У Хмельницькому відбувся ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024

14 квітня Хмельницькому відбувся Ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024. У ньому взяли участь 48 учнівських мінікомпаній з 31 закладу професійної (професійно-технічної), фахової вищої та передвищої освіти Хмельниччини та Вінниччини. Восени 2023 року ці заклади долучилися до програми «Компанія» від Junior Achievement Ukraine (JA Ukraine).

Учні відчули себе справжніми підприємцями: презентували мінікомпанії та продукцію, над якою працювали майже рік. На ярмарку були представлені товари і послуги різних категорій – готові оригінальні страви та напої, прикраси та аксесуари, сувенірна продукція, корисні товари для дому та побуту, вироби, надруковані на 3D принтері, послуги з ремонту мобільних дивайсів та виготовлення боксів для утилізації батарейок. Також учасники ярмарки Junior EXPO-2024 провели для хмельничан та гостей міста 9 авторських майстер-класів.

Ярмарку відвідав заступник міського голови Хмельницького Микола Ваврищук. «Підприємництво – це те, що дає поштовх і розвиває нашу країну. Сьогодні завдяки бізнесу наповнюється бюджет і ми можемо допомагати Збройним Силам України. Це все взаємопов’язано. Я би хотів, щоб ви і далі розвивались, маючи ці навички», – звернувся до учасників ярмарку Микола Ваврищук.

«Сьогодні нам вдалося організувати справжнє свято молодіжного підприємництва. Активна постійна співпраця JA Ukraine з Департаментом освіти і науки Хмельницької ОДА, міською радою Хмельницького, Науково-методичним центром професійно-технічної освіти та підвищення кваліфікації інженерно-педагогічних працівників у Хмельницькій області дала неймовірні результати. Хмельницька область входить у трійку регіонів України, які найактивніше розвивають навчальну програму з підприємництва «Компанія» від Junior Achievement. 33 навчальні мінікомпанії створено на базі 23 навчальних закладів області, завдяки чому здобувачі освіти розвивають свої бізнес-ідеї та здобувають актуальні підприємницькі навики на практиці», – розповіла Віра Другова, менеджерка програм JA Ukraine. «У наступному навчальному році наша організація, окрім вже відомій тут програми «Компанія», планує запровадити курс «Фінансова грамотність», – оголосила Віра Другова.

Junior EXPO-2024

«Вінниччина була обрана як одна з перспективних областей для навчання молоді в рамках програми «Компанія» і ми не помилилися! 15 компаній з 8 навчальних закладів активно працювали і гідно представили свої результати на ярмарку в Хмельницькому. Саме завдяки таким програмах молодь має можливість розвиватися та пробувати свої сили в підприємництві», – додала Ірина Демко, проєктна менеджерка JA Ukraine.

Протягом 2023-2024 навчального року учні закладів професійної (професійно-технічної), фахової вищої та передвищої освіти області та їхні наставники опанували навички підприємництва на практиці. А саме – сформулювали бізнес-ідеї, заснували навчальні мінікомпанії, навчились писати бізнес-план, здобули знання з фінансового, маркетингового управління підприємством, розробили прототипи та випустили власну готову продукцію. Учасникам програми допомагали бізнес-ментори – досвідчені успішні підприємці Хмельниччини.

У травні відбудеться регіональний відбір кращих мінікомпаній області, фіналісти якого змагатимуться на всеукраїнському конкурсі «JA компанія року 2024» за перше місце і право представляти Україну на європейському фестивалі підприємництва Gen-E в Італії.

Нагадаємо, перший у 2024 році ярмарок відбувся в Івано-Франківську 31 березня. Далі подібні заходи відбудуться у Чернівцях, Києві, Львові.

Довідка

Junior Achievement Ukraine – це неприбуткова громадська організація, провайдер навчальних програм з підприємництва та фінансової грамотності для молоді. Організація є частиною всесвітньої мережі Junior Achievement, що веде свою діяльність з 1919 року у понад 100 країнах світу. Її місія – підготовка молоді до ринку праці, кар’єрного і особистого розвитку.

Громадську організацію Junior Achievement Ukraine створено у жовтні 2021 року. Першими учасниками її навчальних програм та тренінгів стали студенти і педагоги закладів Запорізької та Донецької областей. Після повномасштабного вторгнення, з вересня 2022 року програма стартувала у Львівській і Чернівецькій областях.

З вересня 2023 року відбулось розширення ще на 8 нових регіонів – Вінницька, Дніпропетровська, Івано-Франківська, Київська, Полтавська, Тернопільська, Хмельницька області та місто Київ – та відновлення діяльності у Запорізькій і Донецькій областях.

Leave a Comment
Поділитися

Останні новини

На Хмельниччині злочинці підробляли одяг відомих спортивних брендів

Слідчі ГУНП в Хмельницькій області повідомили чотирьом хмельничанам підозру у незаконному використанні товарних знаків відомих світових брендів спортивного одягу.

14 години тому

На Хмельниччині водні поліцейські виявили браконьєра, який сітками ловив рибу на території ландшафтного заказника

Своїми діями зловмисник завдав шкоди навколишньому середовищу на суму близько 800 тисяч гривень.

15 години тому

З 1 травня стартує запис дітей до першого класу у Хмельницькій громаді

З 1 по 31 травня у Хмельницькій громаді триватиме запис дітей до першого класу. Упродовж місяця батьки мають зареєструватись на електронній платформі…

20 години тому

На Летичівщині поліцейські оголосили підозру чоловікові, який викрав квіти з могили полеглого захисника

За наругу над могилою 39-річному зловмиснику може загрожувати покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі.

20 години тому

Прокурори відстояли покарання для жителя Летичева, який вкрав у пенсіонерки усі заощадження

У січні цього року судом визнано винними 24-річного мешканця смт Летичів у крадіжці, вчиненій в умовах воєнного стану, в особливо…

21 годину тому

Фінансування ЗСУ з місцевих бюджетів: допомога фронту чи нецільове використання коштів?

Чинне законодавство передбачає три способи допомоги ЗСУ за рахунок коштів місцевих бюджетів.

22 години тому