Державна екологічна інспекція ініціювала питання щодо збільшення лісистості на Хмельниччині

Фото: Лісові новини

Питання ефективності використання лісового фонду лісокористувачами області, відтворення лісових ресурсів, стан охорони лісів від незаконних рубок наразі є актуальним.

Так, згідно інформації Державного агентства лісових ресурсів України, лісистість Хмельницької області становить 12,8 %. В той же час середня лісистість по Україні становить 15,9%. З метою збільшення лісистості області на 1% необхідно створити нових лісів на площі приблизно 20,0 тис. га. Резервом площ, на яких можливе створення таких лісів, є деградовані та малопродуктивні землі які підлягають консервації відповідно до «Порядку консервації земель».

За інформацією Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, площа деградованих земель становить 7606,1 га., площа малопродуктивних земель – 32761,28 га. Заліснення таких площ збільшить лісистість області на 2%. Крім того, в області нараховується 13,8 тис.га. чагарників. Разом з тим, згідно ст.12 Лісового Кодексу України «Громадяни та юридичні особи можуть мати у власності ліси створені ними на набутих у власність у встановленому порядку земельних ділянок деградованих і малопродуктивних угідь без обмеження площі. Ліси створені громадянами та юридичними особами на земельних ділянках, що належать їм на праві власності, перебувають у приватній власності цих громадян і юридичних осіб».

Крім того, за наявною в Інспекції інформацією, в області є невеликі ділянки лісів та лісосмуг які взагалі ніде не обліковані. Також підлягає перевірці стан обліку та використання заліснених ділянок на землях за межами лісового фонду підприємствами Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства. В той же час слід відмітити що у більшості лісокомунальних підприємств відсутні державні акти на користування земельними ділянками лісового фонду, що ставить під сумнів законність користування цими землями і разом з тим потребує інвентаризації.

Враховуючи вищенаведене, одним з пріоритетів діяльності Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області є збереження, відновлення та розширення площі лісових насаджень в регіоні.

За даними Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне