У Славутській міській лікарні критична ситуація із постачанням кисню

У Славутській міській лікарні  – медзакладі, який ще у березні минулого року відібрано та визначено на рівні області та МОЗ для госпіталізації пацієнтів з COVID-19, є проблеми із постачанням кисню, який життєво необхідний при наданні допомоги хворим на коронавірусну хворобу.

Про ситуацію, що склалася, розповів директор комунального підприємства «Славутська міська лікарня» Леонід Радзивілюк: 

«Проблема із централізованим постачанням кисню набирає досить критичного характеру, адже чим далі, тим більше хворих на коронавірус потребують кисневої терапії. Так, станом на ранок 15 березня у лікувальному закладі перебуває 34 пацієнта, яким необхідна киснева підтримка, з них 3 людини під’єднані до апаратів штучної вентиляції легень. Всі інші хворі знаходяться на кисневих масках та кисневих концентраторах.

Загалом у відділеннях лікарні на стаціонарному лікуванні із підтвердженим діагнозом на COVID-19 перебуває 66 пацієнтів, з підозрою – 20.  Проте, як показує практика, 95% і більше у людей із підозрами шляхом ПЛР підтверджується коронавірус. При цьому показник киснево залежних із усіх госпіталізованих становить майже 40% – це досить багато.

За словами Леоніда Анатолійовича, серйозна проблема із постачанням кисню існує не лише у Славутській лікарні, а й в багатьох інших медзакладах:

Справа в тому, що кисень нам поступає зі Львова, де його виробляють. Заповнені киснем балони більшого об’єму розвантажують в Хмельницькому, а вже далі відправляють до лікарень регіону. Що ж до статистики із використання кисню, то протягом цих вихідних було використано 36 балонів у реанімаційному відділенні, 16 – інфекційному. Отже, 52 балони кисню йде за добу. В суботу нам завезли 50 балонів, вчора – ні одного. Змушені були спільно з міською владою шукати вихід із ситуації. Завдяки спонсорській допомозі вдалося завезти до лікарні 30 балонів. Крім того, заправили ще один концентратор. Ось таким чином тримаємося до вечора. А далі обіцяють привезти 40 балонів кисню з Хмельницького. На жаль, такі «перебої» із постачанням  кисню повторюються день за днем.

Крім того, 12 березня у лікарні встановлено потужний кріогенний циліндр, який вміщує 480 літрів рідкого кисню. Якби зараз ми його заповнили, то забезпечили б реанімаційне відділення киснем до 3-х днів.  

«Славутським штабом з ліквідації наслідків НС на території Славутської ТГ сьогодні направлено листи до прем’єр-міністра та голові ХОДА щодо невідкладного вирішення безперебійного централізованого забезпечення медичним киснем, аби недопустити, щоб через його нестачу вмирали люди. Проте це питання потрібно вирішувати на державному рівні, адже якщо у нас не буде нормального виробника кисню, ситуація не вирішиться. Могло б покращити ситуацію будівництво кисневої станції на території лікарні, але власних коштів у закладу на це немає, адже мова йде про кілька мільйонів гривень, для цього необхідне сприяння на державному рівні».

«Ситуація, яка склалася із забезпеченням лікарні киснем, дуже складна. Ми щиро вдячні усім, хто відгукнувся та допоміг у вирішенні цієї проблеми. Проте, питання залишається відкритим», – наголосив міський голова Василь Сидор.

Пресслужба Славутського МВК

Leave a Comment
Поділитися

Останні новини

На Хмельниччині чоловіка, котрий уночі не впустив колишню дружину до їхньої квартири, оштрафували на 170 грн

Житель Кам’янця-Подільського, котрий уночі не впустив колишню дружину до їхньої квартири, винуватий у вчиненні домашнього насильства економічного характеру – з…

3 години тому

На Летичівщині в ДТП загинув 24-річний чоловік

Автопригода сталася 11 травня близько 20:30 години на автодорозі сполученням «Стрий — Ізварине» поблизу с. Голосків під час оформлення іншої…

6 години тому

Місяць служби за три: для кого діятиме норма про пільговий розрахунок вислуги років — роз’яснення юристів

По новому рахуватимуть вислугу років особам, звільненим з військової служби, відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з…

7 години тому

У Хмельницькому повідомили про замінування школи

У Хмельницькому, ймовірно, замінували одну з місцевих шкіл. Повідомлення про це надійшло сьогодні близько 8 години ранку.

8 години тому

Родичі п’яти загиблих Героїв Хмельниччини отримали високі державні нагороди

Начальник Хмельницької ОВА Cергій Тюрін, разом з військовослужбовцями Хмельницького ОТЦК та СП вручили високі державні нагороди родинам загиблих воїнів.

9 години тому

Інспектори під час проведення рибоохоронного рейду виявили порушника, який рибалив забороненим знаряддям лову

Так на р. Случ поблизу с. Старий Остропіль Староостропільської ТГ Хмельницького району, чоловік добував водні біоресурси за допомогою забороненого знаряддя…

9 години тому