Як Хмельницька обласна влада купила на 31 мільйон автівок у однопартійця Порошенка

Фото: newskm.net

Перед приїздом Гаранта на Хмельниччину, містом пішли чутки, що Порошенко таки має завітати в обласний центр і щось там вручати. Одні запевняли, що машину АТОвцю, інші переконували – ключі  від будинку родині загиблого. Хтось навіть говорив, що приїде когось вітати. Загалом пересічним містянам було байдуже, куди ж насправді поїде Петро Олексійович і чим він буде займатись, аби корків не було.

І Порошенко прилетів у Старокостянтинів на спільні навчання з НАТО «Чисте небо – 2018», а потім на склад боєприпасів на Славутчині (там, між іншим, давно посадовців такого рангу не бачили). Вийшов такий вузько тематичний візит. Та чи дійсно це вся програма приїзду Президента на Хмельниччину? Врешті, чому Головнокомандувач не зазирнув до обласного центру? І чи дійсно в останній момент з програми візиту зник один пункт?

«Працювати буду сумлінно, Петро Олексійович!»

Пам’ятаєте, як Вадим Лозовий вперше оконфузився перед Петром Олексійовичем? Ні?

Справа була 19 травня під час представлення нового голови ОДА.

Щасливий конкретник узяв слово, щоб зачитати з листочка заготовлену помічниками промову. Петро Олексійович жартома зробив зауваження щойно призначеному губернатору. Тим часом у залі червонів його єдиний покровитель і роботодавець нардеп Олександр Герега.

І далі Вадим Миколайович викручувався на ходу і розсипався обіцянками вірності, надійності.

“Працювати буду сумлінно, Петро Олексійович!” – запевняв Лозовий, тиснучи руку Президенту і схиляючи перед ним голову.

Порошенко Лозовий призначення

Фото: president.gov.ua

Тодішню ситуацію можна сміливо списати на просте хвилювання: не кожний ж день тебе сам Президент призначає керувати областю.

А потім було 100 днів, коли він натхненно звітував перед партійцями та держслужбовцями у залі Філармонії. Це той звіт, коли Вадим Миколайович приписав собі одному заслуги усіх держструктур і адміністрації зокрема (нагадаємо, лише в Хмельницькій ОДА понад 400 працівників). «100 кілометрів за 100 днів» – переможна теза голови Хмельницької ОДА, яка не витримує жодної критики. Ба більше, нівелює усі заслуги Петра Порошенка та Володимира Гройсмана.

Тоді під час звіту Вадим Миколайович також згадав і про 55 автомобілів для сільської медицини. «Воу!» – подумали ми і зарахували тоді конкретному губернатору +1 до карми. І тепер хочемо за це перепросити. Визнаємо – наше недопрацювання, мали б глибше дізнатись, що ж то за автівки і звідки в них ноги, точніше колеса ростуть. Тож ми сумлінно виправляємось і пропонуємо вам, любі читачі, нову історію про стару добру корупцію у стилі партії регіонів.

Незмінний розпорядник обласних тендерів

7 серпня 2018 року Державне підприємство «Хмельницька обласна служба єдиного замовника»  оголошує тендер для купівлі автомобілів для укомплектування амбулаторій первинної медичної допомоги у Хмельницькій області на 31 900 000 гривень. За цю суму  Служба єдиного замовника хоче отримати 55 автівок.

Спочатку нагадаємо, що таке Державне підприємство «Хмельницька обласна служба єдиного замовника». Цю структуру створив одіозний губернатор Хмельниччини Василь Ядуха своїм розпорядженням  13 травня 2010 року. Висока мета – перевести всі державні закупівлі в одні руку. Це саме та служба, яка причетна до знищення злітної смуги на Хмельницькому аеропорту, це саме ця фірма обирала підрядника для реконструкції Кам’янець-Подільської фортеці (обвал Ново-Західної вежі стався саме після проведення там робіт реставраційних робіт), причетна до завищення цін при реконструкції обласного перинатального центру. Державне підприємство з 2013 року очолює незмінний Андрій Колеснік, людина, яка мала бізнес зв’язки з фірмами близькими до тодішнього голови ОДА Василя Ядухи. Так ось Андрій Колеснік окрім неймовірного таланту дерибанити бюджетні гроші   проводити тендери, ще є люблячим сином, який дбає про інтереси мами – простої робітниці в їдальні одного із Славутських заводів. У 2015 році активно підтримав мамину ідею займатись с/г на території Ярмолинецького району. Там насправді не малий перелік професійних досягнень Андрія Колесника. Ми просто стисло вирішили ознайомити читача з тим, хто ж насправді сидить на бюджетних грошах.

Андрій Колеснік

Технічний тендер?   

Так ось 7 серпня ДП «Хмельницька обласна служба єдиного замовника» оголошує закупівлю. Планують закупити 55 автомобілів, які виготовлені не раніше 2018 року. У тендерній документації замовник прописує технічні вимоги до автівок.

В технічних умовах замовник викладає фактично опис двигуна dci 1,5 110 4wd. Все б нічого, але ці двигуни розробила і випускає компанія Renault ще з 2001 року. Тож, обрати марку автівки було вже не складно – її замовник заклав у технічні вимоги. Далі варто було визначитись із моделлю. Замовник заклав кліренс не менше 200 мм, а це означає, що мова мала йти про так звані високі автівки – кросовери чи позашляховики.  Ще один фільтр, який зіграв визначальну роль, – це ціна. Вартість однієї автівки не більше 580 тисяч. У цей діапазон входять лише дві – «Renault Duster» і «Renault Sandero Stepway». Остання модель, не відповідає ТУ.

Житомирський автодилер з політичним минулим

Далі перейдемо до самого конкурсу: на нього подалось лише дві компанії. Але які! Почнемо, певно, з тієї, що програла – ТОВ «Полісся Моторс Груп». Засновником компанії є Катерина Машковська – дружина екс-губернатора Житомирської області Сергія Машковського (2014 – 2016 рр). До свого призначення на посаду Сергій Машковський був директором одразу кількох великих фірм:  2013 р. – директор ТОВ «ПОЛІССЯ МОТОРС ГРУП», офіційний дилер з продажу та обслуговування автомобілів марки RENAULT м. Житомир, Квітень 2013 р. – директор ТОВ «ФОРВАРД КЛАСІК», офіційний дилер з продажу та обслуговування автомобілів марки HONDA м. Житомир, Грудень 2006-2013 рр. – Генеральний директор ТОВ «МЕГА МОТОРС ГРУП», офіційний дилер марки FORD м. Житомир. Лютий 2006 – грудень 2006 рр. – виконавчий директор ТОВ «МЕГА МОТОРС ГРУП». Житомирські журналісти писали про те, що дружина губернатора, яка очолила фірми після його призначення, одразу почала вигравати і тендери. Але цікавим для нас є той факт, що і ТОВ “Полісся Моторс Груп” і ” ТОРГОВИЙ ДІМ “ФАВОРИТ – АВТО” – є офіційними дилерами АТ «Рено Україна».

Оскільки ці фірми фактично пов’язанні між собою і є структурними підрозділами великого холдингу, у нас вже виникають підстави задуматись, як насправді проводився тендер і під кого його прописували.

Під час аукціону житомирська фірма взагалі не торгувалась і не знижувала вартість. Між іншим це не перша зустріч житомирської і хмельницької фірм на державних тендерах. В боротьбі за бюджетні кошти  ТОВ «ТОРГОВИЙ ДІМ «ФАВОРИТ – АВТО» і ТОВ «ПОЛІССЯ МОТОРС ГРУП» зустрічались 14 разів. Шість разів перемогу здобувала житомирська фірма, а 8 – хмельницька. 13 разів змагання за державний підряд фірми проводили виключно між собою. Різниця у вартості була кожного разу незначна: від 16 гривень, до кількох тисяч. Як правило, пониження ціни не відбувалось. Ймовірно такі дії свідчать про попередню змову двох учасників тендерів.

Хмельницький соратник Порошенка

Тож хто цей таємничий переможець, хто за один раз увірвав тендер майже на 32 мільйони гривень? Єдиним кінцевим беніфіціарним власником ТОВ «ТОРГОВИЙ ДІМ «ФАВОРИТ-АВТО» є Михайло Гвоздьов. Колишній народний депутат України від БПП «Солідарність», у списку пропрезидентської партії мав 53 номер, завдяки чому і потрапив до Верховної Ради. Очолював і формував БПП на Хмельниччині.

Фото: Депутатський контроль

Його сестра Ніла Островська очолювала Красилівську РДА, була депутаткою від «Солідарності» в Хмельницькій обласній раді (склала повноваження після того, як її обрали головою Красилівської громади). У 2015 році Петро Олексійович представив Михайла Гвоздьова українцям, як нового керівника ДП «Антонов». На посаді Михайло Гвоздьов пробув лише рік. До речі, тендерні ігри для пана Гвоздьова річ не нова. Так, він свого часу підіграв Херсонському колезі, під керівництвом якого потім працював.

Закупівля без грошей?

Але це не єдині порушення, які допустило ДП «Хмельницька обласна служба єдиного замовника», коли оголошувала тендер на укомплектування амбулаторій первинної медичної допомоги.

Розвиток медицини в сільській місцевості – це державна програма. І фактично одна з ключових реформ в країні. Звісно, гроші на реалізацію цієї програми йдуть виключно як субвенція з державного бюджету. А порядок виділення на направлення цієї субвенції чітко визначає Постанова Кабінету Міністрів України №983 від 6 грудня 2017 року «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості».  Згідно з цією постановою є чіткий перелік, на що може бути використана субвенція державного бюджету, службові автівки, якраз у списку. Більше того забезпечення  службовим транспортом – не підлягає співфінансуванню.

Тобто основні критерії для службових автомобілів медиків мало розробити Міністерство охорони здоров’я. Далі уряд чітко розписав порядок надання цих коштів. Отримавши пропозиції від облдержадміністрацій Мінрегіон формує комісію за участі представників МОЗ та інших заінтересованих осіб. Результати роботи комісії оформлюють протоколом. На підставі рішення комісії Мінрегіон формує перелік проектів та заходів, що фінансуються за рахунок субвенції, у розрізі областей та затверджує зазначений перелік за погодженням з МОЗ.

Простими словами, перед тим, як оголошувати тендер ДП «Хмельницька обласна служба єдиного замовника» мала отримати рішення спільної комісії та наказ Мінрегіону, що дійсно, у такій кількості і саме такі автівки потребує сільська медицина. Відповідно до рішення комісії Мінрегіон мав би внести зміни до плану розподілу субвенції з державного бюджету і додати 31 мільйон до вже закладнених на будівництво 27 амбулаторій – 164 860,132 тисяч гривень.

Але на сайті Мінрегіону немає жодного наказу, який би вносив подібні зміни. Так Наказ №187 від 26 липня затверджує перелік об’єктів, на які будуть спрямовані кошти. У цьому переліку виключно 27 амбулаторій. Решта нормативних документів не містить згадок про Хмельниччину та 55 автівок взагалі.

Для чого потрібні ці два документи? А для того, щоб Казначейство перерахувало ці майже 32 мільйони підряднику. Саме цього і не врахувала молода амбітна команда Вадима Лозового і битий тендерний вовк Андрій Колеснік. Як то кажуть, хто спішить, той людей смішить, чи у цьому випадку засмучує Гаранта.

Пост скриптум…

З достовірних джерел «Новини. Хмельницький» стало відомо, що саме ці автомобілі і планував вручати Петро Порошенко на площі обласного центру. Але чи то конкретна команда Вадима Лозового не справилась, чи то сам Лозовий виявився не готовий до посади голови Хмельницької ОДА, але факт залишається – Петро Олексійович оминув обласний центр.

І наостанок, коли мова йде про купівлю автівок в однопартійця Президента, який і формував БПП в Хмельницькій області, то купити  55 «Renault Duster» без повного пакету супровідних документів виявляється абсолютно нескладна процедура. З нашою інформацією, Вадим Лозовий разом із своїми покровителями доклали зусиль, і таки зібрали весь пакет необхідних документів, щоправда, вже після тендеру, і після приїзду Порошенка.

Тому з нетерпінням будемо чекати вручення новеньких кросоверів медикам. Маємо надію, що всі вони вміють керувати автівками та мають дійсні водійські права.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне