У Хмельницькому радилися лісівники з усієї області

Фото: Хмельницьке ОУЛМГ

У обласному управлінні лісового та мисливського господарства відбулася нарада з питань ведення лісогосподарського виробництва. Захисту лісу від шкідників і хвороб, охорони лісу від незаконних рубок та інших лісопорушень.

Значну увагу було приділено проблемі розробки всихаючих насаджень, проведенню заходів з поліпшення санітарного стану лісів. Директор державного підприємства «Вінницялісозахист» В.В.Чудак детально зупинився на обстановці, що склалася з виникненням хвороб лісу й пошкодженням шкідниками насаджень. Лісопатологічні обстеження мають вчасно виявити такі осередки. В подальшому треба здійснювати комплекс заходів з їх локалізації та приведення цих ділянок до стану нормального функціонування.

Оздоровлення лісів у цих умовах – одне з головних завдань. Адже зміни клімату справляють величезний вплив на життєдіяльність усього, що є в навколишньому середовищі. Роль лісів у цьому плані надзвичайно важлива.

Головний спеціаліст управління Є.А.Клок проаналізував у розрізі підвідомчих підприємств здійснення заходів із поліпшення санітарного стану насаджень.

Відбувся жвавий обмін думками щодо ситуацій, які виникають у ході цієї роботи.

У веденні лісового господарства важливе місце займає лісокультурне виробництво. Головний спеціаліст управління Л.А.Гаврилюк зосередила увагу на  заготівлі насіння лісових порід для створення майбутніх лісів. Здорове насіння – це запорука здорових і продуктивних насаджень на перспективу. Необхідно постійно дбати про лісовідновлення ділянок, що вийшли після лісозаготівель. Увесь процес потребує значних затрат і, отже, вчасних та якісних доглядів протягом усього періоду, особливо – в молодому віці.

Не менш важливе питання – проведення рубок формування насаджень. Підприємства управління цій роботі приділяють належну увагу й ведуть її відповідно до діючих правил та настанов. Перший заступник начальника управління-головний лісничий П.С.Золотий зупинився на економічних показниках під час проведення робіт, пов’язаних з рубками догляду. Затрати повинні відповідати потребам та фактично виконаним роботам.

На нараді також було загострено увагу  на охороні лісу від незаконних рубок та інших лісопорушень. Останнім часом зросла кількість випадків, коли в незаконний спосіб групи людей самовільно заготовляють деревину в лісових масивах. Такі дії підпадають під кримінальну відповідальність. Лісова охорона повинна посилено вести боротьбу з цим явищем.

За інформацією прес-служби Хмельницького ОУЛМГ.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне