Проведено обстеження якісного стану річок Хомора та Случ

15 липня 2021 року Держекоінспекцією у Хмельницькій області було проведено обстеження якісного стану річок Хомора та Случ.

Державними інспекторами було відібрано 22 проби поверхневих вод річок Хомора та Случ та проведено вимірювання розчиненого у воді кисню в кожній точці моніторингового спостереження.

За результатами вимірювань показник розчиненого кисню коливався від 2,18 мг/дм3 до 15,88  мг/дм3. На межі областей рівень кисню становив – 5,1 мг/дм3 (при нормі не менше 4,0 мг/дм3). Вміст розчиненого кисню – нижче норми у пробі з контрольного створу 100 м вище скиду КП «Полонне тепловодопостачання». Найвищий – р. Случ, початок водозабору, с. Перемога.

https://khmeln.dei.gov.ua/

Що означає, якщо розчинений кисень у водоймах нижче норми? Концентрація розчиненого кисню – один з головних показників якості води для життя риб та інших водних тварин у водоймах. Кисень проникає у воду з атмосфери й частково виділяється в самій водоймі в результаті життєдіяльності рослинних організмів. За допомогою хлорофілу зелені рослини виділяють з вуглекислого газу необхідні для побудови живої речовини вуглець, виділяючи в навколишній простір кисень шляхом фотосинтезу, але цей процес перебігає лише в світлий час доби.

Проникненню кисню у воду з атмосфери сприяють вітер, течії, атмосферні опади, різкі зміни температури та інші причини, що підсилюють перемішування шарів води. Розчинений у воді кисень витрачається на дихання тварин й окислення органічних речовин. При низькій концентрації розчиненого у воді кисню виникає замор риби, яка гине від задухи.

Наразі розпочато проведення інструментально-лабораторних досліджень відібраних проб.

https://khmeln.dei.gov.ua/

Державною екологічною інспекцією у Хмельницькій області і надалі буде здійснюватися спостереження та контроль в басейні річок Хомора та Случ.

Leave a Comment
Поділитися

Останні новини

СБУ викрила посадовця Ярмолинецької селищної ради на корупційній схемі

Служба безпеки України викрила злочинну діяльність начальника одного із відділів Ярмолинецької ОТГ.

17 години тому

Впродовж вихідних на території Хмельницького району сталися три ДТП з травмованими

Про автопригоду за участі нетверезого водія ми вже повідомляли раніше. Окрім цього, на вихідних сталися ще дві ДТП, у яких постраждали…

17 години тому

У Хмельницькому на проспекті Миру нетверезий водій травмував 58-річну жінку

Дорожньо-транспортна пригода сталася вчора, 5 травня, близько 21:30 години по проспекту Миру. 

20 години тому

Виплата пенсій пенсіонерам-ВПО, які не пройшли ідентифікацію, відновлюється після її проходження

До 31 березня 2024 р. для пенсіонерів, які стали внутрішньо переміщеними особами ДО початку повномасштабної війни 24 лютого 2022 р.,…

21 годину тому

На Хмельниччині досі налічується 476 релігійних установ та церков московського патріархату

На початку повномасштабного вторгнення в Україні діяло 8 782 церков московського патріархату. З них лише 685 перейшли до Православної Церкви…

22 години тому

На Хмельниччині затримали зловмисника, який «замінував» одну з установ пенітенціарної служби

За неправдиве повідомлення про замінування підозрюваному загрожує до 6 років ув’язнення.

22 години тому