ТОВ “Хмельницькгаз Збут”: наша ціна на газ ринкова

Про це заявив директор компанії Андрій Левицький.

“Після відкриття ринку газу для населення в серпні 2020 року, вартість блакитного палива для наших клієнтів безпосередньо залежить від цін у ЄС, адже газ до України імпортується саме з Європи. Можливості придбання українського газу наразі штучно обмежені. Наші неодноразові пропозиції про співпрацю «Укргазвидобування» відхилило.

Продаж блакитного палива, що видобувається державними компаніями, відбувається непрозоро. Його контролює державний монополіст НАК “Нафтогаз України”.

Європейські експерти неодноразово наголошували на необхідності прозорого продажу вітчизняного газу через біржу, аби визначати справедливу ринкову ціну для всіх постачальників. Цю думку поділяють і в Асоціації постачальників енергоресурсів, членом якої є ТОВ «Хмельницькгаз Збут». Власне, у Європі, до якої ми йдемо, так і відбувається. В ЄС газ продається на енергетичних біржах або хабах, а ціна визначається балансом попиту і пропозиції.

В умовах вільного ринку ціна на газ має чітку сезонність. З наближенням опалювального сезону і холодів, коли попит зростає, газ на європейських енергетичних біржах традиційно дорожчає, а після завершення холодів, коли попит зменшується, – дешевшає. Наразі приблизно 90% ціни блакитного палива для жителів грн складає вартість закупівлі імпортного газу. До цієї суми потрібно додати ще тарифи на транспортування ресурсу магістральними газопроводами та закачування у сховища. Окрім того, є ще націнка постачальника, яка необхідна для друку та доставки рахунків за газ, підтримки роботи кол-центру, онлайн сервісів та нашої мережі відділень. Від серпня ціни в Європі на блакитне паливо зросли втричі, відповідно втричі подорожчав і газ в Україні. Зі збільшенням маржі постачальників це не пов’язано. Тому наші ціни є ринковими”, – зазначив Андрій Левицький.

Нагадаємо, Південно-Західне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України розпочало розгляд справ щодо газопостачальних підприємств за ознаками зловживання монопольним (домінуючим) становищем.

Leave a Comment

Останні новини

Безоплатне зубопротезування для військових та ветеранів: де і як отримати послуги?

Міністерство охорони здоровʼя України спільно з Національною службою здоровʼя України запустило пілотний проект «Зубопротезування окремих категорій осіб, які захищали незалежність,…

18 години тому

Як ветеранам і цивільним порозумітися: запустили новий інформаційний проєкт

Для ветеранів та цивільних запустили новий інформаційно-аналітичний проєкт “Спектри”, який сприятиме поверненню військових до цивільного життя.

19 години тому

«Антикорупційний штаб» зібрав 237 радників голів ОВА: хто в Хмельницькій області в радниках голови?

Радник, а не заступник. Радник, а не спеціаліст (спеціалістка) профільного управління чи департаменту. Навіщо потрібна посада радника голови адміністрації і…

19 години тому

У Хмельницькому президент Зеленський відвідав поранених воїнів

Сьогодні, 3 травня, президент України Володимир Зеленський у Хмельницькому відвідав воїнів, які лікуються після поранень.

21 годину тому

МКП «Хмельницьктеплокомуненерго» надано рекомендації привести договори у відповідність із законодавством

МКП «Хмельницьктеплокомуненерго» надано рекомендації привести договори у відповідність із законодавством

23 години тому

Зеленський призначив Сергія Тюріна новим головою Хмельницької ОДА

Володимир Зеленський призначив нового голову Хмельницької ОДА. Ним став Сергій Тюрін. 

24 години тому