У Кам’янці-Подільському будують теплоелектростанцію, яка не має аналогів в Україні

Фото: ugmkinfo.com

Про це у ефірі повідомив “33 канал”.

Будівництво комплексу почалося ще в 2015 році й вартує 9 мільйонів 600 тисяч доларів.  Кошти взяли в кредит у Світового банку під 0,01 % річних.  Потужність ТЕС вражає, адже станція видаватиме 45 мВт теплової та 4 мВт електричної енергії.

Особливість ТЕС полягає в тому, що як вид палива використовуватимуть не газ, а все, що «палає»: в основному, це солом’яні пелети, кукурудзяні качани та дерев’яні щепи. Робота станції виглядає так: йде подача палива до котла, після того, як усе перегорить, відбувається підігрів води, яка, відповідно, й подаватиметься в оселі кам’янчан. Система здається доволі простою, проте, як виявилося, працювати з нею дуже складно. Відповідно, більша частина роботи – автоматизована.

Для того, аби станція працювала, наймуть 28 людей. Й, звісно, ґрунтовно підготують до роботи. Наразі ж над створенням ТЕС трудяться фахівці з 9 країн Європи.

Згідно з підрахунками, станція «окупить себе» уже через 5 років. Що стосується вартості опалення для населення – над цим все ще міркують. Проте запевнили, що ціна або не зміниться, або стане навіть дещо меншою. Проте точно не здорожчає. З 15 червня цього почнуть тестувати станцію і уже 3 липня – запустять роботу. Таким чином, завдяки такій «обновці» кам’янчани мають можливість стати енергонезалежними та, відповідно, значно зекономити.

https://www.youtube.com/watch?v=VKTVmNeiS84

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне