У Держпраці підприємцю “вліпили” штраф майже на мільйон гривень

Фото: Дебет-Кредит
Керівництвом Управління Держпраці у Хмельницькій області накладено штраф на товариство з обмеженою відповідальністю, яке спеціалізується на виробництві будівельних металоконструкцій у розмірі 893 тисяч 520 грн. за використання праці вісьмох офіційно неоформлених працівників. Постанову винесено на підставі акта інспекційного відвідування.
З’ясовано, що з працівниками були укладені цивільно-правові угоди, за якими виконувались роботи по складанню, зварюванню та зачистці балок. Термін дії усіх угод завершується 31 грудня 2018 року.
Однак, виявлено ряд обставин, що свідчать про трудові відносини:
– характер виконуваних робіт,
– наявний пропускний режим на підприємстві,
– встановлений режим роботи з 8-00 до 17-00 годин,
– обідня перерва та вихідні дні,
– проведення інструктажу із охорони праці.
Трудові відносини передбачають конкретно визначений процес праці – хід роботи згідно трудового договору, з відповідним підпорядкуванням роботодавцю відповідним виконанням його завдань. Договір (цивільно-правова угода) надання послуг (виконання робіт) при його укладенні передбачає виключно цивільно-правові відносини, та відповідно укладається  сторонами з метою отримання чітко визначеного матеріально результату, який має індивідуально визначені фізичні властивості, які дозволяють його відповідним чином оцінити та прийняти, та практично не регулює процес його досягнення і відносини носять  разовий, несистематичний характер.
Відповідно до абзацу 2 частини 2 статті 265 КЗпПУ за таке правопорушення передбачений штраф у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного неоформленого працівника. Так, фізичній особі-підприємцю доведеться сплатити 893 тисяч 520 гривень.
За повідомленням-прес-служби Управління Держпраці у Хмельницькій області.
Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне