П`ять фактів справи Рудика: реакція патрульних на судове рішення щодо екс-нардепа

У патрульній поліції Хмельницької області відреагували на судове рішення про закриття адмінсправи стосовно хмельницького бізнесмена Івана Рудика.

Правоохоронці підозрювали чоловіка у водінні автомобіля в нетверезому стані. Щоправда, так і не змогли у суді довести вину екс-нардепа.

За словами Алли Плінської, на судовий розгляд справи патрульні поліцейські не давали всіх епізодів відеофіксації події та не пояснили причини зупинку водія.

 

У відповідь речник Патрульної поліції Роман Мартинюк, на своїй сторінці у Facebook, написав 5 фактів  щодо цієї справи.

Факт1: Чоловік відмовився пройти огляд на стан сп’яніння, як на місці зупинки так і в медичному закладі.

Факт2: Не існує примусового механізму чи обов’язку доставки водія на освідування до медичного закладу.  Якщо водій відмовляється — він несе відповідальність відповідно до ст.130 КУпАП за порушення п.2.5.ПДР України.

Факт3: Водій сам вирішив “пройти” огляд після оформлення на нього протоколу. Причому без присутності патрульних та після спливу 2-х годин часу з моменту виявлення ознак алкогольного сп’яніння (всупереч нормам чинного законодавства!!! ОТЖЕ СУД ВЗАГАЛІ НЕ МАВ ПРАВА ДОЛУЧАТИ ДО МАТЕРІАЛІВ СПРАВИ ВИСНОВОК ЛІКАРЯ, БО ВІН Є НЕДОПУСТИМИМ ДОКАЗОМ, АДЖЕ ЗДОБУТИЙ З ПОРУШЕННЯМ ЧИННОГО ЗАКОНОДАВСТВА.)

Факт4: Патрульні склали протокол за відмову від проходження огляду на стан алкогольного сп’яніння (що є самостійним складом порушення за частиною 1 статті 130 КУпАП), а не за керування в стані сп’яніння. Тому доводити факт сп’яніння водія і не потрібно, а факт відмови підтвердили два свідка та відеозапис.

Факт5: Причина зупинки — інформація від очевидців, що водій порушує ПДР, що є підставою для зупинки відповідно до ЗУ “Про національну поліцію”. Більше того, недоведеність причини зупинки не виключає складу іншого адміністративного правопорушення в діях водія виявленого після зупинки.

Звертаю увагу, що НЕ ІСНУЄ жодного нормативно-правового акту, що зобов’язує патрульного здійснювати безперервну відеофіксацію. Відеофіксація здійснюється у випадках фіксації дії чи бездіяльності особи, що містить, або може містити ознаки правопорушення. Інспектором в даному випадку зафіксовано усі необхідні елементи складу правопорушення: 1.Факт керування автомобілем та 2.факт відмову від проходження огляду на стан алкогольного сп’яніння при двох свідках. Все інше не є доцільним для фіксації, адже не стосується справи по суті.

Отже, на дорогах нашого міста продовжують їздити “недоведені нетверезі водії”, які продовжують наражати на небезпеку усіх учасників дорожнього руху.

 

Leave a Comment

Останні новини

На Хмельниччині злочинці підробляли одяг відомих спортивних брендів

Слідчі ГУНП в Хмельницькій області повідомили чотирьом хмельничанам підозру у незаконному використанні товарних знаків відомих світових брендів спортивного одягу.

7 години тому

На Хмельниччині водні поліцейські виявили браконьєра, який сітками ловив рибу на території ландшафтного заказника

Своїми діями зловмисник завдав шкоди навколишньому середовищу на суму близько 800 тисяч гривень.

8 години тому

З 1 травня стартує запис дітей до першого класу у Хмельницькій громаді

З 1 по 31 травня у Хмельницькій громаді триватиме запис дітей до першого класу. Упродовж місяця батьки мають зареєструватись на електронній платформі…

12 години тому

На Летичівщині поліцейські оголосили підозру чоловікові, який викрав квіти з могили полеглого захисника

За наругу над могилою 39-річному зловмиснику може загрожувати покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі.

12 години тому

Прокурори відстояли покарання для жителя Летичева, який вкрав у пенсіонерки усі заощадження

У січні цього року судом визнано винними 24-річного мешканця смт Летичів у крадіжці, вчиненій в умовах воєнного стану, в особливо…

14 години тому

Фінансування ЗСУ з місцевих бюджетів: допомога фронту чи нецільове використання коштів?

Чинне законодавство передбачає три способи допомоги ЗСУ за рахунок коштів місцевих бюджетів.

15 години тому