Завтра хмельничани матимуть можливість пройти безкоштовне тестування на наявність вірусного гепатиту

Фото: khm.gov.ua

27 липня хмельничани мають можливість пройти безкоштовне тестування на наявність вірусного гепатиту.

28 липня відзначається Всесвітній день боротьби з гепатитами. Саме цього дня народився відомий вчений, лікар Барух Самуель Бламберг, який, відкривши вірус гепатиту В, став лауреатом Нобелівської премії.

Вірусні гепатити залишаються актуальною проблемою охорони здоров’я в усьому світі як через масштаби поширення, так і через наслідки, до яких вони призводять.

Для підвищення обізнаності хмельничан щодо поширення симптомів, методів діагнностики та лікування гепатитів В і С буде проведено соціальну акцію “Тест заради життя”, у рамках якої жителі міста та пересічні громадяни отримають консультації спеціалістів щодо попередження та вчасного лікування гепатитів, бажаючим безкоштовно будуть проведені швидкі тести на визначення гепатиту С. Акція відбудеться 27 липня з 10.00 до 14.00 в сквері біля кінотеатру імені Т. Шевченка, біла фонтанів, навпроти приміщення управління охорони здоров’я Хмельницької міської ради..

За оцінками експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі понад два мільярди людей інфіковані вірусами гепатитів В і С, з яких 350 тисяч щороку помирає. Ще 400 мільйонів осіб живуть з гепатитом В, помирають від нього щороку до 700 тисяч.

Хронічні вірусні гепатити одні з основних причин захворювань печінки і є наслідками у 60% випадках — цирозу та майже у 80% випадків — первинного раку.

Вибірковий моніторинг груп ризику засвідчив, що інфікованість вірусом гепатиту С в Україні значно перевищує середньосвітові показники і щороку захворюваність зростає.

Відтак понад 5% українців інфіковані тільки гепатитом С, а це приблизно два мільйони осіб.

Але реальний стан визначити складно, бо лабораторні обстеження на гепатити і досі не належать до переліку обов’язкових навіть під час лікування в стаціонарі.

У Хмельницькій області на обліку нині 1012 хворих, і це тільки ті, які знайшли можливість лабораторно обстежитись, враховуючи, що методи лабораторних обстежень є дороговартісними і проводяться за власний рахунок хворих.

У квітні 2013 року прийнята урядова постанова №637 “Про затвердження державної цільової соціальної програми профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів до 2016 року”. Ця програма діє досі і забезпечує специфічне лікування до 30% хворих на вірусні гепатити. Отримано частину ліків і цього року, заплановані ліки за державні кошти і на 2019-й.

На базі міської інфекційної лікарні створений електронний реєстр хворих на хронічні вірусні гепатити, які потребують противірусної терапії. Відбір пацієнтів на лікування в рамках Державної цільової соціальної програми профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів здійснюється комісійно за медичними показами відповідно до уніфікованих протоколів.

Реалізація цієї Програми в Хмельницькій області на базі нашої лікарні розпочалася з березня 2014 року. За цей період (2014-2018 роки) 138 хворих на хронічні вірусні гепатити отримали лікування за державні кошти.

З жовтня 2013 року щорічно виділялись кошти на лікування таких хворих і з обласного бюджету, за цей період проліковано 75 хворих.

В області для більшості хворих на вірусні гепатити дороговартісні лабораторні обстеження компенсуються за рахунок коштів, які виділяє департамент соціального захисту населення Хмельницької ОДА.

Незважаючи на те, що існують сучасні високоякісні вакцини проти вірусного гепатиту В, його лікування залишається вкрай складним. І навпаки: вакцини проти гепатиту С нині не існує, але в його лікуванні за останні роки досягнуті великі успіхи, це — абсолютно виліковна хвороба.

На жаль, ця інфекція активно поширюється і кількість хворих щорічно збільшується, а оскільки гепатит С — повільна інфекція, має прихований характер і часто протікає безсимптомно чи під маскою інших хвороб, велика кількість інфікованих і не підозрюють про неї.

Тому враховуючи глобальну стратегію ВООЗ: визнання цієї інфекції серйозною загрозою для здоров’я населення і визначення за мету подолати гепатит до 2030 року, необхідно спрямувати всі зусилля на активну роботу щодо обізнаності людей з цієї проблеми, максимально налагодити лабораторне обстеження, в першу чергу хворих у стаціонарах, особисто має обстежитись і кожен медпрацівник.

Своєчасна специфічна терапія дозволяє повністю вилікувати таких хворих.

Оксана ПІДДУБНА, головний лікар міської інфекційної лікарні, головний позаштатний інфекціоніст Хмельницької ОДА

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне