Лікарі Феофанії провели унікальну операцію та врятували життя мешканці Хмельниччини

Лікарі Клінічної лікарні «Феофанія» Державного управління справами у Києві провели унікальну операцію, під час якої видалили з грудної клітки пацієнтки пухлину вагою 4,5 кг.

Це перша подібна операція в Україні – процедура дорога, потребує особливої апаратури та відповідної кваліфікації лікарів. Водночас завдяки указу Президента Володимира Зеленського про доступність для громадян медичної допомоги в лікарні «Феофанія» операція була для пацієнтки безкоштовною.

66-річна Тетяна Вигонська разом із чоловіком живе у Хмельницькій області. Родина має вісьмох дорослих дітей, один із синів – учасник АТО. Жінка дізналася про пухлину в легенях три роки тому, але через брак коштів відмовлялася від лікування. У травні Тетяна Вигонська відчула сильну задишку та слабкість, тому була змушена звернутися по медичну допомогу за місцем проживання, а звідти її відправили у Хмельницьку обласну клінічну лікарню, де провели обстеження та взяли низку аналізів. Діагноз – солітарна фіброзна пухлина правого гемітораксу. Новоутворення було таким великим, що зрослося, затиснуло праву легеню й давило на ліву легеню та серце. Через розмір пухлини жінку відмовились оперувати, а місцевий онколікар порадив проконсультуватися в хірурга Віталія Соколова у Києві.

Офіс Президента України

«Він подивився мої папери – пухлина була велика, 4,5 кг. Я задихалася. Він каже, що якщо ви погоджуєтесь, то необхідна операція. Я запитала: якщо я операції не зроблю, то скільки мені жити залишиться? Він сказав, що від двох тижнів до двох місяців, бо пухлина задушить», – розповіла Тетяна Вигонська.

У серпні родина Вигонських приїхала до Києва. Низка обстежень, консультацій – і на початку вересня у лікарні «Феофанія» провели складну 12-годинну операцію за участю понад 30 фахівців. Її вартість, з урахуванням використаної апаратури, препаратів та донорської крові, становить близько 1 млн грн.

«Складність операції полягає в тому, що, по-перше, важкий соматичний загальний стан пацієнтки – локалізація пухлини непроста, є небезпека великої крововтрати, пошкодження легень та зупинки серця. По-друге, технічно складно. Мають бути одночасно зібрані відповідні спеціалісти та необхідне обладнання», – пояснив головний лікар «Феофанії» Ігор Семенів.

Заступник головного лікаря з медичної частини Андрій Строкань, який брав участь в операції, розповів, що під час видалення пухлини використовувався апарат штучного кровообігу (екстракорпоральної мембранної оксигенації легень (ЕКМО) – дорогий пристрій, який фактично виконує функції легень і серця.

«Таких операцій у світі робиться не дуже багато. У пацієнтки двічі зупинялось серце. Один сет (набір для підтримання) для ЕКМО коштує 100 тисяч гривень, а вартість апарату – шість з половиною мільйонів гривень. Успішні ЕКМО проводились у кардіохірургії, зокрема дитячій. А застосування у пацієнтки з пухлиною в легенях – вперше в Україні», – розповів він.

Лікар зазначив, що успіх цього втручання полягав у сумісній роботі кваліфікованих торакальних онкохірургів, кардіохургів і кардіоанестезіологів зі значним досвідом у використанні ЕКМО. За його словами, об’єктивно оцінити потребу в таких операціях в Україні складно, адже часто в регіонах таких пацієнтів відправляють додому, фактично помирати.

Офіс Президента України

Фахівці не давали жодних прогнозів Тетяні Вигонській. Майже тиждень після операції стан жінки був важкий – п’ять днів її підтримував апарат ЕКМО. Нині пацієнтка самостійно дихає та вже виходила надвір. Весь цей час поряд з Тетяною Вигонською був її чоловік Валентин. Подружжя щиро дякує всім лікарям і небайдужим, які допомагали фінансово. Навіть односельці родини Вигонських приїжджали до Києва, щоб здати донорську кров.
Досвідом такої операції українські лікарі планують поділитися на засіданні Європейської асоціації анестезіологів. І на цьому фахівці не зупинятимуться.

Клінічна лікарня «Феофанія» планує у жовтні провести операцію за участю хірургічного робота, який перебуває на апробації у медичному закладі. Два тижні українські лікарі стажувалися в Нідерландах. Хірургічний робот – американського виробництва, його приблизна вартість – 90 млн грн.

«Це перший офіційний хірургічний робот в Україні. І це актуально в умовах коронавірусної хвороби й пандемії, адже виключає безпосередній контакт пацієнта й лікаря. Робот здатний робити операції загальної хірургії, урологічної та гінекологічної спрямованості. Він маніпулюється хірургами. І ми в перспективі хочемо зробити всеукраїнський центр роботохірургії, щоб вчити інших фахівців», – зазначив головний лікар «Феофанії».

Джерело: Офіс Президента України

 

Leave a Comment
Поділитися

Останні новини

У Хмельницькому поліцейські розкрили крадіжку електроінструментів

Зловмисником виявився 38-річний житель Херсонської області, який нещодавно вийшов з місць позбавлення волі, та знову взявся за старе. Наразі йому…

4 години тому

У Хмельницькому та Кам’янці терміново потрібна донорська кров

У Кам'янці-Подільському на Хмельниччині терміново потрібна донорська кров негативного резуса будь-яких груп.

9 години тому

Під час пожеж на Хмельниччині загинули двоє людей

Вчора, 13 травня, у Хмельницькій області сталося три пожежі, на двох з яких загинули люди. У селі Соснівка знайшли тіло 54-річної жінки,…

9 години тому

Корейська Hyundai будуватиме на ХАЕС нові атомні енергоблоки

Український Енергоатом і корейська Hyundai Engineering and Construction домовились про співпрацю у проєктуванні, будівництві та введенні в експлуатацію нових енергоблоків…

12 години тому

У Славуті перед судом постане кримінальний дует наркоторговців

За розповсюдження особливо небезпечних синтетичних наркотиків зловмисникам загрожує до 10 років ув’язнення.

13 години тому

На Хмельниччині чоловіка, котрий уночі не впустив колишню дружину до їхньої квартири, оштрафували на 170 грн

Житель Кам’янця-Подільського, котрий уночі не впустив колишню дружину до їхньої квартири, винуватий у вчиненні домашнього насильства економічного характеру – з…

1 день тому