Поповнення у Хмельницькій ОДА: заступником голови стане консультант із тендерів?

Фото: adm.km.ua

У Хмельницькій ОДА і досі залишається вакантною посада ще одного заступника голови. Раніше її займав Олег Гуменний. Та після звільнення у вересні, ніхто так і не вмостився у цей кабінет. В адміністрації за цей час встигли навіть знайти нового керівника апарату: провести конкурс з одним претендентом та призначити помічницю голови на держслужбу.  А от із заступником виявилось все складніше. Від початку цю посаду пророкували іншому помічнику очільника області – Олександру Нагурному. Однак його таланти та вміння знадобились в зовсім іншій сфері – політичній. За нашою інформацією, він зараз керує передвиборним штабом «За конкретні справи». Як писали раніше місцеві блогери, ця політична сила допомагає президентській партії з передвиборною агітацією у Хмельницькій області.

Та вже цього року завіса таємничості врешті трохи привідкрилась. На сайті НАЗК 2 січня з’явилась декларація кандидата на посаду заступника голови Хмельницької ОДА. Претендентом є Сергій Ткачук.

Фото із сторінки Сергія Ткачука у Facebook

Про серйозність намірів чоловіка також свідчить і призупинення його права займатись адвокатською діяльністю. Для людини, яка є засновником і кінцевим беніфіціаром у двох юридичних фірмах, подібний крок без реальних планів податись на службу державі, як мінімум викликає здивування.

Мільйоні статки та дорогі автівки

У своїй декларації Сергій Ткачук вказав, що володіє половиною офісу у середмісті Хмельницького. Інша половина належить його бізнес-партнерці, а за сумісництвом заступниці в ПП «Юридична консалтингова компанія «Партнери» Надії Пилипчук. У власності декларанта також є автівка «Audi A5» 2017 року випуску. Як вказав кандидат, придбав він її за 1 193 000 грн. На вторинному ринку за неї просять від півтора мільйона гривень.

Скріншот із порталу Auto.ria.com

Рештою майна чоловік та його сім’я користуються безкоштовно. Так, подружжя Ткачуків проживає у будинком у мікрорайоні Лезневе на 185 квадратів. Права власності на це житло належать ймовірно батьку декларанта. Також дружина Сергія Ткачука Наталія має у користуванні кімнату на 18 квадратів. Її вона отримала від Хмельницької міської ради.

Між іншим дружина працює в Хмельницькій обласній прокуратурі. У її власності теж лише автівка. Їздить посадовиця на значно скромнішій легківці – «Nissan TIIDA» 2011 року випуску. У своїй декларації вона вказала, що придбала її за 130 744 грн у 2012 році. Нині за такий автомобіль на вторинному рину просять не менше 7 тисяч доларів.

Скріншот із порталу Auto.ria.com

Під подушкою сім’я Ткачуків готівкою зберігає 32 500 тисячі доларів, що у відповідності до курсу гривні – 909 000 гривень. За минулий рік кандидат на посаду заробив 293 133 грн. Ще 658 000 грн він отримав від продажу «Hyundai Santa Fe» 2014 року випуску.

Консультації на межі законності

На життя Сергій Ткачук заробляє юридичними консультаціями. Він є співзасновником та одним із беніфіціарів у двох фірмах: ПП «Юридична консалтингова компанія «Партнери»  та  «ПП «Юридична консалтингова компанія «Партнери-2014». Ці дві фірми досить добре відомі на ринку державних закупівель.

Так діяльність ПП «ЮКК «Партнери» у червні 2016 року стала предметом розслідування «Агенції журналістських розслідувань «Четверта влада»  у Рівненській області. У своєму матеріалі журналістка Анна Калаур аналізувала тендер на закупівлю ліків, який проводив КЗ «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» Рівненської обласної ради. Під час цієї закупівлі виявилось, що медзаклад уклав договір із ПП «ЮКК «Партнери» на юридичний супровід. Однак заступниця директора ПП «ЮКК Партнери» Надія Пилипчук фактично проводила розкриття пропозицій, що суперечило чинному на той момент Закону України «Про здійснення державних закупівель».

Стаття 27. Розкриття пропозицій конкурсних торгів 2. До участі у процедурі розкриття пропозицій конкурсних торгів замовником допускаються всі учасники або їх уповноважені представники, а також представники засобів масової інформації та уповноважені представники громадських об’єднань. Відсутність учасника або його уповноваженого представника під час процедури розкриття пропозицій конкурсних торгів не є підставою для відмови в розкритті чи розгляді або для відхилення його пропозиції конкурсних торгів.

Рівне. Під час розкриття пропозицій. Жінка, яка перебирає папери – консультант юридичної фірми. Фото Святослава Клічука

Погрози громадськості

Голова ГО «Жіночий антикорупційний рух» Альона Береза під час своєї роботи із державними закупівлями також неодноразово зіштовхувалась із цією фірмою. Під час аналізу тендерів громадська діячка почала помічати, що досить часто обласні, міські та районі замовники вдавались до послуг цієї фірми. Більше того, вартість юридичного супроводу замовники вкладали у сам предмет закупівлі.

«Наприкінці 2017 року від ПП «Юридична консалтингова компанія «Партнери» ГО «Жіночий Антикорупційний Рух» отримала досить цікавий лист, в якому вони заперечували проти законності наших звернень до замовників, в яких ми вказували на те, що включення послуг консультантів у вартість торгів є незаконним. І наприкінці цього листа були виставлені погрози та навіть йшла мова про звернення до суду із позовною заявою про захист ділової репутації ПП «ЮКК «Партнери», якщо ми надсилатимемо звернення до замовників. Вони стверджували, що ми не даємо їм можливості здійснювати їхню професійну діяльність. Мовляв, наші дії спрямовані на недопущення професіоналів в сферу публічних закупівель. Ми ж для перевірки та підтвердження наших висновків звернулись до Державної аудиторської служби України,» – пригадує знайомство із фірмою громадська діячка Альона Береза.

Позицію активістки підтвердила і Державна аудиторська служба України. Зокрема у своїй відповіді Лідія Гаврилова зазначила:

«Згідно з пунктом 32 частини першої статті 1 Закону «товари – продукція, об’єкти будь-якого виду та призначення у тому числі сировина, вироби, устаткування, технолоігії, предмети у твердому, рідкому і газоподібному стані, а також послуги, пов’язані з постачанням таких товарів, якщо вартість таких послуг не перевищує вартості самих товарів. Отже, витрати, пов’язані з юридично-консультаційними послугами, не належать до предмета закупівлі, тому положення щодо відшкодування зазначених витрат не можуть бути включені до тендерної документації».

Звісно, далі погроз ПП «ЮКК «Партнери» не пішли, адже закон був на боці громадськості.

«Ми продовжували працювати та надсилати відповідні звернення замовникам закупівель стосовно виявлених порушень, в тому числі і до тих, які вкладали у тендерну вартість послуги як ПП «ЮКК «Партнери», а також інших консультантів. Звісно, нас дуже здивувало те, що ми побачили у реєстрі декларацій, що директор цієї фірми претендує на доволі високу посаду в Хмельницькій ОДА. На мою думку, юридичні особи такого спрямування мають дотримуватись законодавства про публічні закупівлі, не практикувати таких підходів у своїй діяльності і не спонукали замовників цим порушувати законодавство про публічні закупівлі. Тому кандидування такої людини на високу посаду, є, щонайменше, для мене дивним» – зазначила Альона Береза.

Монополія на консультації

ПП ЮКК «Партнери» також потрапляли і під пильне око Антимонопольного комітету України.

«Виходячи з вищевикладеного, ПП «ЮКК «Партнери» протягом 2014 року займало монопольне (домінуюче) становище на товарному ринку з надання комплексних юридичних, інформаційних, консультаційних, посередницьких та інших послуг пов’язаних із закупівлями за державні кошти (тендерами) для споживачів з часткою, що перевищує 35 відсотків в адміністративних межах Хмельницької області під час здійснення окремо визначеної процедури державної закупівлі», – йдеться у рекомендаціях адміністративної колегії від 27 листопада 2015 року АМКУ Хмельницьке обласне територіальне відділення.

Між іншими ПП «ЮКК «Партнери» намагались оскаржити початок розгляду цієї справи. Як результат, суд встав на сторону державного органу.

З 2014 року за даними пошуково-аналітичної системи «007»  ПП «ЮКК «Партнери» отримали 378 160 гривень від бюджетних установ Хмельницької області. Зокрема, одним з найбільших клієнтів фірми Сергія Ткачука є Департамент соціального захисту населення Хмельницької ОДА. Інша консалтингова фірма ПП «ЮКК «Партнери-2014» кандидата була значно успішніша і отримала від бюджетних установ 2 021 146,78 грн. Варто зазначити, що усі ці суми йдуть, як поточні витрати і часто навіть не перевищують 1500 гривень. Загалом за обраний нами період, а це від 15 вересня 2015 року і станом до 19 січня 2019 року держструктури провели всього-на-всього 830 транзакцій.

Спільний бізнес з розпорядником коштів

У своїй декларації Сергій Ткачук вказав, що володіє 25% ТОВ «ІНВЕСТ КАПІТАЛ ГРУП-2015». Основний КВЕД цього товариства – вирощування зерняткових і кісточкових фруктів. І на перший погляд – це доволі цікава інвестиція для успішного юриста. Однак не все так просто. Співвласниками ТОВ «ІНВЕСТ КАПІТАЛ ГРУП-2015» є: Петро Бицик, Олеся Колеснік, Тетяна Патокіна. Ця трійця пов’язана із директором ДП «Хмельницька обласна служба єдиного замовника» – Андрієм Колесніком. Так – Олеся Колеснік його дружина, це вказано у його декларації.

Петро Бицик ймовірно є рідним братом його давнього бізнес-партнера Сергія Бицика. Їхні мами, спільно з батьком Сергія Ткачука, а також Тетяною Патокіною займаються сільським господарством у фірмі ТОВ «Зелений гай». Це та фірма, яка отримала у власність береги водного об’єкта у селі Правдівка. Варто зазначити, що 20 гектарів були виділені в один день під ведення осг, і фактично одразу також в один день були продані ТОВ «Зелений Гай». Також Петро Бицик фігурує у справі рейдерства земель Хмельницького аеропорту, а його дружина Оксана працює в ГУ державної казначейської служби в Україні.

І знову про незнищенну службу єдиного замовника

“Новини. Хмельницький” вже писали про створення Державного підприємства «Хмельницька обласна служба єдиного замовника» та деякі її досягнення. Цю структуру створив одіозний керманич Хмельниччини Василь Ядуха своїм розпорядженням 13 травня 2010 року. Висока мета – перевести всі державні закупівлі в одні руку. Це саме та служба, яка причетна до знищення злітної смуги в Хмельницькому аеропорту, це саме ця фірма обирала підрядника для реконструкції Кам’янець-Подільської фортеці (обвал Ново-Західної вежі стався саме після проведення там реставраційних робіт), причетна до завищення цін при реконструкції обласного перинатального центру.

Державне підприємство з 2013 року очолює незмінний Андрій Колеснік, людина, яка мала бізнес зв’язки з фірмами близькими до тодішнього голови ОДА Василя Ядухи.

І наостанок…

Загалом персона Сергія Ткачука на посаді заступника голови Хмельницької ОДА чергове сумнівне кадрове рішення Вадима Лозового. Хоча, якщо подивитись на Хмельницьку область виключно, як на бізнес-ресурс, то все логічно: поки всі займаються політикою, хтось ж має заробляти кошти на цю політику.

Маємо, величезні сумніви, що після призначення фірми Сергія Ткачука припинять за гроші допомагати бюджетним установам проводити тендери. А ось кількість охочих передати кропітку справу досвідченим юристам за державні гроші може доволі різко збільшитись. Та й така потужна команда бізнес-партнерів, як Ткачук-Колеснік має перетворити державні закупівлі на Хмельниччини на суцільний майстер-клас із «чесного тендеру».

Кажуть, що суперником Сергія Ткачука на цю посаду був хмельницький підприємець Василь Міракін. Та наразі у реєстрі відсутня його декларація.

 

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне