Хмельниччина на чверть збільшила закупівлю товарів за кордоном

Фото: newskm.net

За даними Хмельницької митниці ДФС, загальна вартість імпортованих до області протягом десяти місяців поточного року товарів зросла порівняно з аналогічним періодом минулого року з 10 мільярдів 927 мільйонів гривень до 13 мільярдів 362 мільйонів гривень.

Отже у поточному році імпорт у вартісному виразі продовжує істотно переважати над експортом (7 мільярдів 826 гривень за 10 місяців). Втім, позитивним моментом є те, що експорт все ж зростає швидше.

У ваговому еквіваленті обсяг імпорту у цей період зменшився з 319-ти до 244-ох тисяч тонн. Натомість обсяг експорту зріс на 26 відсотків – до 856 тисяч тонн.

Закупівля в держав

Місце найбільшого міжнародного торгового партнера в імпорті наразі посіла Російська Федерація, де було закуплено товарів на суму 1 мільярд 943 мільйонів гривень, що складає 16 відсотків від вартості усього імпорту. Однак слід врахувати, що левову частку цієї суми (1 мільярд 820 мільйонів гривень) склала вартість твелів для ядерних реакторів, відвантажених для Хмельницької АЕС. На решту у північного сусіда були придбані стальний прокат, насоси, вироби санітарно-технічного призначення з пластмаси, плити деревоволокнисті, арматура сантехнічна та інше. До того ж обсяг імпорту з цієї країни за рік впав на 39 відсотків.

Майже на таку ж суму подоляни придбали різного краму у Польщі. Звідти переважно імпортувались запчастини до автомобілів (гальма, фільтри), зброя, сталепрокат, кам’яне вугілля, автоспецтехніка тощо.

Водночас суттєво збільшилися поставки з таких країн, як Німеччина та Швейцарія. Обсяг імпорту з цих країн також склав відповідно понад 1,6 та понад 1,2 мільярда гривень. У Німеччині цьогоріч були придбані запчастини для автомобілів, сільгосптехніка, насіння кукурудзи, сідельний тягач, поліамід тощо. У Швейцарії – трактори, сільгосптехніка та інші транспортні засоби спеціального призначення, а також запчастини, полімери та інше.

Півмільярдний рубіж поставок на Хмельниччину подолали також Бельгія, Великобританія, Китай та Білорусь. І з результатом, що переважає 370 мільйонів гривень, або приблизно 3 відсотки загального обсягу поставок топ найбільших торгових партнерів області при імпорті замикають Італія, Угорщина, та Нідерданди.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне