У Хмельницькому листівки свободівця Кошулинського з’явились на комунальних стендах до його офіційної реєстрації у кандидати

У Хмельницькому листівки свободівця Кошулинського з'явились на комунальних стендах до його офіційної реєстрації у кандидати
Фото: oporaua.org

Про порушення інформує прес-служба Громадянської мережі ОПОРА. Листівки із зображенням потенційного кандидата на пост Президента України, та написами «Руслан Кошулинський єдиний вибір українців» спостерігачі ОПОРИ зафіксували на стендах для передвиборної агітації у Хмельницькому

Найпопулярніші стенди для “свободівця”

Стенди з листівками Руслана Кошулинського розташовані на вул. Кам’янецькій, 50 (на зупинці громадського транспорту «Торговий центр «Либідь-Плаза»), вул. Зарічанській (поблизу зупинки «Електроніка»), вул. Шевченка, 55 (на зупинці громадського транспорту «Міська лікарня»), а також на розі вулиць Проскурівської та Соборної (біля торгового центру «Дитячий світ»).

Дочасну агітацію виявили на зупинці громадського транспорту “ТЦ “Лбідь-Плаза”ФОТО: oporaua.org

Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, листівки на стендах, що обладнані на Кам’янецькій та Зарічанській, були зафіксовані ще 31 грудня.

«Очевидно, що листівки мають ознаки дочасної агітації. Станом на 3 січня Руслан Кошулинський не був зареєстрованим кандидатом, а відповідно до частини 1 статті 57 Закону України «Про вибори Президента України» передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів», – зазначає Андрій Попик, координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Хмельницькій області.

Також сполстергіачі виявили порушення і на стенді поблизу міської лікарні ФОТО: oporaua.org

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Юзвяк наголошує:

«Вказані листівки формально мають ознаки дочасної передвиборної агітації потенційного кандидата в Президенти, адже в них міститься заклик голосувати за конкретну кандидатуру, самі листівки розміщені у спеціально відведених для передвиборної агітації місцях. Нагадаю, що спеціально відведені під передвиборну агітацію місця у місті Хмельницькому визначені Рішенням Хмельницької міської ради від 14 грудня 2018 року №75.  Однак, з огляду на те, що на сьогодні такий кандидат в Президенти як Руслан Кошулинський не зареєстрований ЦВК, то відсутні будь-які правові підстави трактувати вказані листівки як передвиборну агітацію за певного кандидата, й відповідно в даному випадку відсутні порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів».

Дочасна агітація та приховані кошти

На думку радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольги Коцюруби, подібні випадки можуть сприяти створенню нерівних умов для кандидатів.

«Практика розповсюдження  друкованих матеріалів, які популяризують потенційних  кандидатів, створює завідомо нерівні умови для тих кандидатів, які не користуються такими методами. Крім того витрати на друк таких матеріалів не будуть включатися до фінансової звітності кандидатів, оскільки юридично вони не є агітацією, хоча насправді розповсюдження таких листівок спрямоване та досягає  мети популяризації потенційного кандидата», – підкреслює вона. 

Ще один стенд з дочасною агітацією свободівця був розміщений на вулиці Зарічанській ФОТО: oporaua.org

Нагадаємо, Центральна виборча комісія 15 листопада 2018 року опублікувала повідомлення зі зверненням до всіх потенційних кандидатів із проханням не використовувати дочасну агітацію.

Як повідомляла ОПОРА, Хмельницька міська рада визначила в обласному центрі 27 місць для розміщення матеріалів передвиборної агітації до виборів  Президента України, які мають відбутися в березні наступного року.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне