаття передбачає накладення штрафу від 340 до 510 грн з конфіскацією незаконно добутого. А також на посадових осіб – від 510 до 850 грн з конфіскацією всього добутого.

Також відповідно до постанови КМУ від 07.11.2012 р. № 1030 «Про розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання)», за кожний незаконно виловлений екземпляр червонокнижної рибини передбачена компенсація. Так, осетер російський та севрюга звичайна обійдуться порушнику по 48 тис. грн кожна, вирезуб причорноморський – 10 тис. грн, ялець звичайний, марена звичайна (вусач) та карась звичайний (карась золотий) по 330 грн.

Хмельницький рибоохоронний патруль закликає рибалок-аматорів бути пильними, беручи пійману рибу у садок. Якщо ви спіймали рибину, що є червонокнижною – слід обережно зняти її з гачка та одразу ж відпустити у водойму, щоб зберегти особині життя!

У разі виявлення порушення – прохання терміново повідомляти на всеукраїнську безкоштовну «гарячу лінію»: 0-800-50-52-50 або на «гарячу лінію» відомства: (0382) 65-82-03.

За інформацією Управління Держрибагентства у Хмельницькій області.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне