Хмельницький суд зобов’язав виплатити породіллі 50 тисяч грн за неякісну медичну допомогу

У Хмельницькому лікарі, які проводили УЗД, не побачили у дитини вроджену ваду руки і не попередили про це жінку. Відтак вона подала позов, вимагаючи виплатити їй 500 тис. грн моральної компенсації, але суддя задовольнила вимогу лише частково.

Як йдеться у рішенні Хмельницького міськрайонного суду, на облік вагітна жінка стала в травні 2018 року. Жіночу консультацію вона відвідувала десять разів, проходила всі необхідні аналізи та обстеження. В тому числі вона декілька разів проходила УЗД, за результатами якого ніяких вад у дитини виявлено не було.

Втім, вже після народження з’ясувалось, що у дитини є вада верхньої кінцівки. Відтак породілля подала позов, вимагаючи виплатити їй 500 тис. грн моральної компенсації. У позові йдеться, що через сильний стрес вона проходила лікування у неврологічному відділенні.

«[Позивачка] пояснила та обґрунтувала моральну шкоду обмеженням доступу до інформації про стан дитини до народження, що не надало можливість підготуватись до народження дитини з інвалідністю. Непоінформованість позивачки про редукційну ваду кінцівки лікарями-діагностами, що проводили ультразвукове дослідження, обмежило її здійснити заощадження для протезування за час вагітності, продумати дії для ефективної допомоги дитини», – йдеться у позові.

На засіданні свідчили двоє лікарів, які проводили УЗД. Вони свою вину заперечили та запевнили, що дотримувались встановлених нормативів ультразвукової діагностики.

Натомість суддя Зоряна Чевилюк вирішила частково задовольнити позов. «Відповідачами у справі не доведено та не спростовано відсутність причетності до завданої шкоди позивачу у справі, враховуючи встановлені нормативні вимоги щодо якості наданих медичних послуг, та зважаючи на завдання, які ставлять перед медичною установою та її працівниками щодо ведення вагітності та діагностики стану здоров’я», – йдеться у рішенні.

Leave a Comment

Останні новини

У Хмельницькому продовжують впроваджувати цікаві методи реабілітації для поранених бійців «Гвардії наступу»

Неймовірно цікавий і насичений день провели хлопці із «Гвардії наступу», які зараз перебувають на лікуванні та реабілітації у відомчому шпиталі…

1 день тому

Роботодавцям на Хмельниччині виплачують компенсації за облаштування робочих місць для людей з інвалідністю

За державною програмою роботодавцям на Хмельниччині виплачують компенсації за облаштування робочих місць для людей з інвалідністю.

1 день тому

На Хмельниччині трактор зіткнувся з “BMW”: є травмований

У Віньківцях, що на Хмельниччині, 16 травня о 10:00 сталася ДТП по вулиці Відродження. Тракторист зіткнувся із "BMW".

1 день тому

У ДТП на Хмельниччині загинув пасажир мотоблока

Вчора, 16 травня, близько десятої години вечора в селі Ходорівці Камʼянець-Подільської територіальної громади Хмельниччини сталася дорожньо-транспортна пригода.

1 день тому

Чиновники селищної ради на Хмельниччині під час ремонту місцевого ліцею допустили зловживань на 5,2 млн грн

Фахівці Державної аудиторської служби України зафіксували зловживань на 5,2 млн грн та перевищення повноважень Відділом освіти, молоді та спорту Віньковецької…

2 дні тому

«Зростаємо разом». У Хмельницькому стартує національна програма соціалізації та адаптації для дітей з родин ВПО

У Хмельницькому запускають національну програму соціалізації та адаптації для дітей із родин переселенцв «Зростаємо разом».

2 дні тому