На Хмельниччині запроваджються послуги патронату над дитиною

Фото: rda-hm.gov.ua

На Хмельниччині стартував процес впровадження послуги патронату над дитиною. Це стало можливим завдяки тому, що область отримала власного тренера, сертифікованого за Програмою підготовки кандидатів у патронатні вихователі. Про це повідомили під час прес-конференції, що відбулася сьогодні в облдержадміністрації.

Про особливості відбору кандидатів та підготовки патронатних вихователів, порядку надання послуги патронату, переваги саме цього виду допомоги дітям, що потрапили в скрутні життєві обставини, та багато іншого розповідали заступник голови облдержадміністрації Світлана Павлишина, менеджер проекту “Сімейний патронат” Міжнародної благодійної організації “Партнерство “Кожній дитині” Лариса Стрига, директор Хмельницького центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Тетяна Власюк, заступник директора Департаменту освіти і науки облдержадміністарції Тетяна Дупляк, тренер за Програмою підготовки кандидатів у патронатні вихователі Людмила Терпяк.

Для кого запроваджено послугу патронату?

Щороку у Хмельницькій області близько 76 дітей, що потрапили до скрутних життєвих обставин, розміщуються до центрів соціально-психологічної реабілітації (ЦСПР). Підстави вилучення таких діток із сім’ї можуть бути дуже різними: від хвороби батьків, скрутного матеріального стану, неможливістю з тих чи інших причин забезпечити дитині нормальні умови, до випадків, коли стосунки в родині на фоні, наприклад, зловживання кимось із батьків алкоголем чи наркотиками, починають становити небезпеку для життя, психологічного і фізичного здоров’я дитини.

Якщо органи опіки вбачають перспективу нормалізації обстановки у сім’ї в недалекому майбутньому, налагодження матеріального побуту та здорового клімату в родині, патронатна послуга є ідеальним інструментом для надання такій дитині допомоги. Завдяки патронату вони зможуть отримувати реабілітаційні послуги у сім’ях. Це значно підвищує якість та скорочує час реабілітації, запобігає отриманню дитиною моральної травми від розлуки з родиною, оскільки ця послуга передбачає можливість вільного спілкування з біологічними батьками. Фактично патронатна сім’я може стати тим самим рятівним колом. Він допоможе дитині з мінімальними наслідками пережити скрутні часи та дасть можливість повернутися в сім’ю.

“Це шанс для тих діток, які волею долі не можуть залишатися в їх родинах, отримати часточку родинного тепла та турботи саме тоді, коли вони найбільш вразливі. Ми прекрасно розуміємо, що практика, коли дитина, в якої сталися негаразди в родині, до того ж опиняється в незнайомому місці, далеко від дому, є не найкращим варіантом. Патронатна сім’я – це те саме рішення, що здавалося б лежало на поверхні, але практику впровадження її на Хмельниччині ми розпочали тільки тепер. Маю надію, що вже найближчим часом на теренах нашого краю матимемо перші патронатні сім’ї,” – додала заступник голови облдержадміністрації.

Стан в області

За оцінкою Служби у справах дітей облдержадміністрації, щороку в середньому 200 дітей набувають статусу “дитини-сироти” або ж “дитини, позбавленої батьківського піклування”. Так, станом на 1 грудня 2018 року “статусу” набули 225 дітей. На обліку служб у справах дітей області перебуває 1426 дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Щороку до центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді області надходить інформація щодо 650 сімей з дітьми, в яких є ризик соціального сирітства, та близько 85 сімей, в яких діти цілодобово перебувають у закладах інтернатного типу за заявою батьків.

“Завдяки патронату мінімум третина з них могли б потенційно уникнути набуття такого статусу та залишитися у своїй біологічній сім’ї. Адже патронат є комплексною послугою, яка працює не лише з дитиною та її проблемою, але й допомагає батькам дитини підвищити свою спроможність належним чином дбати про власних дітей, – говорить Лариса Стрига, – В результаті надання послуги патронату маємо збережену сім’ю, а не подружжя, яке лишилося на одинці зі своїми проблемами, та дитину, яка вилучена з своєї родини, рідної громади та розміщена до інституції, де вона в найбільш критичний для неї час зазнає додаткових страждань”.

У Хмельницькій області створено 42 об’єднані територіальні громади. Станом на 1 грудня 2018 року в ОТГ введено 67 посад фахівців із соціальної роботи з метою надання підтримки сімей з дітьми. Фактично працюють 63. Кожна з об’єднаних територіальних громад має вирішити, яким чином організувати та фінансувати послуги для вразливих дітей та сімей з дітьми. Державою наразі створені всі умови для фінансування послуг патронатних вихователів в ОТГ.

Що таке патронат?

Патронат над дитиною в Україні є розробкою міжнародної благодійної організації “Партнерство “Кожній дитині”. Вона підтримана державою та вже успішно запроваджена у громадах 15-ти регіонів України. Це стало можливим через дію Закону України № 936-VIII “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми”, який набрав сили 26 січня 2016 року.

Патронат – це комплексна послуга, яка передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя у період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

“Унікальність патронату полягає у тому, що він не лише забезпечує потреби дитини, сім’я якої потрапила у складні життєві обставини, але й надає комплексну підтримку самій сім’ї з метою посилення її потенціалу до належного виховання дитини, аби повернути її у сімейне середовище. – підкреслює Власюк Тетяна Михайлівна, директор Хмельницького обласного центру СССДМ. – У результаті дитина не потрапляє до інтернатного закладу, уникає травматичного досвіду, має можливість спілкуватися з батьками”.

Альтернативна сім’я

Якщо сім’я все ж не виявляє потенціалу до змін та бажання повернути дитину у рідний дім, для неї обов’язково знаходять саме СІМЕЙНУ альтернативу – опікунів, прийомних батьків, усиновителів. При цьому рішення щодо її подальшої долі ухвалюється з огляду на те, що є найкращим саме для цієї дитини. Таким чином, за будь-яких обставин малеча уникає інтернатних закладів, які у багатьох країнах світу визнані травматичною для дітей практикою.

Актуальним питанням запровадження патронату над дитиною саме для Хмельницької області є пошук, відбір та навчання безпосередніх надавачів цієї послуги – патронатних сімей, що складаються з патронатних вихователів та їх добровільних помічників.

Україна приєдналася до числа країн, які визнали інтернати застарілою й неефективною практикою, та затвердила національну стратегію деінституалізації. Проте, її виконання є неможливим шляхом простого закриття інтернатних закладів. Це вимагає створення якісних альтернатив: послуг на рівні громади для підтримки вразливих сімей з дітьми. До таких послуг і належить патронат над дитиною.

Хто може бути патронатним вихователем?

Патронатний вихователь – це спеціаліст, який пройшов навчання за спеціальною програмою та на договірній основі здійснює догляд, виховання, забезпечує реабілітацію тимчасово влаштованих в його сім’ю дітей, несе відповідальність за їх життя та здоров’я у період надання цим дітям послуги патронату, допомагає дитині та її сім’ї у подоланні складних життєвих обставин. У своїй роботі патронатний вихователь користується допомогою добровільного помічника (зазвичай це друга особа з подружжя), а також міждисциплінарної команди спеціалістів (соціального працівника, психолога, медика та за потреби інших спеціалістів з місцевої громади).

Оскільки саме патронатний вихователь є ключовим спеціалістом, який допомагає дитині у подоланні стресу, зумовленого складними життєвими обставинами у рідній родині, створює позитивний емоційний контакт, необхідний для належної реабілітації дитини, представляє інтереси дитини перед іншими фахівцями, є посередником між дитиною та її біологічними батьками / особами, які їх заміняють чи усиновителями / прийомними батьками, від патронатного вихователя вимагається високий рівень професійності та ґрунтовна педагогічна підготовка.

Щоб належним чином підготуватися до цієї місії, майбутні патронатні сім’ї проходять навчання за спеціальною програмою. Таке навчання забезпечується національними тренерами з підготовки кандидатів у патронатні вихователі.

Чинним законодавством послуга патронату над дитиною регулюється такими актами:

• Сімейний Кодекс України, ст.ст. 252-256.
• Закон України «Про охорону дитинства» від 20.01.2018 № 2402-14б, ст.ст. 1, 23.
• Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку із запровадженням патронату над дитиною» від 19.10.2016 №1692-VIII.
• Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо оплати послуг патронатних вихователів» від 20.12.2016 №1794-VIII.
• Закон України «Про Держаний бюджет України на 2018 рік» від 07.12.2017 № 2246-19.
• Постанова КМУ №148 від 16.03.2017 «Деякі питання здійснення патронату над дитиною».
• Наказ Міністерства соціальної політики України «Про затвердження Програми підготовки патронатних вихователів» від 19.08.2017 № 1349.

Контактні особи

Наталя Мельник, 067-79-23-106, hocsssdm@ukr.net

Лариса Стрига, 067-794-10, 050 311 05 74, l.stryga@p4ec.org.ua,

Руслан Коломєйцев, 095 131 56 31, kolomeitsev.rusel@ukr.net

Повідомляє сайт Хмельницької облаcної державної адміністрації

Нагадаємо, що в суботу на сцені «Різдвяного ярмарку», що біля кінотеатру ім. Т.Г. Шевченка, для маленьких хмельничан міський Центр по роботі з дітьми та підлітками провів конкурсно-ігрову програму «Зимова подорож». Це був цікавий та пізнавальний захід для різновікової категорії дітей. Учасники «подорожі» мали змогу порадіти, побігати, пострибати, поспівати та потанцювати. Дітлахи охоче брали участь у різноманітних іграх та цікавих конкурсах.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне