Хто бореться за мандати на Хмельниччині? (Округи № 187 та № 188)

Фото: newskm.net

Місто Хмельницький входить одразу у два одномандатні виборчі округи: № 187 та № 188. Його поділили по річці Південний Буг. Якщо 187 – це виключно місто, то ось до 188 окрім частини обласного центру включили ще Хмельницький та Волочиський райони.

newskm.net

В одномандатному виборчому окрузі під номером 187 ЦВК було зареєстровано 13 кандидатів та кандидаток у народні депутати, а саме 9 кандидатів було висунуто політичними партіями і 4 кандидати – шляхом самовисування. Серед кандидатів 10 чоловіків та 3 жінки.

Першою за алфавітом у виборчому бюлетені буде зазначено прізвище Броніслави Бейдерман, що працює вчителькою математикою у хмельницькому ліцеї № 17. Раніше пані Бейдерман працювала директоркою цього ліцею, про що свідчить навіть наявність її особистого сайту та біографії на ньому (до липня 2016 року). До речі, пані Бейдерман в мережі Фейсбук до цього часу не забрала відмітку про своє директорство та після звільнення оскаржувала його у судовому порядку. Перша інстанція її позовні вимоги задовільнила, апеляція – рішення скасувала та ухвалила нове, яким було задоволено апеляційну скаргу Хмельницького міського голови та профільного департаменту. На сьогодні справа зависла на рівні Касаційного цивільного суду.

Скріншот із сайту «Судова влада України»

Кандидатка не новачок на політичній ниві. Під час місцевих виборів у 2015 році кандидувала до Хмельницької міської ради у списку політичної партії «ВО «Самопоміч». А от цього разу пані зазначає, що є членкинею політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» та висувається нею у кандидатки.

На сьогодні в реєстрі юросіб міститься інформація про керівництво пані Бейдерман окружною виборчою комісією з виборів народних депутатів України територіального виборчого округу № 194, яка була зареєстрована у січні 2006 року. Однак не зрозуміло чому до цього часу ця юридична особа не була ліквідована (вимога законодавства України).

Скріншот із реєстру

Кандидатка 14 червня 2019 року подала е-декларацію, з якої можна трішки дізнатись про спосіб життя вчительки математики нині. У декларантки та її чоловіка у власності по одній квартирі у м. Хмельницькому. Чоловік, Станіслав Бейдерман, в лютому 2018 року став щасливим власником Nissan Leaf 2011 року випуску за 78 тис.грн. Нині на второнниму ринку за такі автівки просять від 8 300 дол. США, тобто майже 217 тис.грн.

Скріншот із Авто.Ріа

За минулий рік кандидатка задекларувала майже 151 тис.грн доходу за основним місцем роботи та майже 57 тис.грн пенсії, чоловік отримував аналогічні види доходів – майже 147 тис.грн та майже 49 тис.грн відповідно. Чоловік Бейдерман є засновником на 70% ТОВ «Подільська Кабельна Компанія». Проте у декларації відсутня інформація, що її чоловік також є і засновником з 2009 року ще однієї юрособи – ТОВ «Фенікс 2005» на 50%.

1 липні 2019 року кандидатка розмістила допис у мережі Фейсбук про своє балотування до Верховної Ради України по одномандатному виборчому округу № 187.

Скріншот із особистого профілю Б.Бейдерман

«Я хочу як мама, щоб мої діти жили у безпеці, я хочу, щоб мої діти жили в мирі, я хочу, щоб мир наступив в Україні для всіх дітей. Чого я хочу як вчитель? Я хочу, щоб освіта стала перспективою розвитку країни. Я хочу, щоб наша країна була заможна. Я хочу, щоб наша країна була освічена. Для цього дуже треба звернути увагу сьогодні на дітей, зробити їх конкурентноспроможними, зробити так, щоб наше щастя, наші діти, не виїздили з країни, а щоб залишались тут», – ось так своє рішення балотуватись до ВРУ пояснила кандидатка Броніслава Бейдерман у програмі «Виборчий округ. Співбесіда» від суспільного мовника UA:Поділля.

Окрім пані Бейдерман свої сили пробує на цьому окрузі ще один освітянин – старший викладач кафедри права Хмельницького інституту соціальних технологій вищого навчального закладу «Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна» Олександр Галко. Він також є адвокатом вже 7 років. Декларацію кандидата народного депутата пан Галко ще не подав. Щоправда, нам вдалось знайти його декларації за 2016 та 2018 роки, коли він кандидував на посаду судді та слідчого ДБР (прим.авт. – Державне бюро розслідувань). Так, декларант вказав, що володіє земельною ділянкою на 600 кв. м. в обласному центрі, квартирою на 34,4 кв.м, а з 2017 року є власником житлового будинку на 174 кв.м. Його вартість він вказує у розмірі 174 950 грн. Тоді як подібні за площею будинки в Хмельницькому, за даними сайту з продажу нерухомості, коштують від півмільйона гривень.

Скріншот із сайту Dom.ria

Дружина кандидата є власницею трьох земельних наділів у Хмельницькому районі загальною площею 0,92 га. З транспортних засобів декларант вказує лише Peugeot 405, 1992 року випуску.

Серед доходів Олександр Галко декларує у загальному разом із заробітною платою, гонорарами та благодійною допомогою – 63 149 грн. Його дружина за 2018 рік у підсумку задекларувала – 144 455 грн. Із заощаджень кандидат вказує 50 000 грн та 2 000 доларів США.

На сторінці у соціальній мережі кандидата відсутня будь-яка згадка про похід Олександра Галка до Верховної ради. Останній допис датується травнем цього року. Під час своєї участі у програмі «Виборчий округ. Співбесіда» на суспільному мовнику «UA:Поділля», кандидат так пояснив своє бажання змагатись за мандат: «Багаторічне здійснення мною адвокатської діяльності, підприємницької діяльності з надання консультацій у галузі права, а також досвід викладацької діяльності дали змогу мені зрозуміти, що законодавство не є досконалим і потребує змін».

Наступний кандидат на цьому окрузі – Діденко Віталій Васильович, що балотується як висуванець від політичної партії «ВО «Свобода». У біографії, що подав депутат при реєстрації вказано, що він має загальну середню освіту. Пан Діденко з 2010 року є депутатом Хмельницької міської ради від ПП «ВО «Свобода», членом якої він є. З 2012 року кандидат ще й є головою міської організації цієї партії. До речі, політична історія Віталія Діденка досить насичена – раніше він вже тричі «збирався до ВРУ», але, не як мажоритарний кандидат, а за списком ВО «Свобода».

Скріншот із сайту руху Чесно

До травня 2015 року депутат був зареєстрований як фізична особа-підприємець. Наприкінці травня 2019 року він знову ж таки вирішив відновити свою підприємницьку діяльність з оптової торгівлі квітами та рослинами. При реєстрації місцем проживання було вказано – житловий будинок на одній з вулиць у м. Хмельницькому. Ця ж адреса міститься у даних сайту Номер.Орг при перевірці інформації за прізвищем. Цей будинок має площу 180 кв.м та є власністю Людмили Діденко, яка здійснила реєстрацію цієї нерухомості в січні 2011 року. Також ця громадянка, ймовірно матір депутата, з листопада 2013 року є власницею двох земельних ділянок за цією ж адресою площею 0,1 га та 0,25 га відповідно. Державний акт на право приватної власності на землю було видано виконавчим комітетом Хмельницької міської ради народних депутатів Хмельницької області. Кандидат підтвердив, що проживає у одному будинку зі своєю матірю, але чомусь у декларації розділ про членів сімї порожній, відповідно і права користування цим будинком теж не відображено у декларації.

У власності цієї громадянки також є автомобіль Рено Кенго 2011 року, що було нею зареєстроване наприкінці грудня 2013 року. Це авто скоріш за все і припарковане на зображені із Гугл-карт. Кандидат запевняє, не користується автівкою матері.

Скріншот із Гугл мапс

Якщо ж аналізувати декларації депутата Хмельницької міської ради за всі роки, то у паперовій декларації за 2015 рік він отримував лише 18 тис.грн заробітної плати як голова міської організації ПП «ВО «Свобода». В 2016 році та 2017 році депутат декларував знову ж таки виключно зарплату у розмірі 20 тис.грн, а у 2018 році – 44 680 грн, тобто 3 723 грн у місяць. І це все, що декларував кандидат за ці роки.

Нагадаємо, що застава кандидата в одномандатному виборчому окрузі на сьогодні складає 41 тис. 730 грн. Тобто теоретично наш кандидат мав занести практично весь свій минулорічний річний дохід для оплати цієї суми. Водночас Віталій Діденко ще й зумів знайти кошти на борди, сітілайти та плакати для розміщення своєї політичної реклами, а також на оренду рекламних площ, що також під час виборів не мало коштують. Наприклад, бордів кандидат надрукував тиражем у 100 шт, сітілайтів – 1 200 шт. та плакатів – 1 000 шт. Відповідальним за друк сітілайтів зазначений скоріш за все однопартієць Діденка – Олег Яницький. Також у регіональних ЗМІ розпочали зявлятись матеріали із поміткою «на правах реклами», тобто за кошти чи кандидата чи його прихильників.

Фото авторок

Як пояснив сам кандидат, його делегувала політична сила, тож, фінансові витрати теж взяла на себе команда.

Свою передвиборчу кампанію кандидат розпочав за величезної підтримки Хмельницького міського голови. Олександр Симчишин організував виїзний брифінг на фоні садочка у Хмельницькому, де і було представлено Віталія Діденка як кандидата по 187 округу. На підтримці від міського голови й побудована вся кампанія кандидата, про що свідчить хештег на поліграфії – «КомандаСимчишина». Особистий профіль депутата Діденка був фактично пасивним. Однак, на початку червня 2019 року кандидат запустив свою публічну сторінку у Фейсбуці, де публікує інформацію про діяльність кандидата, точніше не кандидата, а Хмельницької міської ради: капітальні ремонти прибудинкових територій, ремонт вулиць, а також вручення золотих та срібних медалей пліч-о-пліч із міським головою та його заступниками. Навіть останній свій ролик пан Діденко відзняв на фоні будівництва Палацу спорту. Нагадаємо, що цей обєкт будується за кошти державного та обласного бюджету. Серед віп-агітаторів – сам Хмельницький міський голова та, наприклад, заступники міського голови Галина Мельник та Андрій Бондаренко, які з’являються у палатках та розповсюджують газети. Таку активну роботу ледь не усієї керівної верхівки міста на підтримку його кандидатури Віталій Діденко пояснює величезним командним духом, і що насправді усі здобутки мера та його команди, це здобутки ВО «Свобода».

«Мене делегувало ВО «Свобода», ну і, власне, команда мера Хмельницького мене підтримала. Я не йду самовисуванцем, а узгоджений кандидат між усіма патріотичними силами, які об’єднались довкола «Свободи» на цих виборах», – так прокоментував своє балотування Віталій Діденко.

Пробує свої сили на цьому окрузі і кандидатка від партії «Голос» Аліна Коваль. На сайті ЦВК вона зазначає, що є безпартійною. Та це не перший її політичний досвід. У 2015 році вона балотувалась до Хмельницької обласної ради від політичної партії «Самопоміч». Окрім того вона двічі була депутаткою Волочиської міської ради, один раз від тієї ж «Самопомочі». З 2010 по 2017 рр. вона працювала секретарем Волочиської міської ради.

Згідно із декларацією Аліна Коваль є співзасновником ТОВ «КОМПАНІЯ ІНВОЛ», там вона і працює директором. Фірма зареєстрована у Волочиську. Фактично усе нерухоме майно кандидатки також у Волочиську – квартира, домоволодіння (296,7 кв.м), дві земельні ділянки (800 кв.м і 45 кв.м). Загалом подружжя декларує доволі значні готівкові збереження. Так чоловік зазначає 3,37 млн.грн, 220 тис. доларів США, 46,4 тис. євро, на рахунку в банку у нього 105 162 грн. Сама ж декларанта готівкою зберігає 13 тис. євро.

Також на одному із місцевих сайтів ми знайшли інформацію, де пані Коваль розповідає про своє бачення розвитку саме Волочиську та району. У Волочиську також веде активно бізнес і її чоловік. Він є співвласником ТзОВ «Агробізнес». Нагадаємо, пані Коваль балотується саме по округу, в межі якого входить виключно місто Хмельницький. За яким принципом політична партія «Голос» обирала кандидата по одномандатному мажоритарному округу 187 – для нас залишається загадкою. Сама ж кандидатка у ефірі суспільного мовника завила, що бореться за мандат, адже є практиком: «Я займалась питаннями самоврядування. Я працювала над нашою новою реформою децентралізацією. Я об’єднувала добровільно територіальні громади. Вони були пілотними для України. Я в цій реформі бачу вихід з багатьох проблем, які стосуються багатьох сільських, селищних та міських рад України».

Кандидує на цьому окрузі і діючий народний депутат Мельник Сергій Іванович, який до 2014 року був і Хмельницьким міським головою (обраний на цю посаду вперше у 2006 році). Минулого разу кандидат балотувався як самовисуванець, хоч і на той момент ще був членом ВО «Батьківщина». Цього разу депутат балотується знову як самовисуванець, не зважаючи навіть на те, що у цьому скликанні парламенту є членом фракції «Блок Петра Порошенка». До речі, депутат був та ще є заступником голови Комітету ВРУ з питань бюджету.

Громадський рух Чесно за період депутатства відмітив позитивні характеристики депутатства народного депутата Сергія Мельника – зразкова відвідуваність сесій та комітетів, із негативу – зафіксовано одне кнопкодавство.

Скріншот із сайту Руху Чесно

За період депутатства у е-деклараціях депутата мало що змінилось, тому розглянемо останню е-декларацію за 2018 рік. У 2016 році його дружина завершила будівництво житлового будинку на трішки більше як 417 км.м та придбала у власність земельну ділянку на 0,25 га у Хмельницькому. Також вона володіє квартирою на 126,3 кв.м та господарським приміщенням на 19,9 кв.м в обласному центрі. Нардеп з 2005 року володіє гаражем в обласному центрі та земельною ділянкою на 2,35 га у рідному селі Моломолинці Хмельницького району.

Дружина депутата займається підприємницькою діяльністю та є засновницею двох юросіб – ПП «Еверслі» та ПП-ринок «Дарсон» на 55% статутного капіталу, які їй приносять дивіденди та зарплату. Також ці юрособи останні два роки поспіль надавали Тетяні Мельник безповоротну фінансову допомогу.

Родина в минулому році задекларували готівку у розмірі 250 тис.грн та 450 тис.грн. Доходи депутата в минулому році становили більше як 491 тис.грн, а дружини – майже 584 тис.грн.

До речі, автомобіль Мітцубісі Аутлендер 2008 року випуску, яким на праві керування користується Тетяна Мельник та який є у власності Юрія Мельника, скоріш за все сина, зявився у декларації Сергія Мельника лише у 2015 році хоч право набуття задеклароване у липні 2008 року. Сам декларант з 2007 року володіє автомобілем Ауді А6 2007 року випуску.

Як свідчить інформація із сайту громадської мережі ОПОРА «Вони голосують для тебе» народний депутат Сергій Мельник голосував проти фракції 5 932 разів, тобто 31 % від всіх голосувань.

2 липня 2019 року кандидат у депутати Сергій Мельник створив профіль у мережі Фейсбук, правда на момент написання матеріалу він ще не був наповненим.

«Перший раз до Верховної ради я теж балотувався самовисуванцем. І тепер вважаю, що депутат має бути незалежним від політичних сил, а тим більше – від їх лідерів. Для того, щоб продуктивно працювати, у нього має бути своя думка і позиція. А я йду до Верховної Ради саме працювати. У мене залишилось багато незавершених, але дуже важливих проектів як по Хмельницькому, так і по загальнодержавних питаннях. Зокрема, у парламенті вже є десятки моїх пропозицій, а саме: щодо спрощення в системі оформлення субсидій, повернення банківських вкладів, зміни в тарифоутворенні, матеріально – технічному забезпеченні медичних закладів, доплат опікунам… Є і розпочаті практичні проекти, котрі важливі для хмельничан. Зокрема, завершення добудови другої гілки Чернилівського водогону., – прокоментував кандидат Сергій Мельник.

Від політичної партії «Опозиційний блок» за мандат нардепа змагатиметься і Руслан Миронов. Наразі чоловік тимчасово не працює. Це не перший досвід кандидата у передвиборних перегонах. Так у 2010 році він пробував потрапити до складу Хмельницької міської ради від УСДП, а в 2015 – від місцевої політичної партії «За конкретні справи» (засновник та лідер партії нардеп Олександр Герега). Після невдалої спроби стати міським депутатом, Руслан Миронов став помічником депутата міської ради Руслана Афійчука.

До 2011 року кандидат працював у Хмельницькій ОДА. Про це йдеться у публічному резюме кандидата, розміщеного 2015 року на сайті work.ua. Своїми основними обовязками він зазначає організацію пасажирських перевезень в Хмельницькій області. Роботу в цьому напрямку він продовжить згодом, щоправда, вже як керівник ГО «Подільське правозахисне обєднання автомобільних перевізників». Саме від цієї організації братиме участь в обласному конкурсному комітеті з підготовки та проведення конкурсів щодо визначення автомобільних перевізників на міжміських та приміських автобусних маршрутах загального користування, які не виходять за межі території області.

У декларації за 2017 рік кандидат вказав тільки земельну ділянку у Чернівецькій області, автівку Chevrolet Epica LA 69, 2008 року випуску.

Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» по 187 окрузі висунуло у кандидати діючого помічника на платній основі одіозної нардепки Тетяни Чорновіл (була ініціаторкою запровадження е-декларування антикорупційних активістів, яке визнано неконституційним), до всього ж ще й мешканця столиці та уродженця Чернігівської області Неволько В’ячеслава Анатолійовича.

Скріншот сайту Громадського Руху Чесно

До цього часу кандидат вже мав дві спроби балотування на мажоритарці від того ж субєкта висування у 2012 та 2014 роках (ВО № 208, Чернігівська область). Сайт «Посіпаки» нам демонструє, що пан Неволько неодноразово був помічником народних депутатів як на платній основі, так і на громадських засадах, починаючи з ВРУ 5 скликання.

Скрнішот сайту «Посіпаки»

У єдиному реєстрі декларацій можна побачити лише е-декларації кандидата на посади за 2016 рік – у члени НАЗК та Рахункової палати України, у помічники-консультанти народного депутата.

У деклараціях Неволько вказує квартиру на 67,4 кв.м у Києві, житловий будинок на 260 кв.м у смт. Батурин Чернігівської області та земельну ділянку на 100 кв.м знову ж таки у Батурині (з 2001 року).

Кандидат є засновником на 100 % ТОВ «Про Тек Паркет», що зареєстроване у смт. Батурин та займається деревиною, на 99 % засновником ТОВ «Інвестиційна компанія нерухомості «Хрещатик», де на 1 % засновницею та керівницею є дружина декларанта. Основним видом діяльності останньої юрособи є організація будівництва будівель. Також декларант на 100 % є засновником малого підприємства «Діана», яке чомусь не знаходить реєстр юросіб.

Дохід кандидата у депутати в 2016 році становив лише трішки більше як 33 тис.грн у вигляді заробітної плати від управління справами Апарату ВРУ, дружина ж отримала 10 320 грн щомісячної одноразової допомоги при народженні дитини.

Незважаючи на такі незначні доходи, декларант та його дружина задекларували значну суму готівкових коштів. Декларант – 405 тис.грн, 32 тис. доларів США та 252 тис. євро, дружина – 240 тис.грн, 15 тис. доларів США та 24 тис. євро.

До речі, щоб розказати про себе мешканцям хмельницького округу № 187 він створив сторінку кандидата в депутати у Вікіпедії та навіть спілкувався з виборцями у тролейбусах нашого обласного центру. Про це нам в деталях розповідає одне регіональне ЗМІ (позначки про політичну рекламу немає). На особистому профілі кандидата у депутати про балотування на ВО № 187 жодної згадки.

«Працюю відповідно в Апараті ВРУ, працюю над законодавчими ініціативами як помічник одного з народних депутатів, маю відношення до двох комітетів – це Комітет законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, національної безпеки та оборони, є радником Першого віце-прем’єр-міністра України Степана Кубіва. Відповідаю за напрямок інвестицій» – так прокоментував своє рішення балотуватись по мажоритарному округу № 187 кандидат Вячеслав Неволько. Також в одній із відповідей кандидат зазначив, що його батько колись працював у Хмельницькому.

Як то кажуть, не Вакарчуком та Поплавським єдиним. По 187 до Верховної ради балотується народна артистка України, відома хмельницька скрипалька Майя Онищук. Артистка є членом «Аграрної партії України», відповідно за мандат боротиметься саме від цієї політсили. Це не перше висування скрипальки. У 2015 році вона вже пробувала потрапити до Хмельницької обласної ради та йшла першим номером у списку до Хмельницької міської ради від цієї ж політсили.

Про свої плани на сторінці вона повідомила 29 червня, змінивши свою фотографію на фото із підписом «Кандидат у народні депутати України 187 округ». Також на сторінці кандидатка розмістила відеоролик, де пояснює, чому балотується до парламенту. «Україна – аграрна держава. Хмельниччина – аграрна область. І зауважте одне аграрне місце в селі дає сім робочих місць в Хмельницькому. Хто наповнює стабільно державний бюджет України? Це аграрії. І тому я йду з цією командою до парламенту».

Висуванцем від політичної партії «Сила та честь» є Слободян Олег Феліксович, що проживає у м. Бориспіль, але вирішив балотуватись у Хмельницькому. Сам виходець із Тернопільщини, помічник голови – прес-секретар Департаменту апаратної роботи та комунікації, Адміністрація Державної прикордонної служби України, безпартійний.

У Вікіпедії можна знайти коротку інформацію про кандидата. У дописі про своє балотування у профілі кандидат назвав Хмельниччину «моя мала батьківщина, край прикордонних традицій та широких ланів».

Скріншот допису із особистого профілю кандидата

В першу чергу це – новий виклик, а я звик ставити перед собою складні завдання. Це рішення далося мені не просто, адже я чітко усвідомлюю усю відповідальність, яку повинен нести на своїх плечах народний обранець. І я певен, що зможу бути корисним державі та суспільству на цьому рівні» – пояснює свій похід у політику та балотування Олег Слободян, та зрозуміти, чому обрав хмельницький округ, неможливо.

У е-декларації за 2018 рік зазначено, що пан Слободян проживає із дружиною та двома доньками. Родина має у спільній власності квартиру на 58,7 кв.м у Борисполі з вересня 2014 року, а також сам декларант має у власності земельну ділянку на 0,25 га у с. Русанів Броварського району Київської області. Також у декларанта з липня 2011 року у власності автомобіль Кіа Магентіс 2007 року випуску, який він придбав за 98 тис.грн. На сайтах продажу авто такий автомобіль сьогодні пропонують за мінімум 162 тис.грн.

Скріншот із сайту продажу Авто.Ріа

Як свідчить повідомлення про зміни у майновому стані, в квітні 2019 року кандидат продав свій ще один автомобіль – Део Сенс 2006 року випуску за 250 тис.грн, хоч автомобіля не було вже задекларовано у 2018 році.

Доходи декларанта у минулому році становили майже 335 тис.грн, дружини – майже 46 тис.грн. В обох випадках це була виключно заробітна плата. У спільній власності родини також є 2 700 доларів США.

Дружина кандидата керівниця та на 10 % засновниця приватного підприємства «Авеста-7». Сам кандидат є засновником громадської організації «Інститут стратегічних комунікацій «Партнерство» з 2008 року, однак не вказав цього у своїх е-деклараціях.

Двічі депутат Хмельницької міської ради Анатолій Собко також йде в парламент. За даними аналітичної системи «Youcontrol», Антатолій Іванович і досі є керівником Хмельницької міської організації «Партії регіонів».

Скріншот із аналітичної системи «Youcontrol»

«Я вийшов з «Партії регіонів» ще дуже давно, написав заяву, склав повноваження. Партія саморозпустилась до того часу, як встигли провести конференції та з’їзди, щоб зняти мене з посади. На жаль, у мене немає ні печатки, нічого, щоб ліквідувати цю юридичну особу. Вважаю, усі, хто зрадив українців має нести кримінальну відповідальність», – прокоментував ситуацію кандидат Анатолій Собко.

У 2015 році у міську раду він пройшов від політичної сили «За конкретні справи». Однак, зараз йде за депутатським мандатом самостійно. «Це свідоме рішення. Тому що самовисуванець має свою думку і не змушений голосувати під вказівку партії», – пояснив свою позицію кандидат у телефонній розмові.

У своїй декларації за 2018 рік він вказав чотири юрособи – ТОВ «Вікна», ТОВ «Автопромтехмаш», ПВРП «МАЗСЕРВІС», ТОВ «ГРК «СОБКОФФ». Між іншим, готельно-ресторанний комплекс депутат чомусь забув внести у свою попередню декларацію, як і другу дружину.

Свій похід до парламенту аргументував так: «Я є діючим депутатом Хмельницької міської ради по виборчому округу №32 (мікрорайон Дубово). До мене прийшли мої виборці і попросили балотуватись, адже вони хочуть мати свого представника».

По 187 виборчому округу балотується також рідний брат ідейника партії «Слуга народу» Руслана Стефанчука Микола Олексійович Стефанчук.

«Мій рідний брат у списку партії під номером 2, і я, думаю, що не було б жодної проблеми отримати хороший номер у першій сотні списку. Але я вирішив йти через мажоритарку, щоб не користуватись сімейними зв’язками. Проходив конкурс: реєструвався на сайті, записував відеоінтервю, пропонував свої перші законодавчі ініціативи», – так прокоментував кандидат на свій похід до парламенту.

У довідці про кандидата на сайті ЦВК зазначено, що він проживає в м. Хмельницькому, працює начальником юридичного відділу державної організації “Національний офіс інтелектуальної власності”, безпартійний. На сайті Вікіпедія зазначено, що кандидат є адвокатом, кандидатом юридичних наук, доцентом та заслуженим юристом України. Про науковий доробок кандидата можна прочитати на сайті університету, де він працює. Микола Стефанчук кандидував на посаду судді Верховного суду.

Хоч і кандидат зазначив, що проживає у обласному центрі, однак декларує у 2018 році заробітну плату від Київського національного університету ім. Т.Шевченка у розмірі більше як 205 тис.грн, зарплату за сумісництвом від столичної юрособи у розмірі 3,7 тис.грн. Також серед доходів декларанта є пенсія у розмірі майже 49 тис.грн та 86 тис.грн доходу від підприємницької діяльності. Дружина кандидата також працює у тому ж університеті та за минулий рік отримала майже 229 тис.грн заробітної плати та 519 тис.грн доходу від продажу нерухомого майна.

Декларант має у власності квартиру на 81,6 кв.м у Хмельницькому з 2014 року, земельну ділянку на 0,5 га у Ярмолинецькому районі, декларує безоплатне користування квартирою на 139,6 кв.м знову ж таки у Хмельницькому, як і його дружина та двоє дітей, власницею якої з 2009 року є громадянка Світлана Стефанчук. Також декларант та його двоє дітей безоплатно користуються квартирою дружини на 156,5 кв.м у м. Києві, власницею якої вона стала у лютому 2015 року. Дружина також має у власності земельну ділянку на 2 га в с. Олешин Хмельницького району.

У спільній власності подружжя бібліотека із 3 тис. примірників книг. Дружина має у власності 7 комплектів ювелірних виробів, 4 картини та 1 гобелен. Сам пан Стефанчук декларує колекцію монет та купюр (близько 2 тис. екземлярів).

Кандидат у депутати з 2014 року їздить на Міцубісі Аутлендері 2013 року випуску, дружина у 2018 році стала власницею автомобіля Пежо 107 випуску 2011 року, який придбала за 196 тис.грн. Однак, як свідчить інформація із реєстру МВС – в січні 2019 року пан Стефанчук став власником знову ж таки Міцубісі Аутлендера, щоправда, вже 2018 року випуску. Вартість такого автомобіля на сьогодні стартує від 509 тис.грн.

Скріншот із реєстру МВС

Дружина пана Стефанчука має четверту частину корпоративних прав двох юридичних осіб – ТОВ «Юридичне видавництво «Право України» та ТОВ «Міжнародна наукометрична база «Верба».

У спільній власності подружжя задекларувало у готівці 30 тис. доларів США та 9 тис. євро.

До речі, це не перше балотування пана Стефанчука, адже в 2002 році від балотувався до Хмельницької міської ради від Народного Руху України.

Щодо компанії, то у представників Зекоманди вона має спільний підхід: публічні сторінки кандидатів кожного мажоритарного округу у Фейсбуці. У місті є зовнішня реклама: партійні борди та сітілайти із слоганом «Зедепутат – слуга народу». Так, наприклад, Микола Стефанчук замовив 15 сітілайтів. Також кандидат активно почав з’являтись на фото із місцевими блогерами та блогерками.

Фото авторок

Ще один конкретник, який зібрався до Верховної ради України, депутат Хмельницької міської ради, колишній позаштатний радник ексголови Хмельницької ОДА, а нині також кандидата до ВРУ Вадима Лозового, Іван Франко. Ще до старту перегонів, а відповідно і до офіційної реєстрації кандидата, у місті почали зявились ось такі борди.

Фото громадської мережі ОПОРА

Працює конкретник заступником начальника з медичних питань – начальником лікарні (з поліклінікою) ДУ Територіальне медичне об’єднання МВС України по Хмельницькій області. У своїй е-декларації за 2018 рік він вказав, що володіє 20 сотками землі у селі Чабани та 12 сотками у Грузевиці, квартирою 44,5 кв. м у Києво-Святошинському районі столиці. Водночас дружина декларанта вказує у власності три квартири (31,2 кв.м , 76,5 кв.м, 82,6 кв.м), одна з яких недобудована, 20 сотками у Чабанах. Нежитловим приміщенням у Хмельницькому площею у 36,3 квадрата володіє донька декларанта.

У доходах кандидат Франко вказав 239 596 грн заробітної плати, 17 469 грн пенсії. Аналогічні доходи задекларувала і його дружина – 102 151 грн та 17 469 грн відповідно. А ось дочка отримала подарунок у негрошовій формі вартістю мільйон гривень. Такий коштовний подарунок дівчині зробила громадянка Ганна Франко. У ЄДРі відсутні відомості про фізичних осіб-підприємців з такими ініціалами, також ми не змогли знайти жодної інформації і щодо юридичних осіб, де в засновниках, беніфеціарах чи керівниках зазначена людина із такими даними. Однак, отримати коментар від кандидата нам не вдалось. Не зявлявся він також в ефірі суспільного мовника.

Замикає список кандидатів цього округу Чернилевський Костянтин Іванович, висуванець політичної партії «Громадянська позиція». Кандидат має вищу освіту та на сьогодні тимчасово не працює. Пан Чернилеський був депутатом 5 та 6 скликання Хмельницької міської ради від ВО «Батьківщина», а також працював секретарем міськради і після обрання Сергія Мельника народним депутатом у 2014 році до місцевих виборів виконував обов’язки Хмельницького міського голови. У 2015 році балотувався на посаду Хмельницького міського голови як самовисуванець, у другому турі поступився Олександру Симчишину.

Скріншот сайту Громадського Руху Чесно

Деякий час (з березня 2017 року по квітень 2018 року) кандидат очолював Хмельницьку територіальну організацію «Блок Петра Порошенка «Солідарність», та зараз вже є членом політпартії, що його висунула у кандидати цього мажоритарного виборчого округу. Кандидат не подав ще декларацію кандидата у народні депутати. На сайті Декларації є скан-копія паперової декларації за 2014 року. Тоді пан Чернилевський задекларував трішки більше 85 тис.грн доходу, а його дружина – 34,6 тис.грн заробітної плати.

У власності декларанта на той момент була земельна ділянка на 233 кв.м в оренді та житловий будинок на 162,2 кв.м. У власності родини декларанта була квартира на 43,9 кв.м.

Також в нього було три автомобілі – Фіат Добло 2001 року випуску, ТАТА ЛПТ 613/38 2008 року випуску та Мерседес Бенз 817 1995 року випуску, а також інший засіб – Трейлор С 443 КП 1999 року випуску. Дружина у власності мала Тойоту Кемрі 2004 року випуску.

«Я чи не єдиний кандидат у 187-му виборчому окрузі – корінний хмельничанин. Не «пробиваю» собі місце у парламенті через округи сусідніх областей. Йду представляти та захищати інтереси у першу чергу своїх земляків. Народився і виріс у Хмельницькому, добре знаю проблеми свого рідного міста, і тому реально бажаю їх вирішити», – так мотивував своє балотування кандидат.

25 червня кандидат на своєму профілі у фейсбук розмістив допис про свої рішення балотуватись по 187 виборчому округу. Також кандидат запустив свою публічну сторінку наприкінці червня 2019 року.

Скріншот особистого профілю К. Чернилевського

newskm.net

Виборчий округ № 188 обіймає частину м. Хмельницького, Хмельницький та Волочиський райони. У цьому окрузі, порівняно з усіма іншими на обласному рівні, балотується чомусь найменше кандидатів – лише 6 осіб, з них 5 чоловіків та 1 жінка. Окрім того, 3 липня 2019 року один з кандидатів Віктор Очеретянко звернувся до ЦВК із заявою про відмову балотуватись, що й було підтримано комісією поряд із ще двома кандидатами із Хмельниччини

Відкриває список кандидатів у депутати кандидатка під політичної партії «Слуга народу» нинішнього президента України Оксана Валеріївна Бочкарьова. Вона має вищу освіту та працює головною лікаркою Хмельницького обласного госпіталю ветеранів війни. На сьогодні є безпартійною та зазначила, що проживає в місті Хмельницькому.

Пані Бочкарьова не вперше балотується. В її доробку вже є балотування кандидаткою у депутати Хмельницької обласної ради від регіональної політичної партії діючого нардепа Олександра Гереги «За конкретні справи».

Скріншот із сайту Громадського Руху Чесно

Із е-декларації за 2018 рік пані Бочкарьової чомусь зник її співмешканець Вавринчук Сергій Михайлович, хоч ще у е-декларації за 2017 рік інформація про спільне проживання з ним ще була. І як не дивно, на презентації кандидатів по мажоритарних округах та підписання ними меморандумів пан Вавринчук був сам особисто та навіть є тепер довіреною особою кандидатки. Цей чоловік також перешкоджав роботі журналістської групи телеканалу ТВ7+, власницею якого є, за повідомленням ЗМІ, теща іншого кандидата по цьому округу та діючого нардепа Сергія Лабазюка.

До речі, кандидатка у розмові з нами не заперечила наявність відносин із паном Вавринчуком на сьогодні, однак, зазначила, що він не надав їй погодження на внесення інформації про себе у е-декларацію.

Нагадаємо, Сергій Вавринчук обіймав посаду директора Департаменту екології та природних ресурсів у Хмельницькій ОДА. У 2016 році під час моніторингу декларацій від ГО «ЖАР» чиновник потрапив у список тих, стосовно якого було написано звернення до компетентних органів з метою додаткової перевірки його статків.

У минулорічній декларації кандидатки є лише згадка про проживання із двома дітьми. Зникнення цивільного чоловіка достатньо вплинуло на об’єми самої декларації, адже у його власності у 2017 році було зазначено декілька земельних ділянок на загальну площу 0,9 га та в оренді земельна ділянка площею 9,5 га, житлові будинки у м. Хмельницькому на 296 кв.м. та 97 кв.м., гідротехнічна споруда ставу на 5 406 кв.м.

У самої декларантки є квартира на 96 кв.м у Хмельницькому та три земельні ділянки загальною площею 2,17 га у Хмельницькому та області. У незавершеному будівництві кандидатка далі декларує торгову площу на 470 кв.м у м. Хмельницькому.

У своїй декларації пані Бочкарьова раніше декларувала 16 % у статутному капіталі ТОВ «Гідросвіт» (3 332 грн). На сьогодні аналогічну частку має мешканка м. Хмельницького Вавринчук Надія Іванівна (з кінця січня 2019 року). Ця пані, ймовірно, є родичкою Сергія Вавринчука. До речі, ця юрособа має зв’язок із групою Вадима Лейві «Україна-2001». До речі, сама кандидатка нам підтвердила продаж своєї частики матері свого цивільного чоловіка.

Довідка. «Україна-2001» виробляє продукцію сільського господарства і реалізує зерно та готову продукцію. Основним видом діяльності компанії є вирощування цукрових буряків і виробництво цукру. В обробці у підприємства 36 000 га в Хмельницькій області та 5 000 га в Миколаївській. У компанії є свинокомплекс, де міститься близько 40 тис. тварин. До групи входить Теофіпольський цукровий завод.

ТОВ «Гідросвіт» займається виробництвом електроенергії, її розподіленням, передачею та продажом. Так, 22 березня 2017 року було введено в експлуатацію ГЕС Летичівський р-н, смт Меджибіж. Встановлена потужність генеруючого обладнання ГЕС складає 0,130 МВт. Запланований корисний відпуск електричної енергії становить 1,134 млн кВт·год/рік. Рівень тарифу відповідає 17,45 євроцентів за 1 кВт·год.

Скріншот із сайту НКРЕКП

Дохід кандидатки у минулому році складався із зарплати за основним місцем роботи та сумісництвом (працює лікарем-гінекологом дитячим у Подільському науково-медичному центрі) та становив 206 462 грн. Також пані Оксана задекларувала значну суму коштів позичених третім особам – 228 тис. доларів США, в готівці 25 тис. євро та 703 тис. грн.

«Не беручи до уваги медицину, якою я безпосередньо займаюсь, є гостре питання для області – це сміттєзвалище. І я сподіваюсь, що обєднавшись із колегою по партії з Миколою (прим. авт. – кандидат по 187 округу), нам вдасться це зробити», – прокоментувала своє рішення кандидатка Оксана Бочкарьова. Щодо вибору партії, то вона зазначила, що це відчуття, яке йшло із середини, від душі. Кандидатка також зазначила, що пройшла конкурс.

За типовим підходом кандидатів від цієї партії пані Бочкарьова запустила свою публічну сторінку у Фейсбуці та профіль в Інстаграм, а також веде активно свій особистий профіль у Фейсбук.

В деяких регіональних ЗМІ зовсім нещодавно було поширено інформацію про наявність кримінального провадження № 12018240000000152, де фігурує головний лікар Хмельницького обласного госпіталю ветеранів війни. У судовому реєстрі дійсно було оприлюднено декілька ухвал слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду у справі № 686/4413/19. Мова у цих ухвалах йде про надання дозволу на тимчасовий доступ до документів, які містять відомості, що становлять банківську таємницю. Водночас на сайті «Судова влада України» не заповнено інформацію про сторони спору та предмет позову, щоб допомогло б нам у встановлені фігурантів зазначеної вище справи, однак, СУ ГУ НП в Хмельницькій області дійсно веде досудове розслідування вказаного вище кримінального провадження.

Скріншот сайту «Судова влада України»

Кандидатка ж в особистій розмові телефоном з нами зазначила, що в неї на руках сьогодні є офіційні листи від Національної Поліції України та Прокуратури у Хмельницькій області щодо цього питання та спростування кримінального провадження щодо неї. У відповіді НП у Хмельницькій області зазначено, що Бочкарьова Оксана Валеріївна у вказаному провадженні перебуває у статусі свідка.

За мандат нардепа на 188 окрузі змагається і Віктор Кліщ. Кандидат за посаду нардепа змагається вже втретє. Варто зазначити, що кожного разу балотується на різних округах. Так у 2014 він висувався у 191 окрузі із центром в м. Красилів. А у 2012 – знову 188. Член політичної партії «Зелені». Окрім парламентських амбіцій, Віктор Васильович намагався потрапити і до Хмельницької міської ради тричі.

Скріншот із сайту Громадського руху «Чесно»

Свій похід до Верховної ради він прокоментував у ефірі суспільного мовника: «Зараз часи непевні, тому патріотична складова у Верховній раді буде, ой, як не зайва».

Віктор Кліщ був помічником на громадських засадах народного депутата 4-го скликання від Блоку Віктора Ющенка «Наша Україна» Михайла Косіва. Також є засновником низки громадських організації та осередків політичних партій. Зокрема, ГО “САМОПОМІЧ ХМЕЛЬНИЦЬКОГО”, ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПАРТІЇ “РЕФОРМИ І ПОРЯДОК” (припинено), ХМЕЛЬНИЦЬКЕ МІСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ОБ’ЄДНАННЯ ВЕТЕРАНІВ, ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ “ЗЕЛЕНІ” , ХМЕЛЬНИЦЬКА МІСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ ПАРТІЇ “РЕФОРМИ І ПОРЯДОК”(припинено).

За даними аналітичної системи «Youcontrol», у 2016 Віктор Кліщ став ліквідатором ПП «Тірас Плюс», також людина на ім’я Кліщ В.В. керувала АКЦІОНЕРНИМ ТОВАРИСТВОМ ХМЕЛЬНИЦЬКЕ ЗАКРИТЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО “СТРАХОВА КОМПАНІЯ “СЛАВІЯ – ПОДІЛЛЯ”.

До публікації матеріалу кандидат так і не подав декларацію.

Наступним кандидатом є висуванець партії Святослава Вакарчука «Голос» Артур Андрісович Кокаревич. Кандидат є безпартійним, проживає у м. Хмельницькому та є фізичною-особою підприємцем. До цього часу кандидат своєї декларації не подав. Ми перевірили інформацію у відкритих реєстрах та встановили, що пан Кокаревич немає автомобіля (відповідно до реєстру МВС), реєстр нерухомості вказав, що об’єктів не знайдено.

Артур Кокаревич є засновником громадської організації «Хмельницький енергетичний кластер» та засновником на 50 % статутного капіталу ТОВ «Вовковинці енерго» з серпня 2018 року.

Свою кампанію кандидат веде у своєму профілі у мережі Фейсбук, рекламує дописи на своїй публічній сторінці та проводить особисті зустрічі із виборцями.

Скріншот із особистого профілю

«Для мене політика, це ще один інструмент. Він потрібний для сталих та якісних змін. Декілька тижнів тому, звернув увагу на нову політичну ініціативу Голос. Багато представників з громадянського суспільства, цікавий підхід та принципи, і звичайно, лідер – лідер мого покоління! Покоління, яке має змінити нашу країну на краще, провести та втілити справжні реформи, і зробити людей щасливими!» – зазначив у своєму дописі в мережі Фейсбук кандидат у депутати.

Важковаговиком на цьому окрузі можна назвати чинного нардепа Сергія Лабазюка. У парламенті він вже друге скликання. Вперше мандат довіри він отримав у 2012 році. Свою кампанію кандидат проводив, як самовисуванець, однак, був членом політичної сили «Народна партія». Політичні перегони тоді на 188 окрузі були одними з найдраматичніших в області. Прорватись у парламент кандидату вдалося завдяки різниці у 469 голосів. У Верховній раді він так і залишався позафракційним до лютого 2014 року. У першій своїй досить нетривалій каденції Сергій Петрович проголосував за закони 16 січня. Щоправда, у серпні 2014 свій голос відкликав. Цей факт жодним чином не вплинув на підтримку виборців вже під час позачергових виборів до ВРУ 2014 року – за нього віддали свої голоси 35,81 % виборців. Вже у 8-му скликанні він долучився до депутатської групи “Воля Народу”. Член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин. Також активісти зафіксували його під час кнопкодавства 11 липня 2018 року. Варто зазначити, що у 2015 році нардеп вносив до парламенту законопроект 1744 «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо забезпечення особистого голосування народними депутатами України)». Але цей проект так і застряг в стінах комітетів.

Скріншот із сайту Громадського руху «Чесно»

У 2015 році Лабазюк створив свою регіональну політичну партію «Поруч». Чотири депутати від цієї політсили зайшли у Хмельницьку міську раду. У Волочиську районну раду – 17, до Волочиської міської ради пройшло 15 депутатів від цієї політсили.

Окрім цього ГО «Центр протидії корупції» у своїму проекті «Серпом по рейтингу» оприлюднив 12 зашкварів депутата. Серед них: порятунок від зняття недоторканості Вілкула, Дунаєва, Березкіна, Лозового, Дейдея, не дав згоди на арешт Онищенка, Розенблата і Полякова, опинився серед тих, хто оскаржував роботу АРМА та голосував за скасування “зеленого тарифу” для домашніх сонячних панелей на землі.

Серед переваг, яку відзначають активісти, це зразкова відвідуваність сесій та засідань комітетів. Водночас на сайті громадського руху Чесно можна познайомитись із переліком фігурувань нардепа в антикорупційних розслідуваннях.

У своїй декларації нардеп вказує 28 фірм, де він є кінцевим беніфеціаром. У сферу його інтересів входять аграрні підприємства та дорожні тендери. Віднедавна, він почав розвивати новий бізнес-напрямок: виробництво сонячної електроенергії . У 2018 році створив ТОВ ” ВІТ ЕНЕРДЖІ ” РІПНА” , ТОВ “ЛИЧІВКА СОЛАР”.

За час свого депутатства Сергій Лабазюк тричі потрапляв у корупційні скандали. За інформацією журналістів «Схеми: корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший») фірми Сергія Лабазюка отримали понад 60 мільйонів гривень державної підтримки, як часткової компенсації за будівництво та реконструкції об’єктів. Окрім того, громадський рух «Чесно» вважає, що в нардепа, як члена аграрного комітету ВРУ, наявний конфлікт інтересів.

Ще два скандали стосувались саме будівництва доріг. Так, від моменту входження Лабазюка у дорожній бізнес, афілійовані з ним підприємства отримали державних замовлень на 2,6 млрд.грн. Так, ще у 2012 році сайт «Наші Гроші» оприлюднив інформацію, що кандидат в нардепи відремонтує дорогу на своєму окрузі за бюджетні кошти. Нова історія трапилась вже у 2017-2018 роках. Тоді ПАТ «Хмельницьке шляхово-будівельне управління №56», яке пов’язують із нардепом, взялось за ремонт траси державного значення М-12 Стрий – Тернопіль – Кропивницький – Знам’янка. Це трапилось після того, як наприкінці 2016 року СБУ влаштувало обшук та вилучення документів в офісі фірм, пов’язаних з нардепом. Сам Лабазюк назвав ці події тиском на нього та депутатську групу «Воля народу».

За минулий рік нардеп Лабазюк задекларува 385 510 грн зарплати, його дружина – 82 050 грн. Водночас, подружжя має значні готівкові заощадження: 150 тис.доларів США, 1,1 млн. грн, 950 тис. грн.

У власності дружини нардепа Віолети PORSCHE CAYENNE 2016 року випуску. Сам ж депутат орендує у своєї фірми MERCEDES-BENZ S 350 4MATIC, 2015 року випуску за 230 тис. грн на рік.

З нерухомості обранець задекларував користування приміщеннями для громадських приймалень у Волочиську та Хмельницькому. Цікаво, що власниками приміщень є вже згадувана ПАТ «Хмельницьке шляхово-будівельне управління №56», ПП «Аграрна компанія 2004», а також син колишнього одіозного керівника Хмельницької ОДА Василя Ядухи – Олександр. У власності ж депутата є частина квартири у Волочиську та житловий корпус типу А за №48 літ.2Т в оздоровчому комплексі сімейного типу площею 658 кв.м у столиці. Водночас нардеп не відмовлявся від коштів на компенсацію проживання у Києві.

Натомість Віолета Лабазюк декларує два житлові будинки. Один в селі Розсоша на 660 кв.м та на 348 кв.м у Хмельницькому. У її власності також земельні ділянки на 1550 кв.м, 1553 кв. м , 1356 кв. м у тому ж селі Розсоша та 9 соток у Хмельницькому.

Під час попередніх кампаній депутат активно використовував свій благодійний фонд та громадську організацію. Ця компанія, за словами Сергія Лабазюка, не стане виключенням: «Якщо би я це робив виключно перед виборами, тоді так, закидайте мені, що я такий –сякий. Але я це роблю постійно».

У контексті нинішньої кампанії варто згадати і про одного доброго друга нардепа. Мова йде про Сергія Мандзія, який входить у список партії «Слуга Народу» під номером 136. Він очолює Зе-штаб в Хмельницькій області. Займається будівельним та транспортним бізнесом в Хмельницькому. Окрім того, колишній депутат Хмельницької міської ради був також помічником на громадських засадах у нардепа Лабазюка під час 7 скликання ВРУ.

Їхні дружні стосунки він не заперечує, більше того, наголошує, що гарно спілкуються між собою і дружини. Під час виборчої кампанії, як зазначив депутат, вони поки не спілкуються через величезну зайнятість. «Так, кілька днів тому ми говорили стосовно організаційних питань. Я зустрічався із Сергієм, коли той був в Києві на співбесіді, я його підтримував», – додав депутат.

Наконечний Михайло Павлович, член політичної партії ВО «Батьківщина», також балотується у цьому окрузі. У відомостях про себе зазначив, що має вищу освіту, є військовим пенсіонером та проживає у м. Хмельницькому.

В мережі інтернет, на жаль, мало інформації про кандидата. Він до цього часу також не подав свою е-декларацію.

Кандидат з березня 2012 року був керівником управління у Хмельницькій області Всеукраїнської громадської організації «Всеукраїнська спеціальна колегія з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю». На сьогодні ця організація припинена. Про її діяльність нам також мало що відомо. Однак, в мережі є сайт Всеукраїнської спеціальної колегії та згадка там про хмельницьке управління, та новини на ньому датуються ще лютим 2017 року.

Кандидат у депутати був членом громадської ради при виконавчому комітеті Хмельницької ради як представник своєї громадської організації лише у період 2015-2016 рр., два останні рази він не входив у склад цього дорадчого органу (2017-2018 рр., 2019-2020 рр.). А тому інформація, що була оприлюднена в довідці кандидата у програмі на суспільному мовнику «UA:Поділля» не була коректною.

«Ми повинні змінити кланово-олігархічний устрій держави і почати розбудову соціально-орієнтованого суспільства та створити умови для заможного та безпечного життя кожної української родини» – так пояснив своє рішення балотуватись кандидат у депутати в ефірі програми «Виборчий округ. Співбесіда».

Це перший матеріал із серії про «мажоритарних» кандидатів на Хмельниччині. Попереду вас ще очікуватиме аналіз політичного кандидування в пяти одномандатних округах висуванців політичних партій та самовисуванців. В загальному у наших планах проаналізувати 93 висуванця як кандидатів у народні депутати, а тому маємо велике сподівання, що пророблене нами дослідження допоможе вам під час виборів, що відбудуться вже дуже скоро, – 21 липня 2019 року.

Розслідування Альони Берези і Марії Турчини. Створено за підтримки регіонального проекту “Лабораторія викриттів” від Bihus.Info.

 
 
Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне