У Хмельницькій міській дитячій лікарні почали оперувати дітей із вродженими вадами серця

П’ятьох дітей із вродженими вадами серця — відкритими артеріальними протоками, вперше прооперували у Хмельницькій міській дитячій лікарні. Нині там виконують лише прості оперативні втручання на серці, інформує Суспільне.

“В нашому закладі почали робити такі оперативні втручання. Найменшій прооперованій дитині — півтора року, старшій — десять років. Діти добре почуваються. На цей час не виявлено ніяких післяопераційних ускладнень” – розповіла дитяча лікарка-кардіологиня закладу Мальвіна Мельник.

На обліку із вадами серця у Хмельницькому перебуває близько тисячі дітей, говорить Мальвіна Мельник. За її словами, тридцять відсотків із них — потребують оперативного втручання.

“Щодня ми виявляємо певні вади серця чи це новонароджена дитина, чи старшого віку. Ми щодня беремо на облік по кілька нових пацієнтів. З вадами типу відкрита артеріальна протока зараз у нас близько сорока дітей, це ті, які потребують операції”, — розповіла Мальвіна Мельник.

Кардіохірург столичного центру дитячої кардіології й кардіохірургії, професор Олександр Романюк, який оперував дітей у Хмельницькій міській лікарні, телефоном розповів про співпрацю з хмельницькими колегами.

“Консультації з лікарями ми вже давно проводимо і ми дійшли до того, що вже час починати сумісну кардіологічну діяльність. Оцінивши можливості лікарів, відділення реанімації, хірургічне відділення, ми вирішили, що можна проводити не складні операції. Була повністю хмельницька бригада: анестезіолог, асистент, операційна сестра. Мені дуже сподобався ентузіазм і бажання спеціалістів, перш за все молодих спеціалістів. Але одного бажання мало. Треба розвивати матеріально-технічну базу”, — сказав Олександр Романюк.

Мета колективу Хмельницької міської дитячої лікарні — розширити спектр операцій на базі закладу, щоб самостійно оперувати до 70% патологій серця, каже дитячий хірург лікарні Тарас Єремеєв.

“Потрібно готуватися як спеціалістам, так і самому закладу. Потрібно закупити відповідне обладнання, інструментарій. Великий відсоток операції вже було здійснено мною. Крім важливих етапів — виділення саме відкритої артеріальної протоки — це досить тендітна маніпуляція, високотехнічна, її проводив кардіохірург. Я думаю, ще кілька разів він приїде до нас і без проблем можна робити самостійно такі операції”, — сказав Тарас Єремеєв.

Наступні операції на серці у Хмельницькій міській дитячій лікарні планують продовжити вже за місяць, каже Мальвіна Мельник.

Leave a Comment
Поділитися

Останні новини

У Хмельницькому продовжують впроваджувати цікаві методи реабілітації для поранених бійців «Гвардії наступу»

Неймовірно цікавий і насичений день провели хлопці із «Гвардії наступу», які зараз перебувають на лікуванні та реабілітації у відомчому шпиталі…

23 години тому

Роботодавцям на Хмельниччині виплачують компенсації за облаштування робочих місць для людей з інвалідністю

За державною програмою роботодавцям на Хмельниччині виплачують компенсації за облаштування робочих місць для людей з інвалідністю.

1 день тому

На Хмельниччині трактор зіткнувся з “BMW”: є травмований

У Віньківцях, що на Хмельниччині, 16 травня о 10:00 сталася ДТП по вулиці Відродження. Тракторист зіткнувся із "BMW".

1 день тому

У ДТП на Хмельниччині загинув пасажир мотоблока

Вчора, 16 травня, близько десятої години вечора в селі Ходорівці Камʼянець-Подільської територіальної громади Хмельниччини сталася дорожньо-транспортна пригода.

1 день тому

Чиновники селищної ради на Хмельниччині під час ремонту місцевого ліцею допустили зловживань на 5,2 млн грн

Фахівці Державної аудиторської служби України зафіксували зловживань на 5,2 млн грн та перевищення повноважень Відділом освіти, молоді та спорту Віньковецької…

1 день тому

«Зростаємо разом». У Хмельницькому стартує національна програма соціалізації та адаптації для дітей з родин ВПО

У Хмельницькому запускають національну програму соціалізації та адаптації для дітей із родин переселенцв «Зростаємо разом».

1 день тому