Реструктуризація боргу: коли виплачувати кредит в повному обсязі не під силу

Через пандемію коронавірусу COVID-19 багато громадян опинилися на порозі фінансової кризи. Запроваджений в країні карантин – захід вимушений, але через нього хтось змушений працювати дистанційно, що, у свою чергу, нерідко призводить до зменшення заробітної плати, а хтось навіть втратив роботу. Водночас у багатьох громадян є кредитні зобов’зання, та виплачувати кредити боржникам тепер набагато складніше чи взагалі не під силу. Про можливість реструктуризації боргу за кредитом розповідає юристка Чемеровецького бюро правової допомоги Катерина Помазова.

До Чемеровецького бюро правової допомоги звернулася жінка з питанням про реструктуризацію боргу перед банком. Клієнтка розповіла, що неодноразово запитувала про можливість реструктуризації в банку, проте відповіді не отримала, тож вирішила дізнатися відповідь на своє запитання у фахових юристів.

За словами жінки, в грудні 2018 року вона придбала за кредитні кошти побутову техніку. Оплату на картку вносила частинами, але наразі ситуація склалася так, що вона не може в повному обсязі сплачувати борг.

«Один з варіантів в такій ситуації – реструктуризація боргу. Це зміна умов кредитного договору з метою зменшити щомісячний платіж. Найпопулярніший спосіб реструктуризації – пролонгація. Це, звичайно, полегшить навантаження на бюджет боржника. Банк може зменшити регулярний платіж за рахунок тільки тіла кредиту. Та треба розуміти, що реструктуризація продовжує строк кредитування, клієнт буде довше платити відсотки. При цьому детально умови треба узгоджувати з банком», – пояснює начальниця Чемеровецького бюро правової допомоги Катерина Помазова.

Як зауважує юристка, якщо обирати між «не платити взагалі» і реструктуризацією, то, безумовно, краще обрати другий варіант. Це дозволить зберегти позитивну кредитну історію, що вкрай важливо для тих, хто планує кредитуватися в майбутньому. У сучасному світі, коли позичальник звертається до кредитора, той відразу ж звертається до кредитної історії. Якщо вона «погана», можлива відмова в кредиті. Навпаки, якщо історія хороша, то умови видачі, ймовірно, будуть кращими. Тому хороша кредитна історія – це важливо.

Зменшити регулярний платіж можна і за рахунок скорочення процентної ставки. Але на такий спосіб реструктуризації банки йдуть вкрай неохоче.

Для реструктуризації боргу до установи банку потрібно подати комплект документів, до якого входить: паспорт, ідентифікаційний код, заява про реструктуризацію боргу. За умови подання документів поштою надсилати їх слід рекомендованим листом.

*   *   *

Безкоштовні консультації з правових питань, роз’яснення законодавства (для всіх без винятку осіб), а також безоплатні послуги захисту та представництва в суді (для незахищених верств населення) можна отримати в центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги й бюро правової допомоги.

Проконсультуватися та дізнатися адресу найближчої точки доступу до безоплатної правової допомоги можна за номером 0 800 213 103 (єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги в Україні; цілодобово та безкоштовно в межах України).

Leave a Comment
Поділитися

Останні новини

Територіальній громаді повернуто земельну ділянку водного фонду, розташовану в межах прибережної захисної смуги

За результатами розгляду позову Окружної прокуратури міста Хмельницького суд скасував рішення Бахматовецької сільської ради про передачу у приватну власність земельної…

7 години тому

Апелянтка не переконала ХАС, що бити дитину – це не домашнє насильство

Визнати винною у домашньому насильстві та стягнути з неї 340 гривень штрафу – таку постанову Славутського міськрайонного суду щодо жительки…

7 години тому

У Шепетівці перед судом постане зловмисник, який на залізничному вокзалі з ножем напав на перехожого

Нагадаємо, подія сталася на початку лютого цього року на залізничному вокзалі міста Шепетівка.

7 години тому

Перед судом постане зловмисниця, яка привласнила близько 8 мільйонів гривень допомоги родичам загиблих військовослужбовців

Поліцейські встановили, що експосадовиця одного з відділень банку упродовж 2022-2023 років пропонувала банківські послуги родичам загиблих воїнів з Білогірщини.

7 години тому

Як ветерану стати підприємцем, – пояснюють юристи Українського ветеранського фонду

Створення і розвиток власної справи може допомогти ветеранам і ветеранкам повернутися до цивільного життя.

10 години тому

Меморіальну дошку військовому Івану Остапову відкрили на Хмельниччині

У Кам'янці-Подільському, що на Хмельниччині, відкрили меморіальну дошку військовому Івану Остапову.

10 години тому