Школи Хмельниччини протягом року здійснювали закупівлі із порушенням

Порушення виявили представники громадської організації «Жіночий антикорупційний рух» (ГО «ЖАР») під час проведення моніторингу від грудня 2018 до вересня 2019 року. Під пильне око команди потрапило 48 замовників, серед яких департамент освіти Хмельницької міськради та школи міста, а також 10 ОТГ.

Сам моніторинг було проведено з квітня по вересень 2019 року, а досліджувались закупівлі, що відбувались з грудня 2018 року по вересень 2019 року. Також команда обрала для наскрізного моніторингу закупівлі на придбання комплектів шкільних меблів (одномісна парта та стілець) для потреб Нової української школи. Для виявлення певних тенденцій для моніторингу було збільшено період – з січня 2018 року по вересень 2019 року.

За цей час проаналізовано 2 300 закупівель на загальну суму більше як 354 мільйони гривень. І це без даних моніторингу закупівель комплектів шкільних меблів для НУШ з січня по листопад 2018 року.

Серед порушень під час моніторингу виявили велику кількість допорогових закупівель, відсутність специфікації придбаних товарів, екзотичні вимоги до учасників електронних торгів.

«Серед закупівель є й такі, коли двічі на рік «допорогами» купували комплекти парт. Якщо підсумувати такі закупівлі, це повноцінні відкриті торги. Єдиним поясненням такої ситуації може бути специфіка надходження до замовників бюджетних коштів. Якщо вони надходили декількома траншами, тоді питання знімаються. Але якщо міська рада отримала цілком всі кошти на придбання шкільних меблів, то вона би мала їх віддати одразу замовникам», – пояснює голова ГО «ЖАР» Альона Береза.

Окрім того під час моніторингу закупівель освітніми закладами міста Хмельницький та безпосередньо профільним департаментом комплектів шкільних меблів для Нової української школи було зафіксовано, що комплекти «парти-стільці» купували у пов’язаних між собою постачальників. Частина цих продавців так чи інакше має відношення до родини екс-радника Хмельницького міського голови, а нині керівника офісу «Розумне довкілля. Хмельницький» Миколи Ваврищука.

Розслідування щодо закупівель комплектів шкільних меблів в Хмельницькому проводили Альона Береза та Марія Турчина в рамках проєкту Bihus.Info “Лабораторія викриттів“.

За результатами моніторингу були сформовані звернення до управління Західного офісу Держаудитслужби у Хмельницькій області. Останнє пообіцяло врахувати звернення про здійснення позачергової перевірки витрачання бюджетних коштів для потреб Нової української школи при плануванні заходів державного фінансового контролю в 2020 році. Питанням оплати послуг консультанта торгів займається Хмельницьке територіальне відділення АМКУ, якому аудитори перенаправили звернення ЖАРу.

Leave a Comment

Останні новини

На Теофіпольщині чоловік відрубав голову собаці й виставив фото в одну із соціальних мереж

Зловмисник відрубав голову собаці й виставив фото в одну із соціальних мереж. За скоєне йому загрожує від 5 років позбавлення…

5 хв. тому

Прокурори через суд повернули з приватних рук територіальній громаді міста Хмельницького будинок культури

Окружною прокуратурою міста Хмельницького встановлено, що об’єкт соціальної сфери, який мав належати територіальній громаді, незаконно перебував у власності приватних юридичних…

16 години тому

Жителя м. Красилів району засуджено за крадіжки та грабіж до 7 років в’язниці

За публічного обвинувачення Хмельницької окружної прокуратури суд визнав винним 26-річного жителя м. Красилів у крадіжках та грабежі в умовах воєнного…

19 години тому

СБУ викрила на Хмельниччині настоятеля храму УПЦ (МП), який вихваляв путіна перед вірянами

Служба безпеки задокументувала підривну діяльність з боку настоятеля храму Шепетівської єпархії УПЦ (МП) на Хмельниччині.

20 години тому

Поблизу м. Шепетівка сталася ДТП, у якій загинув 46-річний водій

Дорожньо-транспортна пригода сталася вчора, 21 квітня, близько 17:10 години на автодорозі сполученням «Шепетівка — Пліщин», поблизу м. Шепетівка. 

23 години тому

20 квітня вогнеборці Хмельниччини ліквідували 6 пожеж

20 квітня на території Хмельниччини зареєстровано шість пожеж.

1 день тому