У Хмельницькому в Південний Буг потрапляють каналізаційні стоки одного з мікрорайонів

Північно-західна околиця Хмельницького — мікрорайон Гречани. Колишнє поселення, яке стало частиною міста — переважно приватна забудова та промислові квартали. Житлові будинки та промзона тут не мають водовідведення – централізованої каналізації. Куди діваються стоки з цього району чотири роки досліджує місцевий житель Віктор Карван. Він каже: район забруднює річку Південний Буг, яка саме тут “заходить” у місто, і далі плине Хмельницьким, увібравши стічні води Гречан.

Каналізаційні стоки на улиці Північній, які знаходяться за 10 метрів від русла Південного Бугу. Фото: Суспільне Хмельницький.

“Ось дивіться, оце початок стічної канави на вулиці Костюшка. Там є рівчак, куди стікають нечистоти з місцевих подвір’їв. Далі там є один восьмиквартирний будинок з септиком. Але цей септик повний-повнісінький. Видно, що туди жодним чином машина не приїжджає – з весни позаростало все бур’янами. Коли переповнюється той септик, всі води каналізаційні стікають в канаву. Наступна траєкторія стоку – вулицями Чорноострівською і Локомотивною, які також не мають каналізації. Вони знаходяться в такій низинці, що тут септик ніяк не збудуєш, бо ґрунтові води близько. І ця вся вода з нечистотами протікає через локомотивне депо, добавляються там ці всі стоки, протікають далі попід залізницю і течуть до вторчермету. Біля вторчермету вони ховаються під землю і витікають аж на провулку Шухевича”, — розповідає під час своєрідної екскурсії Гречанами Віктор Карван.

З провулку Шухевича стоки потрапляють в рівчачок, який за 200 метрів впадає у Південний Буг. За пів кілометра униз за течією починається міське водосховище. За ним, каскадом, інше водосховище з “Островом кохання” та міським пляжем на лівому березі Південного Бугу.

Хмельничанин Віктор Карван уже п’ятий рік досліджує проблему каналізаційних стоків у своєму рідному мікрорайоні Гречани. Фото: Суспільне Хмельницький.

Хмельничанка Вікторія Фурманчук п’ятий сезон займається веслуванням на Південному Бузі. Каже, знає місце, де в річку впадає “каналізаційний стік”, адже сморід там відчутний.

“Ми цю воду не п’ємо, але інші міста її п’ють. Я часто буваю на воді, і щоразу бачу таку печальну картину – тече така сива вода і відчувається запах каналізації. Дуже прикро, що містяни допускають таку ситуацію, що так відбувається і ми, начебто, погоджуємося на це. Начебто ми гідні того, щоб купатися в каналізації і, вибачте, в цих мийних засобах”, — каже дівчина.

За зверненням Віктора Карвана, екоінспекція відібрала проби ґрунту і води з потічка, який протікає через мікрорайон Гречани.

“Також взяли проби з річки Південний Буг 100 метрів нижче потічка і 100 мерів вище. Це ідуть як контрольні проби, щоб подивитися, чи впливає стічна, забруднена вода на річку. Проби ґрунту теж відібрали, оскільки йде забруднення землі”, — каже спеціалістка Держаної екологічної інспекції Світлана Хоменко.

За її словами, на воду їхня лабораторія робить аналізи на 14 показників, по землі – на чотири показники.

“Запах попередньо є, але це ні про що не говорить. Я не можу сказати, що раз є запах — значить будуть перевищення. Все покаже хімія, аналізи”, — говорить Світлана Хоменко.

Щоб не забруднювати Південний Буг стоками, району потрібна каналізація — централізована система водовідведення, каже представник громадської організації «Річки Хмельниччини» Павло Везденецький.

“Щодо нашого хмельницького водосховища, то воно дійсно дуже страждає від потрапляння в нього не очищених побутових стоків з дальніх Гречан. Тому там слід будувати новий напірний каналізаційний колектор. Ми пам’ятаємо, що взимку була велика аварія і велика кількість стоків потрапила, ймовірно, в Південний Буг. Тому необхідно думати на перспективу”, — каже Везденецький.

За даними каналізаційного господарства “Хмельницькводоканалу”, у мікрорайоні Гречани до водогону підключені 2031 абонент, а до каналізаційної системи – 498, тобто менше чверті домогосподарств.

Leave a Comment
Поділитися

Останні новини

Працівники Хмельницької міської ради передали 40 FPV-дронів захисникам

Працівники Хмельницької міської ради підтримують своїх колег, які стоять на захисті України. Зокрема, цього тижня передали 40 FPV-дронів підрозділу, в…

2 дні тому

До 9 років за гратами засуджено жительку Шепетівщини, яка вбила чоловіка

За публічного обвинувачення Хмельницької обласної прокуратури судом визнано винною 41-річну жительку Шепетівщини в умисному вбивстві.

2 дні тому

У Хмельницькому до 9 років ув’язнення засуджено «закладчика»-гастролера з Полтавщини

Зловмисник приїхав у Хмельницький спеціально для розповсюдження синтетичних наркотиків PVP.

2 дні тому

“ХАЕС не повторить сценарій Чорнобильської, бо вона найбезпечніша з усіх”: експертка з безпеки АЕС

Аварії на Чорнобильській АЕС та Фукусімській АЕС зробили великий внесок у підвищення радіаційної безпеки на всіх світових електростанціях.

2 дні тому

В рамках Всеукраїнської еко-акції «Шевченко єднає Україну» висаджено 50 дубів

25 квітня 2024 року працівники Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області доєднались до Всеукраїнської еко-акції «Шевченко єднає Україну». 

2 дні тому

Підприємство використовувало водосховище площею понад 250 га не маючи на це правовстановлюючих документів

На Хмельниччині судом повернув у розпорядження громади земельну ділянку водного фонду вартістю 1 млрд 661 млн грн.

2 дні тому