За півряччя прокуратура області подала позовів в інтересах держави на понад 80 мільйонів гривень

Фото: fortuna-neruxomist.com.ua
Як повідомив начальник відділу прокуратури області Андрій Гаврилик, з початку року у цій сфері органами прокуратури області заявлено позови на суму 82 млн. грн., більше половини з яких, на суму понад 46 млн. грн., уже задоволено судами, а близько 29 млн. грн. добровільно сплачено відповідачами.
Повернуто у державну власність та попереджено незаконне надання 1630 га земель.
В порядку представництва інтересів держави розпочато 28 кримінальних проваджень.
Традиційно, основні зусилля прокурорів спрямовано на подолання системних, складних проблем, руйнування так званих схем, які завдають найбільшої шкоди.
Після фактичного припинення у 2016-2017 роках представницькими засобами прокурорського реагування схем неправомірного набуття в оренду великих масивів земель державної власності із використанням пільгових механізмів підтримки фермерських господарств, такі незаконні схеми, на даний час, звелись переважно до заволодіння землями шляхом неодноразового використання права безоплатної приватизації, на підставі довіреностей, часто, під виглядом набуття їх у власність учасників АТО.
Прокуратурою області проведено системну роботу з метою виявлення фактів неодноразової приватизації громадянами земельних ділянок державної власності сільськогосподарського призначення для ведення особистого селянського господарства понад норму, всупереч вимог Земельного кодексу України.
Уже виявлено близько 400 фактів повторного використання в регіоні права на безоплатну приватизацію земель загальною площею понад 700 га, нормативна грошова оцінка яких становить понад 20 млн. грн.
На даний час до судів вже пред’явлено більше 70 позовів про скасування наказів Головного управління Держгеокадастру в області щодо надання у власність понад 130 га земель нормативною грошовою оцінкою близько 3,5 млн. грн. та повернення їх до державної власності.
Під процесуальним керівництвом працівників органів прокуратури області розслідується 18 кримінальних проваджень за фактами зловживань такої категорії.
Вживаються заходи реагування на факти неправомірного безоплатного використання земель державної та комунальної власності та стягнення збитків, завданих вказаними порушеннями, які призводять до суттєвих втрат місцевих бюджетів.
З початку поточного року в інтересах органів місцевого самоврядування органами прокуратури області до суду пред’явлено 12 позовів про стягнення з суб’єктів господарювання до бюджету збитків, завданих використанням землі без правовстановлюючих документів на суму 4,8 млн. грн. Судами розглянуто та задоволено 9 позовів на суму 1,6 млн. грн.
До прикладу рішенням господарського суду області задоволено позов Кам’янець-Подільської місцевої прокуратури про стягнення з приватного підприємства, яке без правовстановлюючих документів користувалось земельною ділянкою площею 18,3 тис. кв.м у м. Кам’янці-Подільському, до бюджету півмільйона гривень.
За результатами розгляду судом аналогічних позовів Хмельницької місцевої прокуратури до бюджету обласного центру стягнуто 820 тис. грн.
Не менш важливим напрямком є застосування представницьких повноважень, спрямованих на збільшення розміру орендної плати, заниженої внаслідок безпідставного застосування понижуючих коефіцієнтів для визначення її розміру.
До прикладу, прокуратура області відреагувала на невідповідність орендної плати за використання приватним підприємством 3 га землі у м. Хмельницькому.
За позовом прокуратури щорічний розмір орендної плати збільшено з 280 тис. грн. до 1 млн. 22 тис. грн.
Загалом органами прокуратури області цьогоріч до суду пред’явлено 15 позовів з вимогами про збільшення орендної плати на суму понад 3,4 млн. грн., половина з яких уже надійшла до бюджету.

Матеріал створено за інформацією прокуратури Хмельницької області.
Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне