Колишній орендар сперечався із новим за землю. Спір вирішив Красилівський суд

Красилівський районний суд відмовив сільськогосподарському товариству в позові до власниці земельної ділянки і наступного її орендаря. Позивач просив визнати недійсним договір оренди з іншим підприємством, покликаючись на своє переважне право. Суд встановив, що воно не порушене, бо власниця заперечувала проти поновлення договору з попереднім орендарем.

Як інформує Хмельницький апеляційний суд, товариство-позивач 10 років орендувало земельну ділянку у жительки одного із сіл Красилівського району. Ще до закінчення строку товариство надіслало жінці листа з повідомленням про намір продовжити  дію договору на новий строк. Так, частиною 1 статті 33 Закону України  “Про оренду землі” передбачено: по закінченню строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов’язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк (поновлення договору оренди землі). Реалізація такого переважного права можлива лише за умови, що дотримана встановлена цією статтею процедура.

Власниця землі, у свою чергу, письмово повідомила, що відмовляється продовжувати договір, і передала землю в оренду іншому підприємству. “Отже, наявність заперечень зі сторони орендодавця щодо поновлення договору з попереднім орендарем дають підстави для висновку, що переважне право орендаря, яке підлягає захисту відповідно до статті 3 ЦПК України, не порушено. Аналогічна позиція викладена у постанові Верховного Суду від 18.04.2019 справа № 625/166/18 провадження № 61-257св19”, – зазначено у рішенні суду.

Рішення законної сили не набрало і може бути оскаржене до апеляційного суду.

 

Leave a Comment
Поділитися

Останні новини

У Хмельницькому продовжують впроваджувати цікаві методи реабілітації для поранених бійців «Гвардії наступу»

Неймовірно цікавий і насичений день провели хлопці із «Гвардії наступу», які зараз перебувають на лікуванні та реабілітації у відомчому шпиталі…

14 години тому

Роботодавцям на Хмельниччині виплачують компенсації за облаштування робочих місць для людей з інвалідністю

За державною програмою роботодавцям на Хмельниччині виплачують компенсації за облаштування робочих місць для людей з інвалідністю.

18 години тому

На Хмельниччині трактор зіткнувся з “BMW”: є травмований

У Віньківцях, що на Хмельниччині, 16 травня о 10:00 сталася ДТП по вулиці Відродження. Тракторист зіткнувся із "BMW".

20 години тому

У ДТП на Хмельниччині загинув пасажир мотоблока

Вчора, 16 травня, близько десятої години вечора в селі Ходорівці Камʼянець-Подільської територіальної громади Хмельниччини сталася дорожньо-транспортна пригода.

22 години тому

Чиновники селищної ради на Хмельниччині під час ремонту місцевого ліцею допустили зловживань на 5,2 млн грн

Фахівці Державної аудиторської служби України зафіксували зловживань на 5,2 млн грн та перевищення повноважень Відділом освіти, молоді та спорту Віньковецької…

1 день тому

«Зростаємо разом». У Хмельницькому стартує національна програма соціалізації та адаптації для дітей з родин ВПО

У Хмельницькому запускають національну програму соціалізації та адаптації для дітей із родин переселенцв «Зростаємо разом».

1 день тому