На Хмельниччині майже 9 тис. українців отримали безоплатні послуги з раннього виявлення раку за Програмою медгарантій

З початку 2024 року 8 791 пацієнт та пацієнтка безоплатно зробили обстеження з ранньої діагностики новоутворень у Хмельницькій області. Це мамографія, гастроскопія, бронхоскопія, цистоскопія, гістероскопія та колоноскопія. Ці дослідження є пріоритетними в Програмі медичних гарантій. Їх вартість оплачує Національна служба здоров’я медичному закладу, який має відповідний договір. Загалом по всій Україні з початку року НСЗУ виплатила понад 231 млн грн закладам за проведені обстеження.

«Для успішного лікування онкології значну роль відіграє раннє виявлення захворювання. Зокрема, це стосується раку молочних залоз, який посідає в Україні перше місце серед онкологічних захворювань жінок. Проте світова практика показує, що його можна успішно лікувати при виявленні на ранніх стадіях. Саме тому серед пріоритетних пакетів Програми медичних гарантій є мамографія, яку пацієнткам віком від 40 років рекомендується проходити регулярно. Від початку року на Хмельниччині цю послугу отримали вже понад 2,3 тис. пацієнток, що є одним із найбільших показників з-поміж усіх пакетів із ранньої діагностики раку. Майже 4,4 тис. пацієнтів зробили фіброгастроскопію, майже 800 – колоноскопію, майже 250 – бронхоскопію, понад 400 – цистоскопію, а гістероскопію – більше 600 осіб», – говорить директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Тетяна Кудик.

Як зробити обстеження безоплатно?

Щоб пройти безоплатно обстеження, необхідно отримати є електронне направлення від сімейного або лікуючого лікаря. Лікар має направити пацієнта чи пацієнтку на обстеження при наявності ризиків новоутворень:

  • мамографія, колоноскопія – вік від 40 років;

  • цистоскопія, езофагогастродуоденоскопія, гістероскопія, бронхоскопія – від 50 років.

В межах пакетів пацієнту безоплатно гарантується:

  • консультація лікаря перед дослідженням з метою виявлення протипоказань або інших важливих аспектів;

  • аналіз проведених раніше досліджень (за наявності);

  • власне обстеження (мамографія, колоноскопія, бронхоскопія, цистоскопія, гістероскопія чи езофагогастродуоденоскопія);

  • проведення біопсії (за необхідності);

  • місцева або загальна анестезія при проведенні гістероскопії, бронхоскопії, езофагогастродуоденоскопії, колоноскопії та цистоскопії, а також консультація анестезіолога перед анестезіологічним забезпеченням;

  • надання заключення результатів ендоскопічних досліджень;

  • надання опису гістологічних та цитологічних досліджень (в випадку взяття біопсії);

  • опис результатів досліджень лікаря-рентгенолога;

  • надання результатів обстеження на плівці та/або запис на цифровий носій пацієнтів (за бажанням).

Ознайомитися з повним переліком послуг можна на сайті НСЗУ в розділі «Вимоги ПМГ 2024» (п. 1-3, 5-6, 11).

Пройти дослідження безоплатно можна як в комунальних, так і приватних медичних закладах, які уклали договір з НСЗУ на відповідну послугу. Так, за пакетом «Мамографія» на Хмельниччині договори уклали 6 медзакладів, за пакетом «Колоноскопія» – 28, за пакетом «Бронхоскопія» – 16, за пакетом «Гістероскопія» – 24, за пакетом «Езофагогастродуоденоскопія» – 36, та за пакетом «Цистоскопія» – 20.

Звертаємо увагу, що пацієнти, які не відповідають критеріям за віком, але мають направлення від лікаря можуть отримати послугу безоплатно за пакетом «Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах».

Знайти адреси та телефони закладів з договором із НСЗУ можна на дашборді «Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій»https://cutt.ly/0eqITwGf. Перейдіть на карту надавачів медичної допомоги і наберіть необхідну назву пакету у фільтрі «Група послуг». Або ж зателефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77, оператор підкаже контакти найближчого закладу.

Більше про безоплатні медичні послуги – в електронному посібнику «Гід по Програмі медичних гарантій для пацієнта 2024». Завантажити посібник можна за посиланням: https://cutt.ly/Nw5buw0b.

Leave a Comment
Поділитися

Останні новини

У Хмельницькому продовжують впроваджувати цікаві методи реабілітації для поранених бійців «Гвардії наступу»

Неймовірно цікавий і насичений день провели хлопці із «Гвардії наступу», які зараз перебувають на лікуванні та реабілітації у відомчому шпиталі…

2 дні тому

Роботодавцям на Хмельниччині виплачують компенсації за облаштування робочих місць для людей з інвалідністю

За державною програмою роботодавцям на Хмельниччині виплачують компенсації за облаштування робочих місць для людей з інвалідністю.

2 дні тому

На Хмельниччині трактор зіткнувся з “BMW”: є травмований

У Віньківцях, що на Хмельниччині, 16 травня о 10:00 сталася ДТП по вулиці Відродження. Тракторист зіткнувся із "BMW".

2 дні тому

У ДТП на Хмельниччині загинув пасажир мотоблока

Вчора, 16 травня, близько десятої години вечора в селі Ходорівці Камʼянець-Подільської територіальної громади Хмельниччини сталася дорожньо-транспортна пригода.

2 дні тому

Чиновники селищної ради на Хмельниччині під час ремонту місцевого ліцею допустили зловживань на 5,2 млн грн

Фахівці Державної аудиторської служби України зафіксували зловживань на 5,2 млн грн та перевищення повноважень Відділом освіти, молоді та спорту Віньковецької…

2 дні тому

«Зростаємо разом». У Хмельницькому стартує національна програма соціалізації та адаптації для дітей з родин ВПО

У Хмельницькому запускають національну програму соціалізації та адаптації для дітей із родин переселенцв «Зростаємо разом».

3 дні тому