У Славуті радились, як вирішити проблему з всиханням лісів

Фото: Хмельницьке ОУЛМГ

Як повідомляє прес-служба Хмельницького ОУЛМГ, зупинити процес всихання сосни – першочергове завдання лісівників.

2014 рік – 366 га, 2015 рік – 698 га, 2016 рік – 831 га,  2017 рік – 1345 га.

Гілки вражені шкідниками

В цілому по підприємствах Хмельницького лісового та мисливського господарства у 2014 році стовбуровими шкідниками вражено 1800 га соснових насаджень, а у 2017 році – 6900 га. Лісопатологічні обстеження пошкоджених насаджень свідчать, що площа осередків однозначно збільшується. Тому вирішено на базі Славутського держлісгоспу провести науково-практичний семінар з питання всихання соснових деревостанів.

У підготовці і проведенні семінару взяли участь керівники й спеціалісти Поліського філіалу «УкрНДІЛГА», ДСЛП «Вінниця лісозахист», ВО «Укрдержліспроект», Вінницької ЛНДС, обласного управління лісового та мисливського господарства, державних та інших форм власності підприємств, що займаються лісогосподарською справою.На семінар були запрошені представники засобів масових інформацій, активісти громадських рад, благодійних фондів Хмельниччини, громадських організацій.

Обговорення проблеми показало, що дуже важливим у боротьбі з масовим всиханням соснового лісу є вжиття швидких заходів. Однак для оперативності у цій роботі потрібно внести зміни до діючих Санітарних правил, закону України «Про тваринний світ», які можуть стати одним з факторів, що дозволить лісівникам працювати на випередження у боротьбі з масовим розмноженням шкідників і хвороб. І про це свідчить досвід у цій справі передових європейських країн.

На відміну, в Україні окремі законодавчі документи не дають лісівникам оперативно здійснювати заходи контролю та локалізації осередків масового розмноження шкідників і хвороб. А це завдає значних збитків лісогосподарським підприємствам та зменшує надходження коштів до місцевих бюджетів.

На сьогодні науковці і лісівники одностайні: поки що єдиний метод боротьби із цим екологічним лихом – своєчасно забирати ушкоджені дерева і на їх місці створити нові насадження, які будуть більш стійкими до нових кліматичних змін.

На конкретних прикладах у лісових соснових ділянках Голицького, Стриганського та Партизанського лісництв було продемонстровано враження осередками шкідників деревостанів і наслідки їх враження. Найбільшої шкоди було завдано об’єктам природно-заповідного фонду, де заборонено або обмежено лісогосподарські заходи.

На пленарній частині виступили т.в.о. першого заступника начальника ОУЛМГ Золотий П.С., директор Поліського філіалу УкрНДІЛГА Шевчук В.В., старший науковий співробітник УкрНДІЛГА Бородавко В.О. директор ДСЛП «Вінницялісозахист» Чудак В.В., заступник директора департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів при Хмельницькій ОДА Якубаш Р.А., голова Товариства лісівників області Хоптинець В.М.

Науково-практичний семінар пройшов з великою зацікавленістю усіх його учасників.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне