Навчальний семінар проведено на Хмельниччині в рамках проекту Twinning

Фото: Управління держпродспоживслужби в Хмельницькій області,

За інформацією Управління держпродспоживслужби в Хмельницькій області, 19-20 вересня в м. Хмельницькому під головуванням заступника директора Департаменту фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва Держпродспоживслужби України Вадима Чайковського, у рамках чергової місії проекту Twinning «Наближення законодавства України до законодавства ЄС у сфері засобів захисту рослин та здоров’я рослин і посилення відповідних інспекційних та лабораторних служб» відбувся навчальний семінар.

Навчання проводили директор Національної фітосанітарної лабораторії Державної служби захисту рослин Латвії – Гуніта Бокума, директор Департаменту насіннєвого контролю Державної служби захисту рослин Латвії – Велта Евелоне та постійний радник проекту Twinning – Райвіс Гросбардіс. Серед запрошених: керівники територіальних органів Держпродспоживслужби, державних фітосанітарних лабораторій.
В ході роботи семінару були розглянуті питання міжнародних вимог до заходів обстеження карантинних та інших шкідливих організмів, карантинні обстеження на території ЄС, планування проведення обстежень, документування та звітування за результатами обстежень і діагностики, міжнародні стандарти діагностичних протоколів, основні вимоги до управління якістю в лабораторіях діагностики шкідливих організмів рослин.
Під час лекційних занять увага була приділена особливостям контролю посівних якостей насіння та товарних якостей садивного матеріалу в країнах ЄС, надано практичні рекомендації з організації роботи відділів визначення посівних якостей насіння, товарних якостей садивного матеріалу в лабораторіях. Висвітлено головні принципи відбору проб насіння і проведення аналізування, а також відбір проб насіннєвого матеріалу згідно міжнародних правил відбору ISTA. Розглянуто значення відбору проб для визначення якості насіння.
Проведено практичні заняття в групах, вирішено ситуаційні завдання з організації роботи:
організація планування та участі в проведенні обстежень сільськогосподарських угідь, лісових насаджень та тепличних господарств;
організація, планування та контролю ефективної роботи відділів фітосанітарного аналізу;
організація, планування та контролю якісної роботи відділів визначення посівних якостей насіння, товарних якостей садивного матеріалу.
В рамках роботи семінару учасників було ознайомлено з роботою Державної установи «Хмельницька обласна фітосанітарна лабораторія».

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне