Вірусний гепатит А на Хмельниччині

Вірусний гепатит А на Хмельниччині
Фото: 24tv.ua

Незважаючи на те, що у світі, і в Україні набирає збільшення захворюваності на вірусні гепатити В та С. Нерідко реєструються випадки захворювань на вірусний гепатит А.

Це стосується і Чемеровецького району, де в 2018 році зареєстровано три випадки захворювань вірусним гепатитом А у студентів професійно-технічного училища.
Вірусний гепатит А – це гостра інфекційна хвороба з фекально–оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу.
Вірусний гепатит А виділяється із фекаліями хворих на гепатит та передається від людини до людини (після контакту з хворим). Через воду та харчові продукти, забруднені випорожненням хворої людини, предмети побуту та брудні руки. Недотримання правил особистої гігієни, хворі на гепатит А можуть інфікувати інших осіб у родині та навіть статевих партнерів.
Період від зараження до перших ознак хвороби (інкубаційний період) становить 3 – 4 тижні.
У більшості випадків хвороба починається гостро. З підвищенням температури до 38,5 протягом перших 2-3 днів, ломота в тілі, можливим першінням у горлі. Хвора людина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер’ї.

Для вірусного гепатиту А характерні спалахи, які найчастіше реєструються в організованих колективах (особливо дитячих дошкільних та навчальних закладах).
Як уникнути зараження вірусом гепатиту А

1.Вода для пиття, приготування їжі та миття посуду має бути належної якості.
2. В дитячих організованих колективах використовувати для пиття лише перекип’ячену воду (воду кип’ятити не менше 10 хв., дати відстоятися).
3. При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води (краще бутильовану).
4. Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом.
5. Суворо дотримуватись правил особистої гігієни – обов’язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету.
6. Не займатись самолікуванням. При появі перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря.

За інформацією ДУ “Хмельницький обласний лабораторний центр”

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне