У Чемеровецькому районі активувалась хвороба Лайма

Фото: medsimptom.org

Як повідомляє ДУ «Хмельницький ОЛЦ МОЗ України». У Чемеровецькому районі у жовтні місяці 2018 року зареєстровано випадок хвороби Лайма. Останній раз хвороба реєструвалась у жовтні місяці 2015 року.
Хвора із сільського населеного пункту 11 вересня 2018 року звернулася до приймального відділення Чемеровецької ЦРЛ, де лікарем–хірургом видалено кліща. 25 вересня хвора звернулась до лікаря інфекціоніста зі скаргами на болючість, свербіння, набряк і почервоніння у місці присмоктування кліща, загальну слабкість, головну біль, нездужання. Кліща було направлено до лабораторії особливо-небезпечних інфекцій ДУ « Хмельницького обласного лабораторного центру МОЗ України» де при мікроскопічному дослідженні кліща виявлені борелії. При дослідженні сироватки крові методом імунно-ферментного аналізу вивлені імуноглобуліни М.
Лайм-бореліози- інфекційні захворювання, що викликаються бореліями і передаються іксодовими кліщами.
У природі сезонна активність кліщів спостерігається з березня по листопад, має два виражених піки активності – в квітні – травні та серпні – вересні. Кліщі можуть нападати на людину у будь-який час дня і ночі, в будь-яку погоду. Як правило їх менше в суху і спекотну погоду і більше в прохолодну, похмуру.
Живляться кліщі кров’ю людей та тварин. занурившись хоботком глибоко в шкіру. Кровосмоктання кліща може тривати до 12 діб. Напившись крові людини або тварини кліщ відпадає самостійно для відкладання яєць у грунт.
Кліщі нападають на людей не лише під час перебування на природі. Після відвідування зеленої зони, кліщі залишаючись на одязі переносяться в приміщення, і якщо одяг не оглядається і не очищається, можуть потрапляти на шкіру в найбільш уразливих місцях : за вухами, на шиї, пахвами, в паховій області.
Кліщ разом із слиною виділяє анестезуючу рідину, що робить укус практично безболісним, і тільки через декілька годин виникає відчуття болю. Дорослих кліщів, що присмокталися ,як правило, можливо помітити через 2-3 дні: в місці наявності кліща з’являються припухлість. свербіж, почервоніння, сам кліщ збільшується у розмірах.
Якщо його помітити одразу, буде легше видалити. Чим більше часу пройшло від присмоктування кліща, тим більша вірогідність зараження.
Інкубаційний період коливається від 1 до 20 днів ( частіше 7-10).
Ранні клінічні симптоми бореліозу:
– болючість, свербіння, набряк і почервоніння в місці присмоктування кліща;
– відчуття стягування і порушення чутливості в місці укусу кліща;
– помірний головний біль, загальна слабкість, нездужання, нудота;
– підвищення температури тіла частіше до 38°С;
– поява еритеми шкіри в місці укусу кліща, часто у вигляді кільця, еритема може мігрувати по тілу; – реґіонарний лімфаденіт;
– можливі ригідність м’язів шиї, біль у м’язах і кістках, що мігрують, артралгії.
При появі описаних клінічних симптомів через 3-32 днів після відвідин лісу тощо, або після зафіксованого укусу кліща необхідно терміново звернутися до лікаря.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне