300 мільярдів кВт. год електроенергії вироблено Хмельницькою АЕС

12 вересня, об 11 год. 00 хв., Хмельницькою АЕС з початку експлуатації вироблено 300 млрд. кВт*год електроенергії. Ураховуючи, що в Україні щороку генерується понад 146 мільярдів кВт*год електроенергії, ХАЕС забезпечила більш ніж дворічну потребу держави в електроенергії.

ВП “Хмельницька АЕС” – найпотужніше підприємство Хмельниччини, яке генерує понад 8% електроенергії в Україні, наповнюючи бюджети всіх рівнів. Зокрема, за 2018 рік ВП ХАЕС сплатив 542,9 млн. грн. в бюджети різних рівнів, з них: 79 млн. грн. – до державного бюджету 40,3 – до обласного, 124,2 млн. грн. – в міський бюджет. ВП ХАЕС, як містоутворююче підприємство, формує основну частину доходів бюджету м. Нетішин.

Тридцять років експлуатації Хмельницької АЕС – це період становлення і випробувань. І звісно, атомникам є чим пишатися. Зокрема, найкращим показником з виробітку електроенергії у 2016 році, який на першому енергоблоці ХАЕС склав 7 618 млн. кВт*год, а також рекордним коефіцієнтом використання встановленої потужності, який  становив 86,7%.

18 липня 2019 року на засіданні Колегії Державної інспекції ядерного регулювання України з розгляду питання «Про стан виконання робіт з продовження строку експлуатації енергоблока №1 ВП ХАЕС» визнано обґрунтованою можливість безпечної експлуатації енергоблоку в термін до наступної періодичної переоцінки безпеки енергоблока №1 ВП «Хмельницька АЕС» – до 13 грудня 2028 року.

23 липня 2019 року ДІЯРУ видана ліцензія ДП «НАЕК «Енергоатом» ЕО №000220 на право здійснення діяльності на етапі життєвого циклу «експлуатація ядерної установки енергоблока № 1 ВП «Хмельницька АЕС».

Важливі стратегічні завдання нашої держави покладені на другий енергоблок ХАЕС. Зокрема, він є частиною глобального проекту «Енергетичний міст «Україна-ЄС». Проект передбачає збільшення пропускної спроможності міждержавних ліній електропередач; організацію довгострокового експорту електроенергії, виробленої на енергоблоці №2 Хмельницької АЕС; залучення інвестицій у будівництво енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС, а також підготовку Об’єднаної енергосистеми України до інтеграції з європейською енергосистемою ENTSO-E. Реалізація цього проекту дозволить використовувати потужності українських АЕС без обмежень.

Майданчик Хмельницької АЕС залишається найбільш перспективним для розширення одного з найбільш технологічних і наукомістких  енергетичних секторів з огляду на майбуття української атомної енергетики.

Детальніше: www.xaec.org.ua , www.perspekt.org.ua, www.facebook.com/khnpp

З матеріалами Інформаційного центру ВП ХАЕС

Leave a Comment
Поділитися

Останні новини

Енергопостачальники повернуть кошти за поставлену за завищеними цінами електроенергію

За результатами розгляду позовів Кам’янець-Подільської та Летичівської окружних прокуратур Меджибізькій селищній раді та Міністерству освіти і науки України буде повернуто…

2 години тому

СБУ заблокувала на Хмельниччині новий канал втечі ухилянтів за кордон

Служба безпеки заблокувала нову схему ухилення від мобілізації та нелегального виїзду за кордон чоловіків призовного віку.

2 години тому

Автомобілі з Китаю: різновиди транспорту та їх переваги

Розвиток автомобілебудування у Китаї досяг великих висот. Сьогодні на вибір є велика кількість техніки і переважно популярністю користуються електромобілі.

3 години тому

На Хмельниччині попрощалися із воїном Михайлом Гаврою

У селі Грузевиця, що на Хмельниччині, попрощалися із 42-річним захисником України Михайлом Гаврою, який загинув 20 квітня 2024 року внаслідок отриманого…

3 години тому

На Хмельниччині чоловік, який через похмілля не з’явився за викликом до ТЦК, отримав рік іспитового терміну

Красилівськй районний суд присудив за ухилення від мобілізації тимчасово не працюючому військовозобов’язаному три роки тюрми, які замінив на рік іспитового…

6 години тому

У Волочиську затримали торговця синтетичними наркотиками

Слідчі поліції вже оголосили зловмиснику підозру, йому загрожує до 10 років ув’язнення. 

6 години тому