Чому не можна рибалити в зимувальних ямах

Фото: YouTube

Відповідно до ст. 10 Закону України “Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів”, пункту 12 Положення про Управління Державного Агентства рибного господарства у Хмельницькій області, на виконання доручення Державного агентства рибного господарства України від 19.10.2018 року № 67, встановлено заборону вилову водних біоресурсів на зимувальних ямах 2018-2019 рр.

Зимувальна яма – це природне заглиблення у водоймі, де скупчується риба в зимовий період. Однак не кожне заглиблення на дні річки може бути зимувальною ямою.

«Важливою характеристикою, за якою риба обирає собі місце для зимівлі є наявність зони із повільною круговою течією. Саме у таких місцях риба в повній мірі забезпечена киснем і їй не потрібно витрачати багато енергії на супротив течії», – пояснюють у відділі іхтіології та регулювання рибальства Управління Держрибагентства у Хмельницькій області.

Як правило, риба обирає місця для зимівлі у річках. Тривалий час існувала думка, що вона у цих ямах просто скупчується і впадає в анабіоз. Однак тривалі спостереження демонструють, що навіть у найлютіші морози в межах зимувальних ям відбувається постійний рух. Так, риба пересувається досить повільно від центру до країв ями і навпаки. Таким чином, вона забезпечує рівні умови для всіх екземплярів, які залягли на зимівлю.
Зважаючи на такі біологічні особливості, Управління Держрибагентства у Хмельницькій області в 2018 році вперше визначило зимувальні ями на р. Південний Буг (в межах обласного центру).

«Дані координати було затверджено Інститутом рибного господарства Національної академії аграрних наук України. Це було зроблено з метою створення кращих умов для відновлення популяції тих видів риб, які мешкають в р. Південний Буг, а саме на території Хмельницького водосховища. Зокрема, карась сріблястий, короп, товстолоб, плітка, окунь, краснопірка, судак та інші. Два роки поспіль за кошти міської громади здійснюється зариблення водосховища. Тож заборона лову на зимувальних ямах сприятиме кращому розвитку вселених мешканців», – пояснюють іхтіологи.
Перелік заборонених місць для вилову риби (зимувальних ям) затверджено наказом Управління Держрибагентства у Хмельницькій області від 30.10.2018 № 38.

Всього в області визначено 10 великих зимувальних ям. Заборона поширюється на вилов риби:

– у Мартинківському водосховищі, поблизу сіл Мартинківці та Жаглівка Городоцького району;
– у Щедрівському водосховищі, в межах смт Летичів;
– у р. Горинь, в межах м. Нетішин;
– у р. Збруч в Чемеровецькому районі, поблизу с. П’ятничани, неподалік ГЕС;
– у р. Зруч в Чемеровецькому районі, поблизу с. Мала Бережанка, а саме довкола острова;
– у Збручанській водоймі, поблизу с. Вочківці, що в Волочиськоому районі;
– у Новокостянтинівському водосховищі, поблизу с. Новокостянтинів, що в Летичівському районі;
– у р. Південний Буг, в межах обласного центру.

«Інспектори Хмельницького рибоохоронного патруля наразі будуть здійснювати попереджувальну роботу та роз’яснювати рибалкам про заборонені місця лову. А вже згодом, за порушення заборони, будемо складати протоколи. Порушників правил рибальства очікує штраф та сплата збитків за кожну виловлену рибину», – наголошує керівник рибоохоронного патруля Андрій Полудняк.

Хмельницький рибоохоронний патруль вкотре звертається до громадян у разі виявлення порушення – прохання терміново повідомляти за номером телефону всеукраїнської безкоштовної «гарячої лінії»: 0 (800) 50-52-50 або на «гарячу лінію» рибоохоронного патруля: (0382) 79-20-88.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне