Запланована вартість інформування громадян на Хмельниччині від облради, облдержадміністрації та міськради у 2021 році

Хочете Ви знати про діяльність місцевих органів публічної влади чи не хочете? Хочете Ви читати про черговий здобуток якогось посадовця чи не хочете?На жаль, такого запитання відних Ви не почуєте. Однак в Україні вже давно є установленою практика передбачення коштів на висвітлення діяльності того чи іншого органу публічної влади. І от кожного разу, плануючи бюджетні видатки на наступний рік, місцеві ради чи адміністрації не забувають про виділення Ваших податків для Вашого інформування про свою діяльність.

ІМІ вирішила дослідити це питання та розповісти Вам скільки ж нам обійдеться ця інформаційна забаганка органів публічної влади в 2021 році. В кожній області було надіслано запити до трьох розпорядників. На Хмельниччині запити отримала Хмельницька обласна рада, Хмельницька обласна державна адміністрація та Хмельницька міськрада.

В 2021 році Хмельницька обласна рада передбачила для висвітлення своєї діяльності в засобах масової інформації 380 тисяч гривень. На момент надання відповіді на запит радою були вже укладені договори із ТОВ «Бізнес-Лідер» (газета «Актуально для подолян») на 49,5 тисяч гривень, ФОП Олексюк Вадим Миколайович (інтернет-сайт «Незалежний громадський портал») на 45 тисяч гривень та ФОП Сергеєв Володимир Ігорович на 35 тисяч гривень (рекламні послуги). Ці ж закупівлі можна знайти на порталі Prozorro. Водночас договори із ФОПами чомусь там не були оприлюднені Хмельницькою обласною радою як того вимагає законодавство про публічні закупівлі. Водночас ФОП Сергеєв В.І. вже отримав 15 тисяч гривень за рекламні та маркетингові послуги12 лютого 2021 року.

В договорах із ТОВ «Бізнес-Лідер» та із ФОП Сергеєв В.І., який працює ІТ інженером на місцевому телеканалі ТВ7+ Хмельницький, чітко не деталізовано види послуг та розцінки на них. Із першого договору зрозуміло лише, що це послуги з висвітлення діяльності облради в друкованих виданнях, які надаватимуться впродовж 2021 року. З другого договору – що це рекламні послуги, які надаватимуться впродовж 2021 року.

В єдиному договорі присутня деталізація розцінок за надані послуги – договір із ФОП Олексюк В.М. До прикладу, розміщення новини на інтернет-сайті «Незалежний громадський портал» обходитиметься обласному бюджету 1 тисячу гривень, а от інтерв’ю чи статті в розділі «Публікації» обійдуться вже у 3 тисячі гривень в 2021 році.

На момент підготовки матеріалу Хмельницька обласна рада в результаті проведених спрощених закупівель підписала ще два договори – із приватним підприємством «Медіа-центр «Подільські Вісті» на 100 тисяч гривень та дочірнім агентством «Дитяче телевізійне агентство» (33 канал) на 49 тисяч гривень. Деталізація щодо виду наданих послуг та їх вартості у згаданих договорах знову ж таки відсутні, є лише сума договору.

Хмельницька обласна адміністрація на висвітлення своєї діяльності згідно з обласною Програмою сприяння розвитку громадянського суспільства передбачила 350 тисяч гривень у 2021 році. На момент надання відповіді на запит договори не укладались. На порталі Prozorro будь-які закупівлі цього спрямування справді відсутні. Наразі департамент інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій Хмельницької ОДА поки друкував брошури, заправляв катриджі, оплачував доступ до інтернету та обслуговування сайту.

Хмельницька міська рада в 2021 році найбільш масштабніше підійшла до висвітлення своєї діяльності і передбачила аж 1,5 мільйона гривень на виконання Програми висвітлення діяльності міськради та її виконавчих органів. Також нею було передбачено кошти на виконання Програми розвитку міського комунального підприємства «Муніципальна телерадіокомпанія «Місто» у розмірі 6,359 мільйонів гривень. Водночас видатки на висвітлення своєї діяльності передбачили також управління архітектури та містобудування, фінансове управління, управління земельних ресурсів, управління транспорту та зв’язку, управління культури і туризму. Однак тут видатки в основному спрямовують для висвітлення регуляторних актів чи повідомлень про проведення громадських слухань тощо.

Наразі виконавчим комітетом Хмельницької міськради було укладено додаткову угоду до договору від 19 жовтня 2020 року із ТОВ «Газета «Проскурів» на додаткових 27,6 тисяч гривень до проведення нової закупівлі, тобто на 20% від ціни договору, на висвітлення діяльності в друкованих ЗМІ.

19 березня 2021 року виконавчий комітет міськради оприлюднив оголошення про проведення відкритих торгів на надання послуг з висвітлення діяльності Хмельницької міської ради та її виконавчих органів у друкованих виданнях. Очікувана вартість закупівлі – 950 тисяч гривень.Обсяг надання послуг є орієнтовним і становить105 556 см2. Сам аукціон відбудеться 7 квітня 2020 року.

Також управління культури і туризму Хмельницької міськради на початку лютого 2021 року уклало договір із ТРК «Місто» на виготовлення роликів до Дня Святого Миколая та їх трансляцію, а також на трансляцію новорічних майстер класів. Загалом все це вартувало 40 тисяч гривень.

В лютому 2021 року управління архітектури та містобудування оприлюднювало містобудівні документи та оголошення про проведення громадських слухань в газетах «Проскурів» та «Актуально для подолян». Обійшлось це розміщення структурному підрозділу в 15 тисяч гривень та 10 тисяч гривень відповідно.

Фінансове управління Хмельницької міськради заплатило 9 тисяч гривень за інформаційні послуги в газеті «Проскурів» наприкінці лютого 2021 року. Тут знову ж відсутня деталізація, що ж це за послуги були надані.

Як продемонстрував аналіз запланованих витрат на висвітлення діяльності, найбільше про себе планує розповідати Хмельницька міська рада, яка в бюджеті передбачила 1,5 мільйона гривень на висвітлення діяльності у регіональних медіа та 6,359 мільйона гривень через Програму на підтримку комунального телеканалу ТРК «Місто». Далі розмістилась Хмельницька обласна рада, яка передбачила 380 тисяч гривень на висвітлення своєї діяльності та вже навіть уклала значну кількість договорів із місцевими медійниками. Присутні тут і дивні витрати – рекламні послуги на 35 тисяч гривень, з отриманих документів щодо яких абсолютно не зрозуміло, які саме тут рекламні послуги надавались та надаватимуться. Ну і замикає наш міні-рейтинг Хмельницька ОДА, яка у Програмі сприяння розвитку громадянського суспільства передбачила на 2021 рік 350 тисяч гривень на висвітлення своєї діяльності та наразі ще не уклала із ЗМІ жодного договору.

 

Альона Береза, регіональна представниця ІМІ в Хмельницькій області

Матеріал підготовлено в межах проєкту “Мережа медіаспостерігачів”, який виконує ІМІ за підтримки FreedomHouse

Leave a Comment

Останні новини

Внаслідок обстрілу пошкоджено шість приватних житлових будинків

Внаслідок сьогоднішньої ворожої атаки маємо пошкодження 6 приватних житлових будинків в громадах області та приміщення басейну дитячого табору. Пошкоджено вікна…

14 хв. тому

З початку року 242 мешканця Хмельниччини отримали ваучер на навчання

Ваучер - документ встановленого зразка, який видається особам певних категорій для здобуття нового фаху або підвищення кваліфікації за вже набутою…

2 години тому

На Хмельниччині було збито три російські цілі

Уночі 29 березня у Хмельницькій області під час повітряної тривоги, яка розпочалась о 00:30, було чути звуки вибухів.

3 години тому

Територіальній громаді повернуто земельну ділянку водного фонду, розташовану в межах прибережної захисної смуги

За результатами розгляду позову Окружної прокуратури міста Хмельницького суд скасував рішення Бахматовецької сільської ради про передачу у приватну власність земельної…

19 години тому

Апелянтка не переконала ХАС, що бити дитину – це не домашнє насильство

Визнати винною у домашньому насильстві та стягнути з неї 340 гривень штрафу – таку постанову Славутського міськрайонного суду щодо жительки…

20 години тому

У Шепетівці перед судом постане зловмисник, який на залізничному вокзалі з ножем напав на перехожого

Нагадаємо, подія сталася на початку лютого цього року на залізничному вокзалі міста Шепетівка.

20 години тому