Представниці Хмельниччини взяли участь у всеукраїнському тренінгу «Жінки в умовах конфлікту та їхня роль у відновленні миру»

З 10 до 12 вересня у передмісті Києва проходив Всеукраїнський тренінг «Жінки в умовах конфлікту та їхня роль у відновленні миру». Захід відбувся в рамках реалізації проекту «Рівність заради безпеки», що виконується Українським жіночим фондом за участю інформаційно-консультаційного жіночого центру (Україна) та Центру сприяння рівності (Литовська республіка).

Проект «Рівність заради безпеки» спрямований актуалізувати на території України резолюцію Ради Безпеки ООН № 1325 «Жінки, мир, безпека», прийняту 31 жовтня 2000 року.

Резолюція Ради безпеки ООН № 1325  – це перша з тематичних резолюцій щодо жінок, миру і безпеки. Вона підкреслює важливу роль жінки у запобіганні та врегулюванні конфліктів, в миротворчості, а також важливість рівної і всебічної участі жінок у всіх зусиллях зі зміцнення миру і безпеки.

Резолюція закликає держави активізувати участь жінок у процесі прийняття рішень, що стосуються миру і конфліктів, і в запобіганні конфліктам і випадкам насильства щодо жінок і дівчат з метою підвищення захисту жінок, дівчат та їх прав, а також для інтеграції гендерної проблематики в питаннях надання гуманітарної допомоги і діяльності з відновлення.

Під час тренінгу журналістки та громадські діячки з усіх куточків України, в тому числі, з Хмельниччини, детально ознайомились з поняттям гендерної рівності та навчились розпізнавати гендерні стереотипи. Крім того, учасниці та учасники з’ясували, яким чином окремі пункти резолюції стосуються ситуації в Україні та як втілились основні сфери реалізації  резолюції  Ради Безпеки ООН № 1325 «Жінки, мир, безпека» у відповідному Національному плані дій  з її реалізації в Україні (затверджений у 2016 році).

Тренінг був насичений практичними завданнями, спрямованими на здійснення гендерно-чутливого аналізу публікацій в українських газетах, визначення різновидів системного насильства над жінками, проведення тематичних журналістських розслідувань  та створення відповідних публікацій і телесюжетів.

Варто відмітити високу професійність тренерів, що впродовж трьох днів навчали  та надихали українських журналістів та журналісток: Маргарита Янсаускайте −  викладачка  університетів Литви з гендерної тематики, яка відзначена почесним званням «Сміливої жінки» від Посольства США та  у 2019 році нагороджена державною нагородою Литви за внесок у захист прав людини; Юрате Юшкайте −  керівниця з питань комунікацій Литовського центру з прав людини, у 2011 році нагороджена премією Європейского парламенту для журналістів; Агне Пакшите  −  координатора проектів Литовського центру з прав людини.

Повідомляє сайт Хмельницької облаcної державної адміністрації

Leave a Comment

Останні новини

34 тисячі гривень штрафу та позбавлення права керування транспортними засобами на 3 роки — суд покарав водія, що втік після ДТП

Коли правоохоронці розшукали винуватця автопригоди та освідчили в медичному закладі, з'ясувалось, що він був у стані алкогольного сп'яніння.

1 годину тому

У Хмельницькому суд стягнув з двох мешканців приватної оселі понад 350 тисяч гривень боргу за електроенергію

Хмельницький міськрайонний суд задовольнив позов ТОВ «Хмельницькенергозбут» та ухвалив стягнути на користь підприємства в солідарному порядку з двох мешканців приватної…

1 годину тому

Внаслідок обстрілу пошкоджено шість приватних житлових будинків

Внаслідок сьогоднішньої ворожої атаки маємо пошкодження 6 приватних житлових будинків в громадах області та приміщення басейну дитячого табору. Пошкоджено вікна…

3 години тому

З початку року 242 мешканця Хмельниччини отримали ваучер на навчання

Ваучер - документ встановленого зразка, який видається особам певних категорій для здобуття нового фаху або підвищення кваліфікації за вже набутою…

4 години тому

На Хмельниччині було збито три російські цілі

Уночі 29 березня у Хмельницькій області під час повітряної тривоги, яка розпочалась о 00:30, було чути звуки вибухів.

5 години тому

Територіальній громаді повернуто земельну ділянку водного фонду, розташовану в межах прибережної захисної смуги

За результатами розгляду позову Окружної прокуратури міста Хмельницького суд скасував рішення Бахматовецької сільської ради про передачу у приватну власність земельної…

22 години тому