Розвалена кримінальна справа і обшуки на День народження. Ексгендиректор “Хмельницькобленерго” стягує 213 тис. грн компенсації

Колишній генеральний директор ПАТ «Хмельницькобленерго» Олександр Шпак виграв справу в Офісу генерального прокурора і Державної казначейської служби України щодо відшкодування моральної та матеріальної шкоди, заподіяної незаконними діями органу досудового розслідування та прокуратури.

Про це сказано у рішенні Хмельницького міськрайонного суду від 2 квітня, інфомує НГП.

У липні 2019 року Шпак подав до суду цивільний позов. У ньому він вказав, що 24 квітня 2018 року генпрокуратура повідомила йому про підозру у нібито вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

На його думку, дії та поведінка органу досудового розслідування та процесуального керівника, свідчить про те, що справа мала політично вмотивований характер та спрямована саме проти нього за його політичні переконання та принципову позицію. Зокрема, у межах кримінального провадження 9-10 листопада 2016 року за місцем проживання та за місцем роботи пана Шпака проводилися обшуки, які супроводжувалися грубим поводженням та нахабством з боку слідчих і прокурорів. Під час обшуків вилучено його особисте майно та грошові кошти. Обшуки навмисно проводилися в День народження (65-річчя), вважає позивач. До слова, вилучене майно до цього часу не повернуто позивачу.

Крім цього, прокурором до Печерського районного суду Києва було подано клопотання про обрання Шпаку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Натомість 8 травня 2018 року суд застосував до підозрюваного запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання.

26 жовтня 2018 року прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури закрив кримінальне провадження стосовно Олександра Шпака за відсутністю в його діяннях складу кримінального правопорушення.

У результаті таких безпідставних та незаконних дій слідчого та прокурора, стверджує позивач, значно погіршився його стан здоров`я. Після проведення обшуків, допитів та судових засідань, він дуже хвилювався, стан його здоров`я погіршувався у зв`язку із чим, він неодноразово перебував на стаціонарному та амбулаторному лікуванні.

Для з’ясування факту психотравмуючої дії внаслідок неправомірних дій органу досудового розслідування та прокуратури було призначено та проведено психологічну експертизу. Згідно з її висновками, ситуація тривалого розслідування кримінального провадження та притягнення до кримінальної відповідальності спичинила негативні зміни психоемоційної та соціальної сфер існування його особистості, порушила його суспільну репутацію, викликавши появу та тривалу фіксацію негативних психологічних переживань (моральних страждань).

Крім цього, експертиза оцінила розмір компенсації моральних страждань Шпака – 1,5 млн грн, що становить 360 мінімальних заробітних плат (з 01.01.2019 року визначено у розмірі 4173 грн.). Також незаконними діями слідчого та прокурора йому заподіяно матеріальну шкоду у розмірі 97,4 тис. грн, яка складається із оплати надання юридичної (правової) допомоги – 63,9 тис. грн, проведення психологічної експертизи – 16 тис. грн, проїзду до місця проведення слідчих дій та до суду – 11,3 тис. грн витрати на лікування – 6,1 тис. грн.

У суді представник Офісу генерального прокурора виступив проти задоволення позовних вимог. Зауважив, що Шпак на підтвердження моральної шкоди надав висновок експерта, який не має для суду обов`язкової сили і носить рекомендаційний характер. Також варто врахувати, що позивач перебував під слідством з 24 квітня 2018 року, коли йому повідомили підозриі і до моменту закриття справи – 26 жовтня 2018 року.

Щодо відшкодування витрат на правову допомогу, то чинним законодавством передбачено, що шкоду обраховує орган досудового слідства, який проводив досудове розслідування. З врахуванням наведеного представник прокуратури вважав, що в частині витрат на правову допомогу провадження варто закрити, а в решті вимог – відмовити.

Суд не взяв до уваги результати психологічної експертизи, оскільки експерт посилався на перенесені позивачем гіпертензивні кризи в 2016 та 2018 роках без зазначення доказів, на підставі яких ним було встановлено наявність причинно-наслідковий зв`язку цихкризів з діями органів досудового розслідування, що проводились в рамках кримінального провадження. Також висновки експерта не містять будь-яких посилань на конкретні обставини та докази, а саме щодо скривдженої соціальної репутації пана Шпака серед ділових партнерів, колег та керівництва, з необхідністю пояснювати та виправдовуватися серед широкого кола контактів.

Крім цього, суд не побачив належних доказів, що обшуки помешкання Шпака  супроводжувалися грубим поводженням та нахабством з боку слідчих і прокурорів.

Разом з тим, суд дійшов висновків, що є законні підстави для визначення моральної шкоди, що спричинена позивачу, незаконними діями державних органів. У результаті вийшла сума 144 тис. грн (суд помножив розмір теперішньої мінімальної заробітної плати на кількість місяців, починаючи з моменту обшуків і закінчуючи закриттям справи).

Ще присудив стягнути з держбюджету на користь Шпака 63,5 тис. грн компенсації за понесені витрати на правову допомогу в кримінальній справі і 6 тис. грн на відшкодування витрат на правову допомогу в цивільній справі.

У решті позовиних вимог суд відмовив пану Шпаку.

Нагадаємо, що за версією слідства, у 2013 році під час реалізації проекту будівництва важливої для забезпечення надійного електропостачання міста Хмельницький трансформаторної підстанції класу напруги 110/10 кВ «Прибузька», службовими особами ПАТ «Хмельницькобленерго» забезпечено перемогу у тендерній процедурі посередницькій комерційній структурі із Російської Федерації.

Окрім цього, юридична особа країни-агресора та її реквізити використані для завищення вартості обладнання, а фактичним виконавцем робіт протягом 2015-2016 років було ТОВ «Подільський енергоконсалтинг», яке задіювалося організаторами злочинної оборудки для привласнення коштів державного обленерго та виведення активів до тіньового сектору економіки.

В рамках досудового розслідування кримінального провадження за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, проведено позапланову ревізію фінансово-господарської діяльності ПАТ «Хмельницькоблнерго», отримано висновки будівельно-технічної та судово-економічної експертиз, результатами яких підтверджено суму завданих збитків державній компанії у розмірі 23 млн грн.

Leave a Comment
Поділитися

Останні новини

Працівники Хмельницької міської ради передали 40 FPV-дронів захисникам

Працівники Хмельницької міської ради підтримують своїх колег, які стоять на захисті України. Зокрема, цього тижня передали 40 FPV-дронів підрозділу, в…

8 години тому

До 9 років за гратами засуджено жительку Шепетівщини, яка вбила чоловіка

За публічного обвинувачення Хмельницької обласної прокуратури судом визнано винною 41-річну жительку Шепетівщини в умисному вбивстві.

10 години тому

У Хмельницькому до 9 років ув’язнення засуджено «закладчика»-гастролера з Полтавщини

Зловмисник приїхав у Хмельницький спеціально для розповсюдження синтетичних наркотиків PVP.

11 години тому

“ХАЕС не повторить сценарій Чорнобильської, бо вона найбезпечніша з усіх”: експертка з безпеки АЕС

Аварії на Чорнобильській АЕС та Фукусімській АЕС зробили великий внесок у підвищення радіаційної безпеки на всіх світових електростанціях.

15 години тому

В рамках Всеукраїнської еко-акції «Шевченко єднає Україну» висаджено 50 дубів

25 квітня 2024 року працівники Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області доєднались до Всеукраїнської еко-акції «Шевченко єднає Україну». 

16 години тому

Підприємство використовувало водосховище площею понад 250 га не маючи на це правовстановлюючих документів

На Хмельниччині судом повернув у розпорядження громади земельну ділянку водного фонду вартістю 1 млрд 661 млн грн.

17 години тому