Децентралізація і бюджет міста Хмельницького

Децентралізація і бюджет міста Хмельницького
Фото: decentralization.gov.ua

Бюджет міста Хмельницького по доходах за останніх 5 років суттєво збільшився. Так, обсяг бюджету міста на 2018 рік міською радою  затверджено в обсязі майже 3.2 млрд. грн. При цьому ще не так давно – в 2014 році бюджет був трохи більший за 1,2 млрд. грн. Тобто протягом 2015-2018 рр. відбулося впевнене динамічне зростання обсягу бюджету, внаслідок чого, бюджет поточного року перевищив майже в 2,6 рази обсяг бюджету 2014 року. Що ж насправді сприяло такому збільшенню доходів бюджету? Яка складова бюджету зросла найбільше? Завдяки яким факторам це відбулося? Що змінилося в структурі міського бюджету за цей період? Спробуємо розібратись.

Доходи бюджету міста, які складаються з податків, зборів, платежів, неподаткових надходжень, тощо і залежать від активності платників податків, за цей період зросли дещо більшими темпами – в 2,8 рази (було – 613 млн. грн., стало – 1,7 млрд. грн.).  Проте, перші зміни в структурі цієї складової  дохідної частини бюджету відбулися ще в 2015 році.

Нове законодавство – нові правила

Так, наприкінці 2014 року Парламент вніс зміни до податкового і бюджетного законодавства, що  докорінно реформувало систему міжбюджетних відносин та формування місцевих бюджетів, яким передано додаткові ресурси і джерела доходів. Над пропозиціями  працювали, в першу чергу, народні депутати, які раніше працювали в органах місцевого самоврядування та були мерами: Іван Куліченко, Сергій Мельник, Микола Федорук. Ними було створено в Верховній Раді України міжфракційне депутатське об’єднання «За розвиток місцевого самоврядування».

Отже, оновлене бюджетне та податкове законодавство кардинально змінило якість фінансового забезпечення територіальних громад:

  • Власні ресурси місцевих бюджетів зросли майже втричі, органи місцевого самоврядування отримали реальні ресурси для вирішення питань місцевого значення: житлово-комунального господарства, благоустрою, ремонту автомобільних доріг, оновлення мереж, місцевих програм соціального спрямування;
  • До категорії місцевих податків переведено плату за землю;
  • Запроваджено оподаткування комерційної та нежитлової нерухомості;

Бюджетні «плюси»

Для забезпечення виконання всіх повноважень об’єднані територіальні громади отримали в своє розпорядження доходи у вигляді податків, зборів та інших платежів і доходів. Серед податків – частини податку на доходи фізичних осіб та екологічного податку, акцизний податок з реалізації підакцизних товарів, єдиний податок, плата за землю, податок на нерухомість та транспорт, податок на прибуток підприємств комунальної форми власності.

На виконання делегованих повноважень, громади отримують різноманітні державні трансферти.

Міжбюджетний трансферт –  кошти, які безоплатно і безповоротно передаються з одного бюджету до іншого.

Серед них такі як медична та освітня субвенції, субвенції на встановлені державою гарантії, капітальні трансферти, тощо.

Відчутні зміни у міському бюджеті

Завдяки реформі суспільних фінансів, вперше  в 2015 році до бюджету міста Хмельницького (як і  решти міст)  почали надходити нові види доходів:

  • акцизний податок – 81,4 млн. грн.;
  • адміністративні збори і платежі (в першу чергу, плата за адмінпослуги та держмито) – 23,0 млн. грн.;
  • податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки – 4,8 млн. грн.

Загалом, це склало 109,2 млн. грн., або більше 16% загального фонду міського бюджету без трансфертів.

Програмне фінансування з центру

Ще красномовнішими є суми субвенцій, які почали надаватись з Державного бюджету місту. По-перше, держава почала фінансувати через відповідні субвенції охорону здоров’я – 212,5 млн. грн. та середню шкільну освіту – 177,8 млн. грн., тобто суттєво зменшила навантаження на міські фінанси: взяла на себе утримання двох дуже витратних бюджетних галузей на суму більше 390 млн. грн., чим дозволила місту спрямувати власні фінанси на житлово-комунальне господарство, транспорт, будівництво та соціальні програми.

По-друге, в 2015 році  з Державного бюджет почали надходити нові види субвенцій, спрямованих на розвиток громад: на заходи соціально – економічного розвитку території – 24.0 млн. грн., на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг комунальної власності – 10,6 млн. грн., на будівництво (придбання) житла для сімей загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в АТО, а також для інвалідів 1-2 групи з числа військовослужбовців – 1,6 млн. грн.

Отже міський бюджет 2015 року було наповнено додатковими  державними коштами через нові субвенції на суму 426,5 млн. грн.  Якщо врахувати нові дохідні джерела, то  з’ясується,  що міський бюджет 2015 року (1,6 млрд. грн.) більше ніж на третину складається з нових доходів і нових трансфертів, які з’явилися в ньому завдяки децентралізації.

З 2015 по 2018 рік структура бюджету ще більше змінилась, а його обсяг суттєво зріс. Зв 3 роки бюджет зріс з 1,6 млрд. грн. до 3,2 млрд. грн. Обсяг нових дохідних джерел перевищує вже 200 млн. грн., в тому числі заплановано отримати 12 млн. грн. за розміщення тимчасово вільних бюджетних коштів на депозитах в банках, що також свідчить про більш ніж достатній фінансовий ресурс міського бюджету. Бюджет розвитку (кошти на будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт комунальних об’єктів та зміцнення їх матеріально-технічної бази) в бюджеті міста на 2018 році заплановано в обсязі майже 470 млн. грн, що в 6,7 разів більше обсягу бюджету розвитку в бюджеті 2013 року.

             Замість підсумку

Що б лишилося від бюджету в старих умовах бюджетування, якби не децентралізація? На що би його вистачило?  Від 2015 до 2018 роки ми бачимо в бюджеті міста суттєву частку нових дохідних джерел та динамічне зростання обсягу державних субвенцій на освіту та охорону здоров’я та низки інших нових субвенцій.  Попри численні запевнення місцевих політиків, які намагаються маніпулювати реальністю, реформа децентралізації працює.

Саме ці кошти громади, і, зокрема, місто Хмельницький можуть використовувати на ремонти доріг, прибудинкових територій, дворових майданчиків, будівництво фонтанів, туалетів,… закупівлю службових автівок у підприємства, що підконтрольне одному з депутатів Хмельницької міської ради, фестивалі і форуми, різдвяні ярмарки… У місті обсяг відшкодувань ХКП «Електротранс» за перевезення пільговиків сягнув вже майже 100 млн. грн., матеріальної допомоги роздано на практично 20 млн. грн. Але за 4 роки Хмельницька міська влада так і не знайшла ні грошей, ні механізму, а ймовірно ні бажання, виділити 2 млн. грн. на безкоштовне перевезення школярів в тролейбусах, або профінансувати групи продовженого дня.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне