День Соборності у Хмельницькому: історична реконструкція та ланцюг єдності

1
Фото: khm.gov

22 січня відзначається 100-річчя проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. 22 січня 1918 року IV Універсалом Центральної Ради було проголошено незалежність УНР. Роком пізніше, 22 січня 1919-го, у Києві на Софійській площі був оприлюднений Універсал про Акт Злуки про об’єднання українських земель в єдину Україну.

2

khm.gov

Як інформує прес-служба міської ради, у Хмельницькому з нагоди ювілею знакової події пройшла низка тематичних заходів. Зокрема, на імпровізованій сцені, на мосту через річку Південний Буг, відбулося показове відтворення подій сторічної давнини – «Історична реконструкція на Бузі». За участі акторів музично-драматичного театру ім. М. Старицького, Національної академії Державної прикордонної служби України ім. Б. Хмельницького та активної молоді міста. Одягнені в історичні костюми, актори театру відтворили момент зустрічі двох делегацій – УНР і ЗУНР та урочистого зачитування Універсалу про утворення єдиної України.

3

khm.gov

4

khm.gov

Перед учасниками святкового дійства виступив заступник міського голови Володимир Гончарук. Він  привітав присутніх із Днем Соборності та Свободи та 100-річям проголошення Акта Злуки УНР та ЗУНР.

«Саме 22 січня, 100 років тому, у Києві був проголошений історичний документ – Акт Злуки. Відколи всі українські етнічні території були поєднані в єдину соборну Україну, ту, яку ми будуємо сьогодні і кордони якої захищаємо, – зазначив заступник міського голови Володимир Гончарук. – Давайте пам’ятати, що тільки разом ми – єдині, тільки разом ми – сильні, і тільки разом ми збудуємо єдину соборну Українську державу».

5

khm.gov

Жителі міста, громадські активісти, учнівська та студентська молодь, взявшись за руки, сформували живий ланцюг на мосту через річку Південний Буг. Учасники акції тримаючи синьо-жовті прапорці та стрічки, символічно з’єднуючи два береги річки, продемонстрували єдність українців та єдність громади міста Хмельницького. Патріотично-свідомі хмельничани поблизу «Острова кохання» на Південному Бузі розгорнули найбільший Прапор України в Хмельницькій області з написом: «Україно, будь єдиною!». Полотнище має 125 метрів в довжину та 40 метрів у ширину. Ще один великий стяг розгорнули учасники акції на мосту.

6

khm.gov

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне