У Хмельницькому спостерігається позитивна динаміка на ринку праці

Фото: khm.gov.ua

Офіційний сайт Хмельницької міської ради повідомляє, що управління праці та соціального захисту населення продовжує роботу, направлену на дотримання законодавства про працю роботодавцями міста Хмельницького, зокрема вживаються заходи з легалізації «тіньових» трудових відносин.
У червні цього року працівники управління розпочали активну роботу в якості інспекторів праці. Так, протягом червня-серпня інспектори праці відвідали 120 роботодавців, у тому числі здійснили 8 інспектувань.
Під час інспектувань досить часто виявляються порушення законодавства про працю.
До прикладу, під час перевірки, проведеної 7 і 8 серпня в одному з ТОВ міста Хмельницького, виявлено, що роботодавець не проводив індексацію заробітної плати 20 працівникам протягом червня-грудня 2017 року. Штраф, передбачений чинним законодавством за таке порушення, становить 37,2 тис.грн., за кожного працівника. В ході перевірки індексацію заробітної плати проведено, тому штрафна санкція становитиме лише 11,2 тис. грн.
Також, враховуючи, що працівники підприємства працюють в шкідливих умовах праці, роботодавцеві рекомендовано провести атестацію робочих місць за умовами праці. Загалом від початку 2018 року працівники відділу праці з цього питання відвідали 83 підприємства). Також відвідали 1043 роботодавця, для проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи, в тому числі 112 – в якості інспекторів праці.

khm.gov.ua

В ході вжитих заходів 405 громадян повідомили, що не перебувають в офіційних трудових відносинах.
Матеріали за наслідками відвідувань направлялись до ГУ ДФС у Хмельницькій області та управління Держпраці у Хмельницькій області.
Управління праці та соціального захисту населення звертає увагу роботодавців, що за наслідками роз’яснювальної роботи, інспектори праці мають право приймати рішення щодо проведення інспектувань роботодавців, у яких виявлено неоформлених працівників. Водночас нагадує, що за одного неоформленого працівника чинним законодавством передбачено штраф в розмірі 111,7 тис.грн.
Завдяки заходам, що вживаються в місті Хмельницькому посадовими особами управління праці та соціального захисту населення, а також членами робочої групи зі сприяння легалізації «тіньових» трудових відносин (Управління Держпраці у Хмельницькій області, ГУ ДФС у Хмельницькій області, управління торгівлі та фінансового управління Хмельницької міської ради) від початку 2018 року у місті Хмельницькому спостерігається позитивна динаміка на ринку праці.
Згідно з аналізом, проведеним відділом праці, на підставі звітності, поданої роботодавцями до ДПІ у м. Хмельницькому (6182 СГД) за червень 2018 року, порівняно з січнем цього року, встановлено, що:
– кількість роботодавців, які використовують найману працю, збільшилась на 167 або 2,8% (з 6015 до 6182);
– кількість застрахованих працівників збільшилась на 806 або на 1% (з 85383 до 86189).
– загальний фонд оплати праці по місту збільшився на 157,1 млн. грн. або майже на 35%, (з 450 до 607 млн. грн.);
– середня ЗП застрахованих працівників у червні 2018 року становила 7040,8 грн. – збільшилась на 1774 грн. або 33,7 % (в січні – 5267 грн.).
Також протягом 7 місяців цього року зареєструвались, як підприємці – 2361 громадянин (знято з реєстрації – 1488), кількість підприємців збільшилась на 873.
Робота, направлена на підвищення рівня заробітної плати та легалізацію трудових відносин, буде проводитись і надалі.
До уваги працівників! У разі порушення роботодавцями вимог чинного законодавства про працю, Ви можете звернутись до управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради за адресою: вул. Проскурівського підпілля, 32 або зателефонувати за номерами: 70-41-46, 65-22-81 та 65-73-90 у відділ праці.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне