На Хмельниччині підписано перші договори про наставництво

Питання соціалізації та забезпечення нормального життя для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування є дуже важливим для всієї держави і Хмельниччини зокрема. Наставництво стало однією із офіційних форм допомоги дітям в інтернатах, головної мета якої – подарувати кожній самотній українській дитині наставника. Відповідний закон Президент України підписав  5 жовтня 2016р.

У 2017 році  між Хмельницькою обласною державною адміністрацією,  Уповноваженим Президента України з прав дитини та громадською організацією «Одна надія» було підписано Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю стосовно впровадження наставництва для дітей з інтернатних закладів.

Після підписання Меморандуму в області також була розпочата відповідна робота із впровадження досвіду наставництва, пошуку та належної підготовки людей, що в майбутньому змогли б стати такою потрібною та важливою опорою для дітей, які позбавлені батьківського піклування.

І от перші результати цієї роботи маємо на Деражнянщині. Наявність на території району інтернатного закладу  робить наставництво як форму роботи з дитиною, яка виховується в такому закладі, особливо актуальним.

Протягом серпня 2017 – 2018 років районні спеціалісти впевнено йшли до поставленої мети. Вивчалася методологія наставництва, було визначено відповідального фахівця. Паралельно проводилася роз’яснювальна робота серед педагогічного колективу та вихованців Вовковинецької школи-інтернату, а також інформаційна кампанія серед населення.

Усі фахівці, які працюють над впровадженням в районі наставництва: і фахівець центру, і соціальний педагог школи-інтернату, пройшли спеціальне навчання, яке проводилося громадською організацією «Одна надія». Результатом цих спільних зусиль не забарився: було знайдено кандидатів у наставники. Після збору необхідного пакету документів, передбаченого законодавством, вони пройшли відповідну підготовку.

Обов’язковою умовою для підписання договору про наставництво є згода дитини та її батьків. Завдяки співпраці та злагоджені роботі Деражнянського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Вовковинецької школи-інтернату та наставників, 18 січня підписано два перших договори про наставництво над дитиною в області.

www.adm-km.gov.ua

На шляху до цього зроблено чимало роботи. Проте, як кажуть учасники цього складного та відповідального соціального проекту, всі усвідомлюють, що попереду роботи ще більше. І запевняють: докладуть усіх зусиль, щоб найкращим чином забезпечити процес наставництва згідно чинного законодавства та тих рекомендацій та досвіду, який їм передали представники ГО «Одна Надія».

Довідково

Наставництво є реальною, ефективною допомогою дітям з інтернатних закладів у соціалізації та адаптації до самостійного життя. Сьогодні понад 100000 дітей знаходяться в українських інституціях. З них лише 8% мають статус для всиновлення або опікунства – влаштування в сім’ю. Всі інші вихованці – батьківські діти, які не можуть бути всиновлені або влаштовані до сім’ї.

Саме тому наставництво актуальне для дітей, які потрапили в систему інтернатів, та не будуть виведені з неї довгий час. Завдяки державі та спонсорам незахищені діти мають продукти, одяг і дах над головою. Але у них немає того, що не купиш за гроші – близької людини, яка могла б навчити елементарним навичкам життя. Приготувати їжу, заощадити кошти, оформити документи, влаштуватися на роботу – це очевидні речі для нас і невідомі для дітей.

Упродовж 7 років 1358 людей в Україні стали наставниками і значимими друзями для дітей з інтернатів. Наставники допомагають дітям відчути себе особистістю, визначити інтереси та здібності, визначитися з професією, вибудовують моральні цінності, вчать робити вибір, вирішувати повсякденні проблеми та спілкуватися з людьми. Завдяки наставнику дитина отримує шанс на нову, щасливу долю.

Кожен наставник обов’язково проходить навчання і підписує Договір про наставництво, тому наставництво – це впорядковане професійне волонтерство.

За даними організації «Віg brothers big sisters» (USA) вихованці, які регулярно зустрічаються зі своїми наставниками, на 46% менше схильні до вживання наркотиків;на 27% менше схильні до зловживання алкоголем; на 55% більше здатні вступити до університету; на 78% більше схильні регулярно брати участь у волонтерській діяльності; на 90% більше зацікавлені в тому, щоб стати наставниками.

За інформацією Деражнянської райдержадміністрації

Leave a Comment

Останні новини

На Хмельниччині викрили злочинну групу, яка незаконно вирубала понад півсотні цінних дерев

У Хмельницькій області працівники ДБР у взаємодії з Департаментом внутрішньої безпеки Нацполіції викрили організовану злочинну групу, яка незаконно рубала дерева,…

54 секунди тому

У Кам’янці-Подільському сталася ДТП, у якій травмувалась 77-річна пасажирка

Дорожньо-транспортна пригода сталась вчора, 6 травня, близько 11:00 години на вʼїзді у місто неподалік села Лисогірка.

6 хв. тому

На Хмельниччині у держустанові без тендеру закупили електровелосипедів на суму 1,8 млн грн

Прокурори Окружної прокуратури міста Хмельницького домоглися у судовому порядку повернення незаконно витрачених державних коштів на закупівлю електровелосипедів.

5 години тому

СБУ викрила посадовця Ярмолинецької селищної ради на корупційній схемі

Служба безпеки України викрила злочинну діяльність начальника одного із відділів Ярмолинецької ОТГ.

23 години тому

Впродовж вихідних на території Хмельницького району сталися три ДТП з травмованими

Про автопригоду за участі нетверезого водія ми вже повідомляли раніше. Окрім цього, на вихідних сталися ще дві ДТП, у яких постраждали…

23 години тому

У Хмельницькому на проспекті Миру нетверезий водій травмував 58-річну жінку

Дорожньо-транспортна пригода сталася вчора, 5 травня, близько 21:30 години по проспекту Миру. 

1 день тому