У Хмельницькому за підтримки благодійного фонду кандидата встановлюють дитячі майданчики

Дитячі майданчики в Хмельницькому встановлюють «з ініціативи місцевих мешканців та при підтримці благодійного фонду Сергія Лабазюка «Ми поруч!». Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.  Водночас народний депутат Сергій Лабазюк очолює списки партії «За майбутнє» до Хмельницької обласної та міської рад.

Про відкриття майданчика у мікрорайоні Лезнево, на вулиці Сагайдачного, яке відбулося 10 жовтня, на своїй сторінці у Facebook повідомила кандидатка в депутати обласної та міської рад від партії «За майбутнє» Майя Онищук.

«Сьогодні разом з мешканцями раділи відкриттю дитячого майданчика в мікрорайоні Лезнево! Вдячні слова для Сергія Лабазюка та благодійному фонду «Поруч» від хмельничан!» – написала кандидатка.

 

На одному з відео, яке оприлюднила Майя Онищук у Facebook, мешканець мікрорайону дякує представникам благодійного фонду і бажає їм «успіхів у передвиборчій кампанії «За майбутнє».

Допис про відкриття майданчика з’явився також на сторінці кандидата від партії «За майбутнє» до Хмельницької міської ради Сергія Бабія. 

«Сьогодні було відкрито, ще одне місце де буде лунати дитячий сміх. Низький уклін для засновників та працівників благодійного фонду «Ми поруч» Лабазюка Сергія Петровича!» – зазначив кандидат.  

Фото зі сторінки у Facebook Сергія Бабія

Спостерігачі ОПОРИ, які побували в мікрорайоні Лезнево 11 жовтня, з’ясували, що за підтримки благодійного фонду Сергія Лабазюка там встановили 2 дитячі майданчики: один, який урочисто відкривали в присутності кандидатів, на вулиці Сагайдачного, а інший – на вулиці Головній. На обох майданчиках є таблички, які повідомляють, що «Дитячі майданчики встановлено з ініціативи місцевих жителів та при підтримці Благодійного фонду Сергія Лабазюка «Ми поруч!»

Зазначимо, що таблички виконано у кольорах, які використовує політична партія «За майбутнє» для своєї брендованої продукції.

Згідно з інформацією ресурсу YouControl керівницею Хмельницького обласного благодійного фонду «Благодійний фонд Сергія Лабазюка «Ми поруч» є Віолета Лабазюк, дружина кандидата і народного депутата Сергія Лабазюка. Крім того, Віолета Лабазюк балотується до Хмельницької обласної ради за списком партії «За майбутнє». У переліку засновників фонду вказано Сергія Лабазюка.

«Оскільки кандидат Сергій Лабазюк є одним із засновників благодійного фонду «Ми поруч», встановлення дитячих майданчиків за підтримки цього фонду може мати ознаки підкупу виборців. Подарунки виборцям під час виборчої кампанії від благодійного фонду імені кандидата можуть створювати йому та політичній силі, яку він представляє, додаткові переваги на виборах», – зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області Андрій Попик.

Прокоментувати встановлення майданчиків за підтримки благодійного фонду кандидата ОПОРА попросила представника Хмельницької обласної організації партії «За майбутнє» Миколу Заганяча. Після дзвінка ОПОРИ 13 жовтня партієць пообіцяв з’ясувати ситуацію і надати офіційний коментар.

«Обласна організація не має ніякого відношення до діяльності благодійного фонду. Благодійний фонд з обласною організацією жодним чином не синхронізує свою діяльність, і благодійний фонд здійснює свою діяльність постійно, а не лише в виборчий період. Будь-які дії по встановленню майданчиків не пов’язані з виборчим процесом і здійснюються систематично», – висловив пізніше позицію обласної організації політичної партії «За майбутнє» Микола Заганяч.

Він також повідомив, що після дзвінка ОПОРИ таблички на майданчиках у Лезнево вже замінили, і надав фото, які це підтверджують.

Фото надані Миколою Заганячем

Нагадуємо, в частині 6 статті 57 Виборчого кодексу України визначено, що забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії.

Передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), згадуванням імені такого кандидата (кандидатів) або партійної символіки, вважається підкупом виборців.

Відповідно до роз’яснення НАЗК благодійна допомога в період виборчого процесу не повинна надаватись від імені політичної партії або будь-яким чином пов’язуватись із її діяльністю. Благодійна допомога від партії в період виборчого процесу містить ознаки непрямого підкупу виборців. Вона передбачає кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років або від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років (частина 3 статті 160 Кримінального кодексу України). Виборчий процес розпочинається за 50 днів до дня місцевих виборів — 5 вересня.

Зазначимо також, що експерти ОПОРИ підготували детальний експлейнер про підкуп, відповідальність сторін та алгоритм дій у таких ситуаціях – «Підкуп виборців або коли неправомірна вигода спотворює вільне формування волі та її виявлення під час голосування».

Leave a Comment
Поділитися

Останні новини

На річці Горинь дільничний виявив браконьєра з сітками загальною довжиною близько 400 метрів

Поліцейський вчасно зупинив зловмисника, проте тому таки вдалось виловити більше 80 рибин.

3 години тому

На Хмельниччині СБУ викрила чергову схему ухилення від мобілізації

За даними слідства, голова однієї з районних ВЛК організувала схему вимагання грошових коштів з осіб, які підлягають мобілізації, за визнання…

4 години тому

У Хмельницькому комунальники мають відшкодувати майже 80 000 грн збитків власнику автомобіля, на яке впало дерево

Стягнути з Комунального підприємства по зеленому будівництву і благоустрою виконкому Хмельницької міської ради на користь власника автомобіля Mercedes-Benz 69 043…

5 години тому

У Хмельницькому відбувся ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024

14 квітня Хмельницькому відбувся Ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024. У ньому взяли участь 48 учнівських мінікомпаній з 31 закладу професійної…

6 години тому

З добудовою двох нових енергоблоків Хмельницька АЕС стане безпечнішою: чому

На Хмельницькій АЕС наприкінці минулого тижня почали будувати два енергоблоки за американською технологією.

8 години тому

На Хмельниччині встановлюють штучні нерестовища

Для покращення умов природного відтворення водних біоресурсів під контролем Хмельницького рибоохоронного патруля користувач, який здійснює діяльність в умовах режиму СТРГ,…

1 день тому