Операція конкретизація: нардепи привезли Хмельницького губернатора у Верховну Раду

Фото:

Чутки про те, що Олександр Герега буде “заходити” на ще один округ в Хмельницькій області, ширились в області ще з 2014 року. Одразу після того, як його помічник Андрій Шинькович отримав перемогу на 189 мажоритарному окрузі (Красилівський, Ізяславський, Теофіпольський, Білогірський райони і місто Нетішин).
Підтвердження амбітних планів конкретного нардепа вже відбулось під час створення його особистої політичної партії “За конкретні справи”. Однак загадкою залишався округ, який будуть окуповувати герегівці на наступні парламентські вибори.
Місцеві вибори 2015 року цей занавіс трохи привідкрили. За депутатські мандати конкретники бились не на життя, а на смерть. Але “сіра конячка” не змогла самотужки потрапити в обласну раду – голосів не вистачило. Тут на допомогу прийшла законодавча шпарина з так званими обранцями-відмовниками. Аби протягнути довірену особу Олександра Гереги довелось від політичних амбіцій “переконати” відмовитись аж 3 кандидатів. І в обласній раді в команді “За конкретні справи” з’явився киянин Вадим Лозовий – директор ТОВ “Епіцентр К”. Його “запустили” у виборчі перегони з округу з центром у Летичеві.
За чинним виборчим законодавством здобути перемогу на 191 окрузі (Летичівський, Деражнянський, Старосинявський, Віньковецький, Старокостянтинівський райони) було б абсолютно не складно, але дорого. Від цих перегонів бонуси лише електорату у вигляді ремонтів у соціальних об’єктах, дитячих майданчиках, концертах, солодких обіцянках і, ймовірно, інших матеріальних вигодах, які трактуються законодавством як прямий і непрямий підкуп виборця. Тож реальне змагання за принципом “хто більше” могло б швидко змінити пріоритети жителів округу.
Але громадськість і дрібні менш заможні політичні сили з 2014 року продовжують з різною інтенсивністю вимагати виборчу реформу. Частково їм це вдалось. З важкими потугами та перевагою в один голос виборчий кодекс таки проголосували у листопаді 2017 року у першому читанні. Нове виборче законодавство має змінити правила політичних перегонів так, щоб грошовиті “засівальники” округів не змогли просто “купити” місце в Парламенті. Нові правила не на користь грандіозного плану Гереги: просто так округ вже не купиш.
Покладатись на колег-нардепів, що вони таки протягнуть максимально довго з голосуванням у  другому читанні виборчого закону, не можна. Діяти потрібно було негайно. Один з реальних варіантів – запускати свою “сіру конячку” вже з високої посади, тобто всадити його в крісло губернатора. Мовляв, одним пострілом вервичка зайчиків помре.
Черговим підтвердженням того, що округ 191 готують під Лозового  став брифінг у Верховній раді  6 вересня. Колективний вихід Андрія Шиньковича, Олександра Гереги, Романа Мацоли та Володимира Мельниченко начебто був заявою про консолідацію сил довкола Хмельниччини. Хоча більше було схоже, що ця четвірка презентувала голову Хмельницької ОДА решті парламентарів.

Ось ця двійка – Мацола та Мельниченко своєю появою на спільному брифінгу продемонстрували, що виборці 193 (Кам’янець-Подільський і Новоушицький райони) та 190 (Славутський, Полонський, Шепетівський райони) можуть спати спокійно – їхні головні благодійники з ними точно на ще один виборчий сезон. А те, що між Мацолою та Герегою повне взаєморозуміння, стало зрозуміло, коли поруч з Лозовим з’явився Олександр Нагурний, екс-голова Полонської РДА і керівник передвиборчого штабу Мацоли у 2014 році.

Не було на цьому брифінгу нарфронтівця Олександра Ксенжука, Сергія Мельника (екс-мер Хмельницького, 187 виборчий округ) і Сергія Лабазюка (188 округ – Волочиський і Хмельницький райони, частина обласного центру) і Віктора Бондаря. У коментарі НГП Сергій Лабазюк заявив, що про спільний брифінг нічого не знав, його не повідомляли, але він із задоволенням би долучився. Як казав класик пропаганди: “Збіг? Не думаю!”

То чому ж все таки 191-й округ, а не округи Сергія Лабазюка чи Сергія Мельника? Мельник виявляє лояльність, та й обласний центр суперечливий у своїх політичних вподобаннях. Спроба зайти на 188 округ (частина Хмельницького, Хмельницький і Волочиський райони) була б безумовно цікавою. І перегони там би нагадували бій півнів. Але навіщо воювати, якщо можна просто і легко підім’яти під себе 191 округ, про який Віктор Бондар згадує лише раз на 4 роки?

Заміна голів РДА – теж доволі красномовна. Так керувати “вільною” Деражнянщиною спровадили ляшківця Андрія Зелінського, у Старосинявському районі посада голови РДА стала вакантною. І під час брифінгу з журналістами 3 вересня Вадим Лозовий заявив, що прийнята заява на звільнення від Віньковецького голови.


На 191 окрузі поки у кріслах втримались двоє голів РДА – Летичівський та Старокостянтинівський райони. Кажуть, що Сергій Фесун мав неприємну розмову з керівництвом області з доволі недвозначним натяком на те, що звільнення на носі.

Тримає ніс за вітром вже давненько Ірина Матлаєва. Вона настільки вміло підлаштовується, що сумнівів у тому, що вона таки всидить при всіх очільниках області, майже не залишається.


Окрім кадрової ротації про далекосяжні плани герегівця красномовно сказали і борди до Дня Незалежності.

Навіщо фото керівника області на борді до Дня Незалежності? Киянину Лозовому додають впізнаваності серед його майбутнього електорату за бюджетні кошти?

День Незалежності – це свято кожного українця без винятку, без особливих преференцій. У цьому році навіть з’явився конструктор привітань – “Посада – простий українець”. Суть проекту була у можливості кожного громадянина завантажити своє фото, вигадати підпис і таким чином  створити листівку. Але Вадим Лозовий цілий губернатор, у нього є передбачені бюджетом кошти, аби своє “селфі” розвішати на своєму майбутньому окрузі. С – скромність – це не про нього, це про попередників, які обмежувались лаконічними картинками і підписами. Полюбляв позувати з бордів регіонал Василь Ядуха. А ось всі наступники мали відчуття такту та своє обличчя на державні свята на борди не ліпили. Дехто навіть об’єднував гроші платників податків (обласна рада та обласна адміністрація у 2016-2017 роках) і вітали разом лаконічно та виважено. А повернення до маркетингових стратегій регіоналів, може, свідчити про їхній реванш.
Укорінюватись на Хмельниччині для Гереги стало важливим після того, як він перекваліфікувався в аграрія.
До кінця 2018 року Держгеокадастр має передати на баланс громадам землі с/г призначення. Тож розмістити на посадах голів рда та ода своїх людей питання виключно бізнесу.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне