Забудовані береги Південного Бугу

Громадськість презентувала соціальний ролик, у якому відобразила ситуацію із забудовою берегів Південного Бугу.

Презентація відбулась у рамках проєкту «Прозора містобудівна документація міста Хмельницького». Так, на відео зафіксовані будівництва з порушеннями законодавства. І попри те, що ці порушення визнані, зведення триває.

За період реалізації проєкту місцевим експертам вдалось налагодити контакт із управлінням архітектури та містобудування. Зокрема вдалось внести важливі пропозиції до Історико-архітектурного опорного плану міста Хмельницького. Тут важливо відмітити, що ці пропозиції вніс сам Хмельницький міський голова. На фоні цієї співпраці команда проєкту сподівається, що інша містобудівна документація буде якісно доопрацьована, та влада врахує думку громадськості та лише опісля її бути затверджувати.

«Хоча до історико-архітектурного опорного плану, розробленого підприємством Об’єднання громадян «Інститут культурної спадщини» Всеукраїнської Ради з охорони культурної спадщини України, і були деякі зауваження та пропозиції, але він за своєю якістю на декілька порядків кращий за проекти, розроблені державним підприємством “Український науково-дослідний інститут проектування міст “ДІПРОМІСТО” ім. Ю. М. Білоконя”. Особливо це стосується проекту «Корегування (внесення змін) генерального плану м. Хмельницького», у меншій мірі, але це стосується і детальних планів територій. Тому прозорість та публічність процесу обговорення цих проектів має особливе значення. Залучення широкого кола громадськості дозволить зробити ці проекти якісними і такими, що будуть працювати на розвиток нашого міста в інтересах кожного хмельничанина», – зазначив місцевий експерт коаліції Ради Реформ Хмельницького та почесний громадянин міста Хмельниччини Володимир Швець.

Нагадаємо, що представники громадськості міста напрацювали і надали більше сотні пропозицій та зауважень, які стосувалися грубих помилок, невідповідностей та неточностей у проєктах містобудівної документації та їх графічних частинах. Додаткові зауваження були озвучені під час експертних обговорень, та вже надіслані замовнику додатково (наприклад, під час оприлюднення проєктів ДПТ та звітів СЕО), а також ще додаткові звернення будуть направлені міському голові, депутатам та знову ж таки профільному департаменту.

«Процеси децентралізації, що відбуваються в Україні, супроводжуються розширенням прав та відповідальності органів місцевого самоврядування. Конституція України та діюче законодавство надають багато прав громадянам, якими ми часто не користуємось. Законодавство зобов’язує органи місцевого самоврядування, які діють від імені громади, надавали своїм рішенням гласності та звітності, а також нести відповідальність за їх ухвалення та реалізацію. Законодавство також забороняє затвердження містобудівної документації, без проведення громадського обговорення проєктів такої документації. Ми чекаємо від міської влади передбачених законодавством інформаційних заходів щодо проєктів містобудівної документації (презентацій, прилюдних експонувань, телевізійних програм, публічних конференцій тощо) аби кожен місцевий житель міг долучитись до їх обговорення і перевірити, чи не планується новобудова у дворі його будинку, чи буде збережена зелена зона поруч з його помешканням», ‒ наголосила співголова Ради Реформ Хмельниччини Людмила Казімірова.

Рада Реформ Хмельниччини готова й надалі активно співпрацювати з посадовцями профільних департаментів та управлінь, депутатським корпусом Хмельницької міської ради заради доопрацювання якісних містобудівних документів нашого міста. Команда проєкту в подальшому також буде активно стежити та впливати на ситуацію довкола містобудівної документації міста Хмельницького.

Відео створено за підтримки Посольства Франції в Україні у рамках виконання проєкту «Прозора містобудівна документація міста Хмельницького», який впроваджується громадською організацією «Жіночий Антикорупційний Рух» спільно з коаліцією громадських організацій Рада Реформ Хмельниччини

Leave a Comment
Поділитися

Останні новини

Хмельницький – місто Богдана. UKRAINE by DRONE

UKRAINE by DRONE – соціальний проект, направлений на популяризацію міст України, пам’яток архітектури та культурної спадщини, створений у 2018 році.…

5 років тому

Велодень-2019 у Хмельницькому

Відео Life Khmelnitsky

5 років тому

Як Хмельницький колядував

8 січня у м. Хмельницькому відбулось загальноміське колядування. У ході взяли участь творчі колективи закладів культури та освіти. Міні-вертепи та театралізовані…

5 років тому